Món Esport
Toni Freixa: “La ideologia política ha d’estar al marge del Barça”

Toni Freixa (Barcelona, 1968) sap perfectament com moure’s en una campanya electoral. Té mà esquerra amb els mitjans de comunicació, se’n surt molt bé a les rodes de premsa i el seu tracte en el cos a cos és exquisit. Si bé això pot fer que guanyi vots i escali en la posició que li atribueixen les enquestes, que és la darrera, res no impedeix que Joan Laporta continui sent el màxim favorit. El desgast de viure la campanya electoral a remolc de qui tots donen per president abans dels comicis podria afectar-lo, però, lluny d’això, Freixa manté una actitud guanyadora, com a mínim de cara a la galeria, i això es fa palès en totes les seves interaccions amb els periodistes.

Ja fa un mes que hauríem de conèixer el nou president i la campanya electoral s’ha allargat moltes més setmanes de l’esperat. Com valora aquest temps extraordinari que estem vivint?

És una situació inesperada. El calendari era molt clar. La situació pandèmica va impedir que les eleccions fossin el 24 de gener i el que hem hagut de fer tots és adaptar-nos. Vivim de forma positiva la possibilitat de tenir més temps d’acostar-nos als socis, explicar les nostres idees i que la gent tingui més possibilitats d’escollir la millor opció. Si s’haguessin celebrat el 24 de gener, la decisió del soci no podria haver estat tan meditada com ho estarà ara.

Aleshores fa una valoració positiva?

Sí, perquè fomentarem la màxima participació i el soci podrà votar amb més coneixement. Serà bo per al Barça. És el club el que surt beneficiat en la mesura que la decisió dels socis tindrà més legitimitat. Una altra cosa és que s’haurien d’haver celebrat abans i ara ja fa molt temps que no tenim junta directiva, però ens hem d’adaptar a les circumstàncies.

Hem perdut massa temps per, per exemple, renovar Messi o fer operacions al mercat d’hivern?

Al mercat d’hivern s’haurien pogut fer coses si no s’hagués rebut una carta amb amenaces de querella a la junta gestora. Estem en una situació transitòria que es deu a una moció de censura. Nosaltres, sense defensar la gestió del president Bartomeu, creiem que la moció no ha estat bona per al club i gairebé vam ser els únics. Ara, la comissió gestora i la pandèmia ens porten a aquesta situació. No es pot fer res més. Ens agradaria que es pogués fer d’una altra manera, però som esclaus de les circumstàncies que hi ha.

El fet que la junta gestora hagi pogut incorporar un nom de la magnitud de Pau Gasol al bàsquet, confirma per a vostè que tenia la capacitat d’haver fitxat Eric García al mercat d’hivern?

Sí, i ja ho vam dir. Si no es tracta d’una despesa econòmica transcendent, la comissió gestora pot prendre decisions de caràcter esporitu. Ara sabem que és probable que Eric García vingui a partir del juliol, però ens hagués agradat que fos abans.

Just abans que es filtrés la notícia del fitxatge de Pau Gasol, vostè va fer una piulada en la qual ho insinuava i va ser molt criticat al respecte, perquè diuen que podia haver frustrat la seva arribada. Què n’opina?

Ho visc amb esportivitat. Soc conscient de què hi ha a les xarxes i a determinats mitjans. Per a mi el més important és que Pau Gasol hagi tornat a casa i això és una bona notícia. Estem en un moment complicat per al club i tot el que siguin bones notícies, ajuda.

Vostè ha explicat que ha arribat a un acord amb un grup inversor de 250 milions d’euros i ha dit que el posarà a disposició del nou president si vostè no guanya les eleccions. Per què hauria de donar facilitats a un rival electoral?

En primer lloc, hem de dir que entenem que aquest acord l’aplicarem nosaltres perquè creiem que guanyarem les eleccions. Però si no passa, per a nosaltres el més important sempre serà el club. Tot el que fem ho estem fent pensant en el club.

Aquesta campanya també s’ha viscut de forma molt intensa a les xarxes socials. Vostè ha estat criticat pels resultats a algunes enquestes, on de sobte ha rebut molts vots, però també s’ha pogut veure molta gent que li dona suport. Com viu aquesta situació?

Si hagués de fer cas de totes aquelles coses que veig a Twitter… En general, hem vist que a les xarxes socials molta gent ens dona suport. El que hem dit durant la campanya està arribant i això ens fa molt feliços. Portem una trajectòria creixent i volem agrair a tots aquells socis que fan públic el seu suport a nosaltres.

Vostè ha dit moltes vegades que no es vol posicionar políticament, perquè diu que el futbol no ha de tenir res a veure amb la política. Hi ha molta gent que el critica per això, ho entén?

Jo mai he dit quina és la meva ideologia. Considero que és una qüestió que ha d’estar al marge del Barça. Sempre he defensat que la gestió del club ha de ser fidel a la seva història i tradició. El Barça és un club que té la seva significació històrica, que és la seva tradició, el seu respecte i defensa dels nostres valors i de la seva catalanitat, llengua i cultura i això és el que seguirà sent sota la meva presidència. Amb la independència que hi puguin haver altres candidats que sí que tinguin una militància política i que es puguin permetre que el poder polític tingui influència en les seves candidatures.

Considera que s’equivoquen els altres candidats quan es posicionen políticament?

Considero que no contribueix a fer que el soci del Barça tingui la sensació que el club segueixi sent independent. I aquest és un dels màxims valors que ha tingut el club durant la seva història i en la mesura que el poder polític pugui incidir en la gestió es perd independència. I parlo del poder polític en general, de qualsevol ideologia.

Vostè ha anunciat que si guanya les eleccions garanteix el fitxatge de dos davanters i un central de “nivell Haaland”. Estan ja tancats?

Els jugadors en qüestió estan compromesos a incorporar-se al club sempre que arribem a un acord amb el seu club. El compromís està amb els jugadors. Ells volen incorporar-se al Barça, els hi hem explicat el nostre projecte esportiu, com volem jugar, cap a on anirem esportivament i els hi ha semblat bé. Ara per ara no podem asseure’ns amb els clubs. En algun cas pot ser que no calgui, perquè poden ser jugadors que acabin contracte.

Com ha pogut convèncer aquests jugadors si no hi ha diners a la caixa?

Tenim solucions per poder oferir a aquests jugadors les condicions que exigeix la seva categoria. És una gestió absolutament possible i posarem en marxa l’estiu del 2021. Ara no hi ha mercat.

Vostè ha assegurat que compta amb la complicitat de Messi per renovar i adequar el seu salari a les necessitats del club. Hi ha hagut alguna conversa amb el futbolista o el seu entorn?

Ara mateix jo no he de dirigir-me ni a ell ni a la seva família per aquesta qüestió, al marge de saber com es troba i si està feliç. La gestió de la seva renovació l’haurem de portar a terme quan estiguem a la junta directiva, però confio en la seva complicitat perquè sé que és culer.Més notícies
Joan Laporta, durant l'entrevista amb El Món | Jordi Borràs

Laporta: “Hem d’aconseguir que Messi torni a somriure”

Notícia: Laporta: “Hem d’aconseguir que Messi torni a somriure”
Comparteix
La roda de premsa de Laporta durant la presentació del seu projecte esportiu
Notícia: Laporta: “Hem d’aconseguir que Messi torni a somriure” - Mobile
Joan Laporta, durant la inauguració de la seu electoral d''Estimem el Barça' | Jordi Borràs

Tots els detalls del projecte esportiu de Laporta

Notícia: Tots els detalls del projecte esportiu de Laporta
Comparteix
El candidat barceloní ha fet la seva presentació més esperada
Notícia: Tots els detalls del projecte esportiu de Laporta - Mobile
Toni Freixa, durant la seva etapa com a directiu | FC Barcelona

Freixa ataca Laporta en els seus cartells electorals

Notícia: Freixa ataca Laporta en els seus cartells electorals
Comparteix
La campanya electoral comença a entrar a la recta final
Notícia: Freixa ataca Laporta en els seus cartells electorals - Mobile
Víctor Font, candidat a la presidència del Barça | Europa Press

Víctor Font posa data al retorn dels socis al Camp Nou

Notícia: Víctor Font posa data al retorn dels socis al Camp Nou
Comparteix
El candidat a la presidència del Barça assegura tenir un pla per fer-ho possible
Notícia: Víctor Font posa data al retorn dels socis al Camp Nou - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: GAVANENC a febrer 26, 2021 | 13:30
  GAVANENC febrer 26, 2021 | 13:30
  Donç no, sembla que no coneixis el Barça.....la dita de que el Barça es més que un club, es per alguna cosa.... Per cert, els feixistes no van deixar al Barça fora de qualsevol ideologia quant van assessinar al president del Barça de la época......
 2. Icona del comentari de: Ramon a febrer 26, 2021 | 13:52
  Ramon febrer 26, 2021 | 13:52
  L'espanyolisme, de cara als catalans, sap que plantejant el conflicte com de nació versus nació ho té perdut i per això sempre nega o amaga aquest plantejament i es fa el "ciutadà del món", el que no vol "barrejar la política amb el futbol", etc.
  107
  Icona de dislike al comentari de: Ramon a febrer 26, 2021 | 13:52 78
  Respon
 3. Icona del comentari de: Ricard a febrer 26, 2021 | 13:59
  Ricard febrer 26, 2021 | 13:59
  És evident que la ideologia política ha d'estar al marge del Barça. El que el Senyor Freixa ens diu es que el Barça podria ser un equip de futbol del Congo o de Surinam. I seria el mateix Barça que coneixem. I jo crec i defenso que no. Jo crec que el Barça és un club català, i per tant amb uns valors i una visió del món catalans. No coincideixo amb Freixa. I normalment quan una cosa diuen que s'ha de desvincular de la política és quan la volen polititzar més que mai, sobretot per despullar-la de catalanitat.
 4. Icona del comentari de: Hay mucha xenofobia en el Catalanismo, lo tendrás difícil a febrer 26, 2021 | 14:34
  Hay mucha xenofobia en el Catalanismo, lo tendrás difícil febrer 26, 2021 | 14:34
  Sería interesante y muy importante, pero no podrás .... hay mucha xenofobia dentro del Catalanismo .....
  177
  Icona de dislike al comentari de: Hay mucha xenofobia en el Catalanismo, lo tendrás difícil a febrer 26, 2021 | 14:34 246
  Respon
  • Icona del comentari de: GAVANENC a febrer 26, 2021 | 19:37
   GAVANENC febrer 26, 2021 | 19:37
   La misma catalonofobia que demostrais los ñoles
 5. Icona del comentari de: L'OBSERVADOR ASTORAT a febrer 26, 2021 | 14:44
  L'OBSERVADOR ASTORAT febrer 26, 2021 | 14:44
  És el que deien en el franquisme els "FATXES": "Jo, ni de dretes ni d'esquerres".
 6. Icona del comentari de: Antonio ets molt fals a febrer 26, 2021 | 14:48
  Antonio ets molt fals febrer 26, 2021 | 14:48
  Si si hijo si, per això tu que ets tan fachILLA, vas fer mans i mànigues, conjuntament amb la resta dels directius made in grupo godo, per fer fora el President Laporta, i l'entrenador Pep Guardiola. No es podia permetre, que el Barça fos un club, massa català. M'hi vas reconèixer
  • Icona del comentari de: No entens el Barça a febrer 26, 2021 | 19:34
   No entens el Barça febrer 26, 2021 | 19:34
   Barça lliure = Catalunya lliure !!! No s’entén de cap mes manera !!!
   135
   Icona de dislike al comentari de: No entens el Barça a febrer 26, 2021 | 19:34 8
   Respon
 7. Icona del comentari de: Guillem_ a febrer 26, 2021 | 14:48
  Guillem_ febrer 26, 2021 | 14:48
  Decidir estar al marge ja es decidir amb una ideologia, la que ens han mantingut sempre esclaus de l'edtat espanyol.
 8. Icona del comentari de: Culé. a febrer 26, 2021 | 15:39
  Culé. febrer 26, 2021 | 15:39
  Doncs jo crec que no. El Barça simbolitza Catalunya; per aixó te tot l'espanyolisme en contra.
  142
  Icona de dislike al comentari de: Culé. a febrer 26, 2021 | 15:39 8
  Respon
  • Icona del comentari de: Barcelonista a febrer 26, 2021 | 18:14
   Barcelonista febrer 26, 2021 | 18:14
   Això ho dius tu i és un error. En tot cas el nostre país quan esdevingui un estat independent podrà tenir representacions esportives que les representi, com per exemple ja té Andorra, un microestat ací al costat i amb la nostra llengua i cultura, que té seleccions esportives com cal. Amb la cantarella innocent de "som més que un club" hi portem dècades i solament serveix per a que se'n fotin dels catalans i així mantenir-nos calladets i aturats amb una joguina que no serveix per a res des del punt de vista internacional i de les seleccions esportives. Prou de fer-nos trampes, ja som grandets. Quan assolim la independència i el FCBarcelona esdevingui un club "normal" aleshores tots hi guanyarem.
 9. Icona del comentari de: Pol a febrer 26, 2021 | 18:03
  Pol febrer 26, 2021 | 18:03
  És clar, Freixa que la que ha d'estar al marge és la dels altres... a la teva ja hi donen suport l'estat espanyol amb clavegueram inclòs, la justícia espanyola en forma de lawfare, els fons reservats espanyols... Això és clavat a quan durant el franquisme hi havia persones que deien que elles eren "apolítiques", aleshores calia eixir corrents perquè eren vergonyants afins al regim de Franco i és clar no els hi calia reivindicar cap llibertat ni res. No us deixeu aixecar la camisa per aquest Freixa.
 10. Icona del comentari de: Albert Berrio a febrer 26, 2021 | 19:40
  Albert Berrio febrer 26, 2021 | 19:40
  L'autodeterminació no és ideològia, és un dret. El que és ideologia és negar-lo. El que pretén el senyor Freixa és, justament, introduir aquesta ideologia al Barcelona.
  • Icona del comentari de: Home, vailet a febrer 27, 2021 | 15:53
   Home, vailet febrer 27, 2021 | 15:53
   El teu capo(el CONDE DE GOGÓ) tampoc en té veritat de ideologia, gamerú$$$.
 11. Icona del comentari de: Ramon a febrer 26, 2021 | 19:51
  Ramon febrer 26, 2021 | 19:51
  La màfia sociata va confluir amb la màfia nuñista per aquesta raó: la màfia sociata sabia que l'alternativa al nuñisme era que el Barça tornés a mans nacionalistes catalanes i per tant venien la cabra de la "despolitització". Però aquest ja fou l'argument fundacional del nuñisme. Segons aquella banda, els mals resultats del Barça d'ençà la fi de l'era Kubala era degut al catalanisme, que ens feia caure malament a Espanya. Llavors, estiu del 78, sociates i comunistes encara eren nacionalistes catalans i van viure l'arribada de la banda al Barça amb idèntic disgust que la resta de nacionalistes catalans. La confluència va ser posterior. La deriva lerrouxista i botiflera de les esquerres sucursalistes va acabar fent-los confluir. I el Freixa va d'idèntic pal. Afortunadament, ja va pronosticar-ho XSiM, tornarà a tenir menys vots que avals.
  88
  Icona de dislike al comentari de: Ramon a febrer 26, 2021 | 19:51 55
  Respon
 12. Icona del comentari de: Ramon a febrer 26, 2021 | 19:54
  Ramon febrer 26, 2021 | 19:54
  El tracte a Laporta per part de l'enemic (llegeixi's màfia sociata més poders palanganers i botiflers annexos) va del de sempre. Va del mateix que van fer amb Convergència: si no poden evitar que guanyi les eleccions, putejar-lo permanentment per una raó i per la contrària fins aconseguir tenir-lo lligat de mans i peus amb un esparadrap a la boca.
  76
  Icona de dislike al comentari de: Ramon a febrer 26, 2021 | 19:54 31
  Respon
 13. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a febrer 26, 2021 | 21:49
  Doctor Strangelove febrer 26, 2021 | 21:49
  L'equip de l'Ovrebo guanyava Copes del Generalísimo quan el Realíssim arrasava a Europa. Dit això, si com diu un de per aquí, l'equip de l'Obrevo representa Catalunya, aleshores en aquella època devia ser molt i molt franquista! En fi, barrejar el futbol amb la política és com barrejar la mecànica quàntica amb al física el món que veiem, l'anomenada clàssica, i aleshores sorgeixen rucades com el gat de Schrödinger o similars! Doc.
 14. Icona del comentari de: Hay que ser 'franco' a febrer 27, 2021 | 00:02
  Hay que ser "franco" febrer 27, 2021 | 00:02
  El criminal i assassí Franco, deia: "haced como yo y no os metais en política"
 15. Icona del comentari de: RAMON A a febrer 27, 2021 | 11:18
  RAMON A febrer 27, 2021 | 11:18
  Una mica botifler el noi

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa