El Brasil ‘mata-mata’ Corea del Sud i arriba als quarts ballant (4-1)

No són els inventors del futbol, però sí que són els qui millor l’han jugat històricament. El porten a una altra dimensió. Mentre que a les gespes d’arreu del món s’hi juga, a les seves platges s’hi balla. És el que han fet els anys 1958, 1962, 1970, 1994 i 2002. I és el que han fet amb Corea del Sud en els vuitens de final de 2022. El Brasil ha jugat amb els asiàtics, els ha ballat i, en definitiva, ha fet el que ha volgut. Si el marcador no ha acabat indicant una golejada més grossa ha estat perquè han acabat traient el peu de l’accelerador (4-1).

Quina primera meitat! És que els ha sortit absolutament tot bé. Ha estat un autèntic entrenament. La Corea del Sud de Paulo Bento ha sortit amb bones intencions, tot avançant les seves línies per dificultar la sortida de la pilota sud-americana. Però ni això era suficient. Això no ha importat gens. No ha importat la xerrada del seleccionador sud-coreà en la prèvia, els estudis que haurà fet sobre el rival… res. Contra aquest Brasil, de moment, no està servint res.

La canarinha ha tingut un inici somiat. Als set minuts de partit, el blaugrana Raphinha ha penetrat la defensa rival amb un bon regat, ha fet una paret, ha recuperat la pilota quan semblava massa llarga i perduda, s’ha desempallegat d’un nou rival i ha posat una pilota deliciosa al centre de l’àrea. No hi ha arribat Neymar, però sí Vinicius. El madridista l’ha aturat i no s’ha pres una caipirinha perquè no ho ha volgut. Quant temps per pensar! Tant temps, que ha col·locat l’esfèrica a l’escaire, impossible per al porter Kim Seung-gyu i els seus defenses.

Ballaven i somreien els brasilers a la celebració. Només havien esmolat les seves dents. Tenien ganes de gaudir. Estaven desperts i amb molta vida. Tant ha estat així, que instants després, Richarlison ha provocat un penal de davanter intel·ligent. Ha arribat a una pilota que el defensa Jung Woo-young pretenia rebutjar. Ha acabat, però, rebutjant la cama del jugador del Tottenham.

Pilota al punt de penal, i gol de Neymar. Ha estat un llançament de penal espectacular, digne de pel·lícula. I és que quan Neymar encarava la carrera per xutar, Kim Seung-gyu s’ha situat al seu costat dret, enganxat al pal i deixant tota la porteria al llançador per fer un joc psicològic que ha acabat perdent. Tornava a ballar la verdeamarela.

Cho Guesung, durant el Brasil-Corea del Sud | Europa Press
Cho Guesung, durant el Brasil-Corea del Sud | Europa Press

Richarlison marca el gol del Mundial i Paquetá arrodoneix

Evidentment no hi havia prou. Ja s’ha dit que no juguen a futbol. El ballen. Com que la festa no s’acaba fins que la música no s’acaba, han continuat brillant. I ho han fet per anotar el que, fins ara, és el gol del torneig. En una pilota que volava, Richarlison ha fet quatre tocs de cap, com si estigués a Copa Cabana…

… A continuació, l’ha baixat, per jugar amb Thiago Silva. Combinació del central amb l’altre central, Marquinhos, per deixar sol R9 davant el porter i que acabi definint a gol. Una festa. Els de Tite han arrodonit la golejada abans del descans amb l’anotació de Lucas Paquetá. Vinicius ha conduït un contraatac i, després d’haver atret molts rivals, ha posat un globus que el migcampista ha enviat a barraca.

El Brasil treu el peu de l’accelerador en la segona meitat i perdona una golejada d’escàndol

En la segona meitat hi ha hagut poca història. Un Brasil arreplegada, que ha donat entrada a l’històric Dani Alves, que ha volgut veure de què era capaç el rival, que ha descansat i que ha llençat pilotes al contraatac per intentar que Raphinha també pogués escriure el seu nom al marcador. No ho ha acabat fent, però era més un caprici que no pas una obligació.

Aquest Brasil fa molta por. Té tots els registres dominats: joc de possessió, pilotes al contraatac, velocitat, calma, excel·lent defensa, excel·lent atac i, tot sigui dit, un porter capital. Alisson Becker ha fet aturades increïbles. Això sí, no ha pogut repel·lir un xut espectacular de Seung-ho Paik. Han tingut els de Bento el seu gol de l’honor, a la sortida d’un servei de falta. A continuació, han passat dues coses importants: Tite ha canviat el porter per regalar minuts a Weverton, i ha retirat Neymar per donar-li descans.

No són els inventors del futbol, però és com si ho fossin. Ells van crear l’elàstica. Ells han aportat alguns dels millors jugadors de la història. I ells han introduït el terme mata-mata. Això és un concepte que defineix la part interessant dels tornejos: la de les eliminatòries directes. Doncs bé, en el seu primer combat, han matat una Corea del Sud amb talent però principiant. Croàcia espera en el corredor del mata-mata, en la ronda dels quarts de final.

Dominik Livakovic, porter de Croàcia, durant la tanda de penals contra el Japó, al Mundial 2022 | FIFA
Livakovic i Croàcia devoren el sushi mecànic en la tanda de penals (1-1)
Notícia: Livakovic i Croàcia devoren el sushi mecànic en la tanda de penals (1-1)