Món Esport
El 50è aniversari de la mort de Samitier revela un gran arxiu fotogràfic

Josep Samitier és una de les primeres llegendes de la història del Futbol Club Barcelona. Nascut l’any 1902, l’home llagosta va conquerir els cors dels culers amb el seu joc entre 1919 i 1933. Posteriorment continuaria vinculat a l’entitat blaugrana fins al punt que en va ser l’entrenador entre 1944 i 1947. El dia 4 de maig de 1972 Samitier va morir a la Ciutat Comtal i va ser enterrat al Cementiri de les Corts, al costat de l’antic estadi on va triomfar. Al mateix districte posseeix un carrer amb el seu nom. Avui, 4 de maig de 2022, fa cinquanta anys de la mort del llegendari futbolista blaugrana i el club ho ha aprofitat per fer-li un gran homenatge.

El Barça revela un arxiu fotogràfic el dia del 50è aniversari de la mort de Josep Samitier

“Una maleta sense rodes. Ni cremallera. D’aquelles que s’agafen per una nansa. A dins, s’hi acumulen més d’un miler d’imatges inèdites d’un dels mites de la història del Barça. Obrim la maleta…”. Amb aquest text misteriós publicat a les xarxes socials, el club ha anunciat la revelació d’un arxiu fotogràfic espectacular amb imatges que no s’havien vist mai abans de Josep Samitier. El Centre de Documentació i Estudis del Futbol Club Barcelona ha donat a conèixer el Fons Samitier, que compta amb fins a 1.022 fotografies del futbolista que van anar a parar a l’entitat blaugrana l’any 2002 dins d’una maleta. A la web del Barça es pot trobar tota la informació al respecte.

Samitier, una de les primeres llegendes del Barça

A més a més, amb motiu del cinquantè aniversari de la seva mort, l’expert en història del futbol Josep Bobé ha compartit diverses anècdotes i informacions sobre la trajectòria de Samitier. Per exemple, que la seva prima per fitxar amb el Barça va ser un rellotge i una armilla o que era íntim amic de Ricard Zamora, un altre jugador llegendari del Futbol Club Barcelona. A més a més, també es va erigir en erudit del seu temps i es va convertir en una persona pròxima a figures tan destacades com Salvador Dalí o Carlos Gardel.

Josep Samitier, amb el seu bon amic Ricardo Zamora | FC Barcelona
Josep Samitier, amb el seu bon amic Ricard Zamora | FC Barcelona

Josep Samitier és el cinquè màxim golejador de la història del Barça i és el segon català amb més gols al club blaugrana, només superat per César Rodríguez. També va guanyar la primera Lliga que es va disputar, que va anar a parar en mans culers, la de la temporada 1928-1929. N’aixecaria una altra l’any 1933, però amb el Reial Madrid, ja que va haver d’abandonar el Barça per desavinences amb el president Joan Coma. Posteriorment tornaria al club de la seva vida com a entrenador i faria les paus amb els culers en guiar l’equip a la consecució del títol de Lliga l’any 1945. En el seu palmarès també hi destaquen sis Copes i una medalla de plata olímpica.

Josep Samitier, durant un partit | FC Barcelona
Josep Samitier, durant un partit | FC Barcelona

Més enllà dels seus èxits sobre el terreny de joc, tant com a jugador com a entrenador, també destacaria per ser un gran secretari tècnic durant una etapa més avançada i madura de la seva vida. Va aconseguir portar al Barça alguns dels millors futbolistes de la història, com per exemple Ladislau Kubala o Alfredo di Stéfano, tot i que en el cas d’aquest darrer jugador hi va haver el famós enfrontament amb el Reial Madrid i finalment acabaria fitxant pel club blanc. De fet, Santiago Bernabéu, el gran responsable d’aquest gir de guió amb Di Stéfano, es va convertir en un gran amic de Samitier durant algunes etapes en què van coincidir al club blanc.



Més notícies
Els Boixos Nois, grup ultra del Barça | Món Esport
El Barça, multat amb 10.000 euros per un atac dels Boixos Nois als Mossos
Notícia: El Barça, multat amb 10.000 euros per un atac dels Boixos Nois als Mossos
Comparteix
Els seguidors ultres del Futbol Club Barcelona van causar uns grans aldarulls durant el partit d'Europa League contra el Galatasaray al Camp Nou
Sergi Roberto, jugador del Barça | Europa Press
Ja hi ha una decisió definitiva sobre el futur de Sergi Roberto
Notícia: Ja hi ha una decisió definitiva sobre el futur de Sergi Roberto
Comparteix
El club i els representants del futbolista han tancat l'acord de renovació del jugador de Reus
Gerard Piqué, jugador del Barça | Europa Press
Piqué, lesionat: quina lesió té i quants partits estarà de baixa?
Notícia: Piqué, lesionat: quina lesió té i quants partits estarà de baixa?
Comparteix
El defensa central català es podria perdre tot el que queda de temporada
Dani Alves, jugador del Barça | Europa Press
VÍDEO | Dani Alves dona les claus perquè el Barça torni a ser gran
Notícia: VÍDEO | Dani Alves dona les claus perquè el Barça torni a ser gran
Comparteix
El brasiler compara la situació actual amb la prèvia a l'arribada de Ronaldinho al club culer

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa