Món Esport
La Fiscalia Anticorrupció assumeix la investigació del cas Negreira

Cop de timó important en el cas Negreira. La Fiscalia General de l’Estat ha emès un decret amb què ordena que sigui la Fiscalia Anticorrupció i Crim Organitzat la que assumeixi la investigació del cas dels pagaments del Futbol Club Barcelona a l’exvicepresident del Comitè Tècnic d’Àrbitres (CTA) José María Enríquez Negreira. Es tracta d’un canvi de direcció estratègic que fa augmentar el nivell de l’acusació, amb un ministeri públic altament especialitzat. De fet, consideren que els fets són delictes relacionats amb la “corrupció de transcendència especial”.

El cas Negreira arriba a la Fiscalia Anticorrupció

Fonts de la Fiscalia informen a El Món que, d’aquesta manera, la poderosa Fiscalia Anticorrupció serà la responsable de la direcció de l’acusació en les Diligències Prèvies 348/23 del Jutjat d’Instrucció núm. 1 de Barcelona per la complexitat i la densitat de la causa. De fet, a priori, el ministeri públic entén que els fets denunciats podrien ser constitutius d’un delicte continuat de corrupció en els negocis a l’àmbit esportiu, un delicte continuat d’administració deslleial o un delicte continuat d’apropiació indeguda, així com un delicte continuat de falsedat en document mercantil.

La Fiscalia sospita que existia un acord verbal entre el Barça i Enríquez Negreira per afavorir l’equip a canvi de diners

Cal recordar que la Fiscalia de Barcelona va denunciar el divendres de la setmana passada el Futbol Club Barcelona com a persona jurídica pels delictes que s’han enumerat en les línies anteriors. A més a més, també han estat denunciats els expresidents Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu i els exdirectius Albert Soler i Òscar Grau, així com el mateix José María Enríquez Negreira. Els pagaments del Barça a DASNIL 95, l’empresa de l’exvicepresident del CTA, haurien començat l’any 2001 o fins i tot abans, però els presidents Joan Gaspart i Joan Laporta no han pogut ser acusats, perquè els delictes en qüestió no existien durant el seu mandat.

Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu, en una imatge d'arxiu | Europa Press
Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu, en una imatge d’arxiu | Europa Press

La Fiscalia sospita que el Futbol Club Barcelona i els seus presidents van fer tots aquests pagaments a Enríquez Negreira, que sumen un total d’uns set milions d’euros, a canvi que ell utilitzés la seva influència al CTA per afavorir el Barça. La Fiscalia acusa el Barça i els seus directius d’haver arribat a acords verbals amb Enríquez Negreira. Cal recordar que, teòricament i sobre el paper, aquests pagaments responien a informes arbitrals i de jugadors que feia l’empresa DASNIL 95. La sospita arriba pel fet que el preu d’aquests era molt elevat, que Enríquez Negreira era vicepresident del CTA i que, quan va deixar de ser-ho, l’any 2018, el Barça va tallar els contractes amb la seva empresa.

La Fiscalia Anticorrupció dona validesa a les sospites de la Fiscalia de Barcelona

Així mateix, la Fiscalia Anticorrupció compra el relat de la Fiscalia de Barcelona. El seu raonament és que a la vista dels indicis presentats ara per ara a la instrucció existeix la possibilitat de la comissió dels delictes denunciats. És més, calculen que hi pot haver un entramat societari darrere que podria suposar també delictes de blanqueig de capitals. Per altra banda, fonts del ministeri públic opinen que l’entramat de presumpta corrupció hauria estat una manera de poder obtenir fons en efectiu que provindrien de pagaments del Barça i que directius de la mateixa entitat haurien cobrat.

La Fiscalia Anticorrupció, que dirigeix Alejandro Luzón, només investiga i coneix dels processos de transcendència especial relacionats amb el fenomen de la corrupció. En aquest mateix marc, també són els seus els delictes econòmics comesos per grups organitzats, tret que siguin de competència específica de la Fiscalia Antidroga o de la Fiscalia de l’Audiència Nacional. En tot cas, el nivell d’especialització i l’impacte social del cas han fet que el fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, s’estimi més anar sobre segur i destinar el grup més preparat per a la instrucció del cas.

La maniobra de la Fiscalia General de l’Estat, però, també apunta que la instrucció podria passar a mans del Jutjat Central d’Instrucció número 1 de l’Audiència Nacional. Això és, que el jutjat d’Instrucció 1 de Barcelona s’inhibeixi i s’acumuli la causa al procés obert contra el fill de Negreira, Javier Enríquez, que va cobrar pagaments efectuats per la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF) per uns serveis de coaching. De fet, la Fiscalia Anticorrupció és l’encarregada d’aquest cas.



Més notícies
Gerard Piqué i Joan Laporta, en una imatge d'arxiu | FC Barcelona
L’argument de Piqué per defensar el Barça en el cas Negreira
Notícia: L’argument de Piqué per defensar el Barça en el cas Negreira
Comparteix
"Si vols comprar àrbitres, ho fas en negre", ha assegurat l'exjugador blaugrana
Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu, en una imatge d'arxiu | Europa Press
Rosell i Bartomeu asseguren en privat que Negreira feia xantatge al Barça
Notícia: Rosell i Bartomeu asseguren en privat que Negreira feia xantatge al Barça
Comparteix
Segons el diari El Mundo, els dos expresidents haurien donat explicacions del cas en cercles interns
Javier Tebas, president de LaLiga | Europa Press
Tebas ataca el Barça i acusa Laporta de “victimista” pel cas Negreira
Notícia: Tebas ataca el Barça i acusa Laporta de “victimista” pel cas Negreira
Comparteix
El president de LaLiga ha tornat a atacar el Barça en unes noves declaracions poc prudents
Ernesto Valverde i Luis Enrique, en arxiu | FC Barcelona
La Fiscalia cita Luis Enrique i Valverde per testificar en el cas Negreira
Notícia: La Fiscalia cita Luis Enrique i Valverde per testificar en el cas Negreira
Comparteix
L'òrgan constitucional pretén que parlin sobre els presumptes informes arbitrals que ha rebut el Barça els últims anys, segons El País

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Kiss a març 14, 2023 | 15:25
    Kiss març 14, 2023 | 15:25
    Perquè Espanya ataca Catalunya per terra mar i aire? Es per els 20000 milions que roben impunement? Es per evitar el creixement cultural i econòmic de Catalunya? Es per el seu ADN colonial i sanguinari? ES PER AIXÒ I PER EL SEU ACOMPLEXAMENT D’INFERIORITAT MORAL!
  2. Icona del comentari de: Ricard a març 14, 2023 | 16:07
    Ricard març 14, 2023 | 16:07
    Racistes miserables.
  3. Icona del comentari de: Independència a març 14, 2023 | 16:41
    Independència març 14, 2023 | 16:41
    Si catalunya serà independent, potser que el millor seria deixar la lliga espanola i anar buscant lloc a la francesa o anglesa.
  4. Icona del comentari de: Puaaaj ???? a març 14, 2023 | 16:42
    Puaaaj ???? març 14, 2023 | 16:42
    La fiscalia i el govern Ñord són repugnants. Tot el que sigui fotre a catalunya o els catalans, són els primers.
  5. Icona del comentari de: Anton a març 14, 2023 | 20:00
    Anton març 14, 2023 | 20:00
    Que un govern d'un país que es diuen democratres , es posin en asuptes de futbol , demostren que els països dits bananeros són més democràtics i responsables ,que el baix nivell de "los politicos parlachines de la madre partria"
  6. Icona del comentari de: FDP a març 14, 2023 | 21:28
    FDP març 14, 2023 | 21:28
    Investigar al barça si, ara investigar un atac terrorista, això millor no.
  7. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a març 15, 2023 | 06:49
    Doctor Strangelove març 15, 2023 | 06:49
    Ara resulta que els hiperventilats es queixen per que s'investigui a un equip acusat de corrupció, com també fan en el cas de n'Hagrid Borràs! Realment viviu en un món paral.lel, on no hi ha lleis ni res, només el que us va bé, que ni això, a vosaltres. Realment el que voleu és la dictadura de la imbecilitat! No és tan sols el futbol espanyol qui vol investigar aquest cas de corrupció, també les institucions internacionals com la UEFA i la FIFA, però vosaltres ni cas. Enteneu ara per què ningú en el món us fa cas? Us salteu totes les lleis, i resulta que els dolents sóm tots els demòcrates del món! En fi, estem ens els últims dies del final del tot, i se us jutjarà pel mal que esteu fent a la humanitat! Doc.
    • Icona del comentari de: Immillorable a març 15, 2023 | 15:00
      Immillorable març 15, 2023 | 15:00
      “Exemple impagable de l’orgull que prospera en la indigència intel·lectual i la indolència moral”????

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa