Jasikevicius guia el Barça a la segona ‘final four’ consecutiva (81-72)

El Barça de bàsquet s’ha classificat per a la final four de l’Eurolliga, la segona consecutiva, després de derrotar el Bayern de Munic al Palau Blaugrana (81-72) en un partit on els bavaresos han dominat la primera part, però els culers s’han refet a la represa gràcies a una gran defensa que ha ofegat el rival. El duel a les banquetes ha estat preciós durant tots els quarts de final i aquest cop s’ha tornat a viure un gran enfrontament entre Sarunas Jasikevicius i Andrea Trinchieri. El tècnic italià ha confós els blaugranes amb l’intercanvi de cops que ha proposat a l’inici, però la intensitat que ha demanat Saras als seus jugadors al descans ha estat la clau de la victòria final del Barça. El Reial Madrid serà el rival dels culers a la semifinal europea.

El Bayern no ha deixat que el Barça imposés el seu ritme al primer temps

El partit ha començat bé per als blaugranes, que han trobat punts senzills en posicions còmodes i fins i tot un triple llunyà de Nico Laprovittola. El Bayern semblava atordit per l’ambientàs del Palau, però s’ha refet de seguida. Després d’un bon primer parcial dels de Saras, els alemanys han entrat al partit, han donat la volta al marcador i han forçat un temps mort del tècnic lituà. Al Barça li ha costat reaccionar i ha estat una estona deixant-se punts, però l’entrada de jugadors com Rokas Jokubaitis o Dante Exum ha donat un altre aire a l’equip, tant en atac com en defensa, i ha aconseguit acabar el primer període amb un resultat ajustat (18-19).

Al segon quart, per si no havia quedat clar encara, s’ha fet palès que seria un partit molt disputat i lluitat i amb emoció fins al final. Perquè mentre per una banda Laprovittola i Mirotic anotaven triples importants, el Bayern responia amb contraatacs ràpids i eficaços. A més a més, de la mateixa manera que en el darrer duel a Munic, el Barça ha fallat massa llançaments alliberats. El marcador s’ha mantingut igual durant el segon parcial, però dos triples consecutius dels alemanys a la recta final del període han deixat els culers sis punts per sota al descans (31-37) i amb l’obligació de ser més contundents i imposar la seva llei sobre el parquet a la represa.

Sarunas Jasikevicius dona una lliçó de bàsquet

En un moment calent i delicat com el que estava vivint el Barça, és imprescindible que hi hagi un gran entrenador a la banqueta per gestionar la situació. Aquest és el cas de Sarunas Jasikevicius, que al descans ha demostrat ser un autèntic mestre del bàsquet i ha fet sortir els seus jugadors a la pista amb les instruccions necessàries per donar la volta al marcador. En comptes de continuar intentant llançaments de tres i jugar al joc d’anades i tornades del Bayern, Saras ha demanat als seus homes que intensifiquessin la defensa i que construïssin des d’aquí els atacs. I això han fet.

La concentració defensiva amb la qual ha sortit el Barça a la represa ha estat brutal. Amb el Palau pressionant com sempre fa en les grans cites, els culers han ofegat els alemanys i els han fet embogir en tots els seus intents d’anotar. Possessions de vint-i-quatre segons, línies de passada totalment negades que acabaven en pèrdues forçades i tirs impossibles molt ben puntejats han fet que el Bayern es quedés amb quinze punts al tercer quart. I és més, nou d’aquests han arribat amb triples que en condicions normals no haurien d’haver entrat, però és que els alemanys avui ficaven cistelles del tot inversemblants.

Amb la defensa ben consolidada, el Barça ha pogut atacar amb moltíssima menys calma i pressió. La remuntada ha caigut pel seu mateix pes i quan els blaugranes han atrapat els bavaresos al marcador, Nico Laprovittola ha aparegut per fer-los molt mal. Amb nou punts consecutius, entre els quals ha destacat un 3+1 i un triple des de casa seva, el base argentí ha creat el primer avantatge considerable del partit. De fet, els de Saras han tancat el tercer període amb trenta punts i un parcial de catorze a favor, amb el qual han donat clarament la volta al marcador (60-52).

Un cop el Barça ha assolit la remuntada, només calia rematar la feina al darrer període. En comptes d’afluixar la defensa pel bon resultat que ja s’havia aconseguit, Saras, conscient que aquesta ha estat la clau del partit, ha demanat un últim esforç als seus jugadors. Una possessió exhaurida i una pèrdua del Bayern a l’inici de l’últim quart han certificat que els blaugranes sabien què havien de fer. Posteriorment, un triple de Mirotic i un altre de Calathes han obert una escletxa de més de deu punts que ja ha estat insalvable per als bavaresos. En els darrers minuts, els alemanys han continuat anotant triples impossibles per superar la defensa del Barça, però els culers no han perdut la calma i han avançat amb pas ferm cap a la victòria i, per tant, la segona final four consecutiva.

Mirotic i Laprovittola, els MVPs del partit

Malgrat que el triomf culer té com a element fonamental el gran plantejament de Jasikevicius i la bona reacció al descans, que s’han traduït amb una defensa col·lectiva espectacular, no es pot obviar el paper de dos noms propis. Són, com tantes altres vegades, els dos Nicos. Nikola Mirotic ha finalitzat el duel amb un total de vint punts i vint-i-sis de valoració, mentre que Nico Laprovittola ha estat encara més encertat i ha ficat vint-i-sis punts per acabar-ne sumant fins a trenta de valoració.

El Barça es jugarà la vida al Palau Blaugrana la setmana vinent (59-52)
Notícia: El Barça es jugarà la vida al Palau Blaugrana la setmana vinent (59-52)