Món Esport
Sandra Paños revela la fórmula de l’evolució del Barça dels darrers anys

Sandra Paños, portera del Futbol Club Barcelona, ha revelat, en la prèvia de la gran final de la UEFA Women’s Champions League, els aspectes que ha millorat l’equip blaugrana els darrers anys. Concretament, des de la primera final europea que va disputar. Va ser el 2019, precisament contra l’Olympique de Lió, rival d’enguany. En aquella ocasió, les franceses van passar per sobre de les catalanes. Ara, però, tal com ha expressat l’alacantina, les forces s’han igualat per mèrit barcelonista.

Les dues millores del Barça respecte fa tres anys

Però quines diferències hi ha amb aquell jove equip de Lluis Cortés? Paños ho té clar. Per una banda, “ha canviat la feina física, que crec que és molt important. I, sobretot, enfrontant-te a un Lyon del qual totes les jugadores estan per sobre de la resta en termes físics. Crec que ara a nivell físic està tot bastant igualat”.

D’altra banda, la portera valora “l’experiència. Es diu que l’experiència és un grau, i crec que és veritat. El fet de viure situacions t’ajuda a intervenir millor, o a prendre millors decisions. I jo crec que és això. Partit, partit, partit, partit, final, semifinals… Crec que això ajuda moltíssim a rendir bé, a millorar, a créixer, i crec que és el més important. Enfrontar-te a grans jugadores, que és el que hem fet durant tota la Champions, i durant la Lliga. És el més important”.

De fet, Paños ha parlat del precedent en qüestió. Aquell primaveral dia de 2019 va rebre quatre gols. Tot i això, “estic tranquil·la. Cada final és un món. Sí que és cert que aquell dia ens vam veure sobrepassades, perquè teníem idea d’un partit, i al cap de vint minuts tot havia canviat. Malgrat allò, vam continuar lluitant per almenys marcar el gol, i intentar d’alguna manera remuntar. Vam fer tot el possible per almenys que es veiés que l’equip estava treballant, i que no deixava de lluitar, malgrat el resultat”.

Les expectatives de Sandra Paños

Ara, passant pàgina, espera “un partit tant de bo diferent. De fet, crec que som un equip diferent. Elles també potser una mica. És cert que tenen jugadores molt ràpides a dalt. Ada Hegerberg, per exemple, que ha tornat de la lesió de la millor manera. Al final, cal intentar estar al 100% de concentració perquès es doni el millor partit possible. I no em fixo en el que va passar fa anys: és un context diferent, nou. Intentarem gaudir de la final, que la final passada no vam tenir l’afició per donar-nos suport, i aquest cop sí.

“Guanyar la Champions comportaria que continuessin respectant el futbol femení espanyol”

En aquest sentit, la internacional amb Espanya ha celebrat que “s’ha mobilitzat molta afició, i estem molt agraïdes amb totes aquelles persones que han fet tot el possible per acompanyar-nos. I intentar almenys que estiguin contents i gaudeixin del partit que fem allà, passi el que passi”. I sobre el fet que l’Ajuntament de Barcelona hagi decidit instal·lar una pantalla gegant a la Plaça de Catalunya per emetre el matx, la jugadora encoratja la població “que vagi a gaudir de l’esdeveniment, que crec que seria quelcom espectacular. I nosaltres súper felices que això pugui passar i de veure la resposta de tota la gent de Barcelona, que sense cap dubte hi haurà resposta bona segur”.

Hi haurà públic a Barcelona i, com ha recalcat, també a Turí. L’any passat, com a conseqüència de les restriccions sanitàries per la pandèmia de la Covid-19, el Barça va aixecar la Copa d’Europa sense afició. Per tant, ara hi ha un nou al·licient: aixecar-ne una amb públic. I això “seria brutal. Ja va ser brutal guanyar una Champions i érem quatre gats… I davant de tota la nostra gent, tothom qui es desplaçarà, per l’afició que hi anirà per donar-nos suport, i per a nosaltres seria tornar a repetir quelcom històric. Tenim ganes de tornar-ho a fer. Seria molt important tant per el club com per el futbol femení d’Espanya, el fet de tornar a aconseguir-ho. Perquè no parlem només en nom del Barça, sinó del futbol femení. I guanyar la Champions comportaria que continuessin respectant el futbol femení espanyol”.

Paños valora el creixement del futbol femení

De fet, tal com han fet les seves companyes Mariona Caldentey i Patri Guijarro, Paños s’ha referit al continu progrés mediàtic del futbol femení: “Brutal. Sembla que ha sigut en poc temps, però per a nosaltres s’ha fet llarg. Sempre agraïm tota la gent que ens dona suport, perquè crec sense ells és impossible que s’omplin els estadis. Ens encanta que vinguin, que ens animin, que puguem gaudir d’ells. Perquè al final jugar a futbol és per l’afició. I estem súper agraïdes amb això.

A més, demana que “tant de bo no es quedi en coses puntuals, com està passant. Que cada vegada l’estructura de la competició canvia i que hi hagi obligació que hi hagi estadis amb una determinada capacitat. Serà bo perquè es vegi quina visibilitat tenim al futbol femení a Espanya i fora. A la FA Cup han anat 50.000 persones per una final. I això fa que el futbol femení continuï agafant força i no decaigui”.

Els perills de l’Olyimpique de Lió, segons Paños

En termes esportius, sobre el partit de dissabte vinent contra el totpoderós Olympique de Lió, Paños adverteix que “nosaltres normalment juguem amb la línia defensiva bastant avançada. Per tant, jo també haig de jugar força avançada en aquest sentit. I tenen jugadores molt potents. Wendie Renard en pilotes aturades, Ada Hegerberg en centrades laterals també és potent, perquè té molt bons moviments i de cara a gol al primer toc. Tenen bones centradores i són molt bones jugadores. Seran, doncs, punts forts d’elles que haurem d’intentar frenar. I cal intentar guanyar els duels. Ja sigui jo en sortides aèries, com les meves companyes frenant la jugadora que tinguin al davant”.

De fet, quan ha estat qüestionada per quina jugadora de les del conjunt francès duria al seu Barça, Paños no ha dubtat: “Ada Hegerberg. És una davantera amb molt de gol, que té un imant amb la pilota, té la qualitat de jugar de cara, de temporitzar el joc, i és una noia súper completa que et pot marcar la diferència”. Tant de gol té, que és ni més ni menys que la màxima golejadora històrica de la Champions, amb molta carrera encara per endavant.

Seguint en la línia del previsiblement apassionant matx que es disputarà a Turí, Paños ha evitat parlar d’hipotètiques golejades tot recalcant que “l’objectiu que tenim és intentar guanyar la final. És el més important. Després, que el partit es doni d’una manera o d’una altra ja es veurà. Ens va passar a Budapest, després al Chelsea a Goteborg… I crec que al final el fet de marcar d’hora et condiciona el partit a favor”.

I l’exjugadora del Llevant avisa les seves companyes: “Intentarem fer-lis mal com puguem. Elles faran el mateix. Intentarem estar encertades en les ocasions de gol que tinguem. Sabem que defensivament són un equip molt potent, que tenen a Christiane Endler, que és una grandíssima portera, i no serà fàcil marcar molts gols. Així que intentarem tenir ocasions, i evitar que elles les tinguin, com hem estat fent pràcticament tota la temporada”.

Finalment, ha conclòs celebrant que “portem tota la temporada treballant moltíssim tots els aspectes. Sí que és veritat que la final, amb les jugadores que tens al davant, és molt diferent al que has viscut als partits anteriors. Però al final és seguir fent el que estem fent, intentar reduïr al màxim els possibles errors, que al final en tots els partits n’hi ha, i simplement això: executar el pla que estem treballant i que la pilota entri”.



Més notícies
Alèxia Putellas i Patri Guijarro celebren un gol | Europa Press
Gran desplegament a Catalunya pel Barça femení
Notícia: Gran desplegament a Catalunya pel Barça femení
Comparteix
Hi haurà diverses pantalles gegants per seguir la final de la Champions i una rua a Barcelona si la guanyen
Patri Guijarro, jugadora del Barça | @Patri8Guijarro
Patri Guijarro: de jugar a ciutats esportives a omplir grans estadis
Notícia: Patri Guijarro: de jugar a ciutats esportives a omplir grans estadis
Comparteix
La migcampista del Barça valora el progrés mediàtic del futbol femení abans d'una final europea previsiblement apassionant
Mariona Caldentey, jugadora del Barça | FC Barcelona
El gran perill per al Barça a la final de la Champions, segons Mariona
Notícia: El gran perill per al Barça a la final de la Champions, segons Mariona
Comparteix
La davantera mallorquina, a més, explica en què ha millorat el Barça des del precedent de fa tres anys
Joan Laporta, president del Barça | Europa Press
El gran dilema de Laporta per a aquest cap de setmana
Notícia: El gran dilema de Laporta per a aquest cap de setmana
Comparteix
El president del Barça podria haver de decidir entre l'equip femení de futbol i l'equip masculí de bàsquet

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa