La frase de l’entrenador del Bayern que torna a posar el Barça al mapa

Julian Nagelsmann, entrenador del Bayern de Munic, ha admès, després de la victòria dels seus sobre el Futbol Club Barcelona, la superioritat dels catalans en la primera meitat. En la roda de premsa posterior al matx, l’alemany ha donat la seva versió de per què creu que el resultat ha estat el que ha estat, tot fent un exercici de professionalitat i deixant clar el bon joc culer.

“A la primera meitat no hem trobat el nostre joc. El Barça ha tingut més ocasions, al contraatac”, ha reconegut l’extècnic del Red Bull Leipzig, abans de treure pit: “A la segona part hem jugat millor. Amb més velocitat. Hem fet dos gols. Hem tingut més efectivitat i per això hem guanyat“.

La darrera frase, doncs, evidencia que el Barça torna a estar al mapa dels grans equips europeus. Després de fer un gran mercat de fitxatges, amb la incorporació d’excel·lents jugadors, l’equip comença a reflectir el seu potencial a la gespa. Si bé el resultat ha estat dolent i el conjunt de Xavi Hernández podria acabar disputant-se la segona plaça del grup amb l’Inter de Milà, el joc practicat ha deixat clar que s’ha tornat. Si abans els entrenadors rivals se sabien superiors, ara, per a Nagelsmann, el 2-0 s’entén a partir de l’efectivitat que els locals sí han tingut, i la que ha mancat al Barça, mitjançant les ocasions fallades incomprensiblement per Robert Lewandowski i Pedri González.

Les estadístiques del partit, favorables al Barça

I és que només cal fixar-se en les estadístiques. El Barça ha acabat els noranta minuts amb el 54% de la possessió de la pilota, amb 18 remats i amb quatre d’aquests a porteria. És cert que el Bayern, amb 13 remats i també quatre a porteria, ha acabat anivellant la balança de les xifres. Però al final de la primera meitat hi havia encara més diferència: nou remats dels catalans i tres dels bavaresos.

L’ascens del Barça en termes de sensacions

Si bé cal remarcar novament que al cap i a la fi en el futbol només compten els gols i les victòries, cal tenir en compte d’on ve el Barça. La temporada passada, la 2021/2022, l’equip culer va perdre la possessió de la pilota en cinc partits… I dos d’aquests van ser precisament contra el Bayern.

La diferència en el primer partit entre tots dos equips a la fase de grups de la Champions passada va ser insultant. En aquella contesa, amb un marcador final de 0-3, els de Nagelsmann van tenir la pilota el 52% del temps i van rematar 17 vegades (set a porteria). I l’equip entrenat llavors per Ronald Koeman va fer cinc rematades… i cap ni una a l’arc de Manuel Neuer!

En el 3-0 a l’Allianz Arena, que va condemnar el Barça a la UEFA Europa League, si bé la superioritat alemanya continuava sent flagrant, ja no ho va ser tant. 53% de la possessió, deu rematades i sis d’elles a porteria, pel 47% de possessió barcelonista, les set rematades totals i les dues a l’arc de Neuer. El Barça continua tenint dificultats per a guanyar en les grans nits europees, però ha fet un gir de cent vuitanta graus en termes de competitivitat, caràcter, joc i sensacions. Com se sol dir, i com ha deixat clar Nagelsmann, i si bé encara falta pulir algunes coses, quasi només falta que la pilota entri.