Món Esport
El motiu pel qual el Barça golejarà el Lió a les graderies de Torí
agraph -->

A poques hores per al partit més gran que viurà el Futbol Club Barcelona en la seva història, Món Esport parla amb una veu autoritzada. Una veu experta. És la de François-Miguel Boudet, periodista francès que treballa a Eurosport com a corresponsal de la capital catalana. Les jugadores de Jonatan Giráldez s’enfrontaran a les reines d’Europa, que precisament són les franceses de l’Olympique de Lió. I Boudet, coneixedor de la seva actualitat i de la seva trajectòria, explica les claus que cal saber abans de presenciar la gran final de la UEFA Women’s Champions League. Cordin-se els cinturons!

La primera gran pregunta que es fa un és com arriba el Lió a la cita. Com arriben les reines d’Europa? “Amb molta confiança”, revela Boudet, “perquè és el millor equip de la història del futbol femení. Acaben de canviar d’entrenador. Sonia Bompastor, que ja era una molt bona jugadora, és l’entrenadora. I crec que va ser la millor decisió possible. Perquè l’anterior entrenador [Reynald Pedros] no era gaire bo, segons la meva opinió. Va ser l’entrenador de la final de l’any 2019, contra el Barça. Però no m’agradava gaire”.

En aquest sentit, Boudet assegura que “la millor decisió era posar algú de la casa, i algú que sabés com gestionar un vestuari femení. I la seva assistent, Camille Abily, a més, era una gran jugadora també. De fet, li agradava molt a Alèxia Putellas. Per tant, crec que és la millor combinació per al Lió”.

El Lió de 2019 era millor que el d’ara, segons Boudet

Una Putellas que ja va ser a la cèlebre final de 2019 entre els mateixos protagonistes, que va acabar amb un contundent 4-1 favorable a les gales. Però quina diferència hi ha entre aquells equips i els actuals? “La final de l’any 2019 el Lió tenia molta confiança, i en canvi, per al Barça era com un premi. Era la primera final europea de la seva història, amb un camí curt. Quan veus la història del Lió… Aquell any hi havia molta qualitat, potser més que ara“, creu Boudet.

L’estat físic d’Ada Hegerberg, la millor del Lió

La millor futbolista del Lió és clarament Ada Hegerberg. La noruega, Pilota d’Or del 2018, ha estat una de les grans artífexs del creixement exponencial de l’equip francès. Això sí, la seva forma física preocupa a l’entorn del club: “Torna d’una lesió després de molts mesos. Fa poc va dir que està buscant la seva millor forma. Té molt de carisma. Té molt de caràcter, una visió del joc tremenda. Però físicament no sé si podrà competir durant tot el partit“.

Ada Hegerberg, jugadora del Lió | Europa Press

Què li va passar al Lió la temporada passada?

Un es pregunta com arriba el Lió, però també què li va passar al club del sud-est francès la temporada passada. I és que va ser l’única en sis anys en la qual no només no van aixecar el trofeu continental, sinó que tampoc van arribar a la final. Van caure a les semifinals, contra el Paris Saint-Germain: “Hi va haver un problema amb la Covid-19, que va afectar unes quantes jugadores. No van batallar com es mereixia l’ocasió, i hi faltaven jugadores importants. Així que no es pot saber quin era el nivell de la temporada passada. És cert que han tornat a ser campiones de França, i és una molt bona notícia. La temporada passada va ser per oblidar”. I és que més enllà de la desfeta europea, també van deixar de guanyar el títol de lliga per primer cop en quinze anys, en detriment del mateix PSG.

Per tant, el Lió ha tornat a la final per quedar-s’hi. Així ho veu Boudet: “Crec que tots dos equips seran rivals durant uns anys més a Europa. El Lió no està pas acostumat a ser els segons, no és la manera de pensar del president, del club ni del femení. No s’acostumaran a veure el Barça primeres i elles segones. Elles batallaran al màxim per recuperar el trofeu i per seguir la ratxa de més de 15 anys”.

Les claus del Lió

“El joc a les bandes serà interessant per al Barça. Els partits del Lió contra el PSG, a les semifinals de la Champions, no van ser bones. Clarament a pilota parada seran boníssimes. Especialment Wendie Renard, perquè mesura 1’88 metres. És molt gran i potent, té molt de físic. Com que la portera blaugrana Sandra Paños mesura 1’69, serà complicat per a ella. Tenen una bona portera, Christiane Endler“, ha valorat Boudet.

Per tant, “tindrem les dues millors porteres del món al camp. Crec que la diferència serà el joc de l’equip. El que acabem de veure al Barça, contra l’Atlètic de Madrid, és que juguen tranquil·lament, i això m’agrada molt. He parlat amb Camille Abily, i m’ha destacat això. També el partit d’Aitana, que va ser molt bo. El més important per al Lió és jugar amb les forces del Barça i no cometre errors. El joc col·lectiu serà la clau del partit”.

Per què hi haurà tanta diferència a les graderies del Juventus Stadium?

Sobre la golejada del Barça al Lió a les graderies del Juventus Stadium (hi haurà 15.000 barcelonistes, mentre que s’esperen uns tres mil aficionats del Lió), Boudet ha valorat que “jo pensava que, com Torí està a prop de Lió, per autopista, hi acudiria més gent francesa. Em sorprèn molt. A França hi ha modes. I quan la moda mor… hi falta gent. Em sorprèn molt, perquè és una final amb dos grans equips. I el Barça t’ofereix una mediatització que no hi havia abans. Quan jugaves a Potsdam, per exemple, dius “on està Potsdam?”, més enllà de la part històrica”.

En aquest sentit, el francès ha clamat que “si tu guanyes el Barça, guanyes un gran d’Europa, un nom famós. Jo pensava que hi aniria més gent per la proximitat que hi ha amb Torí. Significa que la massa social del Lió no és tan potent com la del Barça. I que també, malgrat que hi ha la final four del bàsquet, i que hi ha gent del Barça a Belgrad, hi haurà més de 15.000 persones. I significa molt pel futbol femení. Això, el que va passar al Camp Nou… significa que és real. Aquest afició seguirà perquè l’escut del Barça és tan potent que reuneix molta gent”.

Així veu Boudet el partit i el futbol femení espanyol

Finalment, el periodista d’Eurosport, fa anys establert a Catalunya, ha reconegut que “m’agrada molt el que veig al Barça. Des que va arribar Lluis Cortés, i ara, amb Jonatan Giráldez, també. M’encanta el que veig. Aquest nivell de joc. Això sí: no crec que sigui com la temporada passada. El Barça no marcarà quatre gols en la primera part. Però sí serà un millor partit que el de l’any 2019, en el qual el Barça va pagar la falta d’experiència en aquest nivell. Veurem on està el Barça, on està la Lliga espanyola”.

I és que “cal recordar que el Llevant va ser molt bo contra el Lió a principis de temporada, en el doble enfrontament [van jugar una ronda prèvia en la qual el Lió va vèncer amb un global de 4-2]. L’Atlètic de Madrid ha guanyat al City, el Reial Madrid també… així que veurem com actua el Barça contra el millor equip de tots els temps. Veurem una gran final, i quelcom que ensenyarà que el futbol femení no són només golejades: també partits igualats”.

“Pel que vaig veure contra el Madrid i contra el Wolfsburg en l’anada“, assegura Boudet, “crec que el nivell del Barça és magnífic. I ho tenen tot per seguir amb aquesta ratxa i guanyar aquest segon títol. Ningú és millor que el Barça col·lectivament. Ja veurem on està el futbol espanyol. Aquest serà el número u mundial dintre de poc. Potser a l’Eurocopa o al Mundial ho demostraran. Serà, doncs, un partit igualat”.

Serà el partit. Com bé va dir la blaugrana Fridolina Rolfö dies enrere, serà la millor final de la UEFA Women’s Champions League de la història. Les reines contra les princeses. Les màximes guanyadores contra les vigents campiones. Pilota d’Or contra Pilota d’Or. Lyon contra Barcelona. Alvèrnia-Roine-Alps contra Catalunya. Més que un partit. Un abans i un després en el futbol, en l’esport i en la vida, que omplirà places i que viatjarà de generació en generació.



Més notícies
Alexia Putellas, jugadora del Barça femení | Europa Press
Quan i on veure la final de Champions femenina: FC Barcelona – Olympique
Notícia: Quan i on veure la final de Champions femenina: FC Barcelona – Olympique
Comparteix
El Barça viatja amb totes les jugadores per superar el Lió
Fridolina Rolfö, jugadora del Barça | @FridolinaRolfo
Rolfö: “Aquesta serà la millor final de la Champions de la història”
Notícia: Rolfö: “Aquesta serà la millor final de la Champions de la història”
Comparteix
La jugadora del Barça, neguitosa per la final de la Champions, revela la manera amb la qual el cos tècnic aconsegueix mantenir motivada la plantilla
Alèxia Putellas, jugadora del Barça | UEFA
El cicle que Alèxia Putellas espera tancar a la final de Champions
Notícia: El cicle que Alèxia Putellas espera tancar a la final de Champions
Comparteix
La capitana del Barça, a més, valora l'expectació aixecada amb el partit a Catalunya
Jonatan Giráldez, entrenador del Barça | UEFA
L’altre gran al·licient del Barça contra el Lió, segons Giráldez
Notícia: L’altre gran al·licient del Barça contra el Lió, segons Giráldez
Comparteix
Hi ha moltes coses en joc, més enllà de l'oportunitat d'aixecar la segona Champions

Comentaris

  1. Icona del comentari de: alfa a maig 21, 2022 | 14:57
    alfa maig 21, 2022 | 14:57
    Al Barça necessita esperit guanyador en totes les seccions i categories. Quan juga una final es pixa...

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa