Món Esport
Escàndol als Estats Units: greus episodis de violència masclista al futbol

Escàndol gros al futbol femení dels Estats Units. El bufet d’advocats King & Spalding ha certificat, a través d’una investigació encarregada per la Federació de Futbol dels Estats Units, que entrenadors, propietaris de clubs o altres membres han abusat verbalment, emocionalment i físicament jugadores de diversos campionats de futbol del país americà.

Més de dues-centes futbolistes en actiu i exfutbolistes han estat entrevistades. D’aquestes conversacions es desprèn que els homes esmentats feien servir “tàctiques manipuladores més properes a l’abús de poder que a la millora del joc”, a banda d'”un preocupant patró de comentaris de contingut sexual, tocaments no consentits o relacions sexuals coercitives“. És a dir, relacions sorgides a partir d’amenaces o de pressions.

Els tres entrenadors amb més denúncies

L’informe denuncia, concretament, onze entrenadors i quatre propietarsi, de diverses divisions del futbol femení del país. Dels quatre propietaris, tres ho són de conjunts de la National Women’s Soccer League, que és la categoria daurada estatunidenca (Meritt Paulson i Mike Goub, dels Portland Thorns, i Arnim Whisler, dels Chicago Red Stars. Pel que fa als tècnics, de fet, hi ha tres que destaquen en les denúncies per damunt de la resta en termes de reincidència: Paul Riley, Christy Holly i Rory Dames.

El primer, Riley, va exercir com a futbolista a diverses categories del país nord-americà i que, després d’entrenar diversos conjunts de la mateixa nació, l’any 2021, després que The Athletic destapés unes acusacions precisament d’abusos sexuals corresponents “especialment” a l’època transcorreguda entre 2011 i 2015, la Federació de Futbol dels Estats Units va suspendre la seva llicència. Riley està acusat, entre altres coses, d’haver forçat jugadores a mantenir relacions sexuals o, fins i tot, després d’una nit de festa, de demanar a dues futbolistes que es fessin petons davant seu, en privat, a canvi de no fer un exercici “esgotador” el següent entrenament.

Paul Riley, entrenador de futbol acusat d’abusar les seves jugadores | Karl B DeBlaker/AP

Per la seva banda, Christy Holly, també entrenador en diverses categories, està acusat, entre altres coses, de cometre un abús sexual imperdonable a una jugadora la primavera de 2021. Mentre entrenava el Racing Louisville, Holly va demanar la jugadora, Erin Simon, que la visités al seu despatx. Va emetre un vídeo d’un partit disputat, tot dient-li que li faria tocaments cada vegada que perdés una pilota. Era, de fet, un partit en el qual Simon n’havia perdut unes quantes. Com que ja coneixia els menyspreables mètodes de l’entrenador, va anar a la reunió vestida amb moltes capes de roba, si bé no va poder evitar els abusos.

Christy Holly, entrenador de futbol acusat d’abusar de les seves jugadores | Racing Louisville FC

Finalment, pel que fa a Rory Dames, diverses jugadores de l’equip juvenil de l’Eclipse Select Soccer Club l’han acusat de referir-se a elles com a “retardades”, “putes” i “culgrossos”, mentre que esportistes que el van patir al Chicago Red Stars han indicat que “va generar un ambient hostil al vestidor, i va abusar verbalment de les jugadores durant els partits”.

Rory Dames, entrenador de futbol acusat d’abusar de les seves jugadores | Getty Images

El discurs de Mana Shim, una de les víctimes

Ara, a través de Twitter, una de les víctimes de tot plegat, la futbolista Mana Shim, ha emès un comunicat signat també per la seva homònima Sinead Farrelly i l’esmentada Erin Simon, per expressar el mal que no han rebut només pels abusadors, sinó també per les institucions: “Hi ha hagut masses anys d’inacció i masses promeses buides, fetes mentre les futbolistes patien en mans de la lliga. Cap involucrat ha pres cap responsibilitat pel paper que han jugat en les jugadores afectades: ni els equips, ni la lliga, ni la federació“.

A continuació, ha lamentat que “han optat per ignorar-nos i silenciar-nos, permetent que l’abús continuï. És hora de passar a l’acció i de canviar. Els propietaris que ens han dut a la cultura de les manques de respecte, que són còmplices d’abusar les seves jugadores, no tenen lloc en aquesta lliga i han de ser expulsats de la governança immediatament. Aquest serà el primer dels passos necessaris per finalment sentir les nostres veus i tenir les nostres jugadores en pau”.



Més notícies
Gio Queiroz, jugadora del Barça cedida al Llevant | Europa Press
Una jugadora del Barça denuncia “violència masclista” a l’equip femení
Notícia: Una jugadora del Barça denuncia “violència masclista” a l’equip femení
Comparteix
Gio Queiroz, que juga cedida al Llevant, ha enviat una carta oberta al president Joan Laporta i parla d'"assetjament" i "abusos"
Gio Queiroz, jugadora del Barça cedida al Llevant | Europa Press
La versió del Barça sobre el cas de “violència masclista” a l’equip femení
Notícia: La versió del Barça sobre el cas de “violència masclista” a l’equip femení
Comparteix
Gio Queiroz ha denunciat abusos i assetjament, però el club té una opinió molt diferent sobre els fets
Margaux Pinot, després de rebre la pallissa del seu company i entrenador | @margaux.pinot
Un cas de violència masclista a una judoka francesa commociona el país
Notícia: Un cas de violència masclista a una judoka francesa commociona el país
Comparteix
Margaux Pinot ha estat apallissada pel seu xicot i entrenador, Alain Schmitt, segons explica a Instagram
Miti Vendrell, entrenadora de la Unió Esportiva Tous | Jordi Borràs
Miti Vendrell: “Els insults masclistes em van fer pensar que no valia com a entrenadora”
Notícia: Miti Vendrell: “Els insults masclistes em van fer pensar que no valia com a entrenadora”
Comparteix
L'entrenadora catalana de Sant Martí de Tous es va fer viral per un fil de Twitter on exposava el masclisme al món del futbol

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa