Món Esport
El Barça reclamarà la Lliga de 1937, disputada durant la Guerra Civil

El Futbol Club Barcelona podria sumar, de forma inesperada, un títol de Lliga més al seu palmarès. Tal com ha informat ESPN, el club blaugrana reclamarà el reconeixement de la Lliga de 1937 a la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF), després que la mateixa federació donés oficialitat als trofeus de Copa del Rei dels anys 1912 i 1937 a, respectivament, el Deportivo La Corunya i el Llevant.

La Guerra Civil va interrompre la Lliga espanyola, i els republicans van crear la Lliga Mediterrània

El campionat de la Lliga espanyola conegut com a tal es va inaugurar la temporada 1928/1929, amb el Barça com a primer campió. Tot i això, va fer una pausa de tres temporades, entre 1936 i 1939, per motius coneguts per tothom: l’esclat de la Guerra Civil espanyola. Això, però, no va impedir que es continuessin practicant esports i competicions.

En aquest sentit, l’any 1937 es va celebrar la Lliga Mediterrània de futbol en les regions mediterrànies de Catalunya i de la Comunitat Valenciana. Això va poder passar perquè en aquell any, aquestes comunitats encara no havien estat conquerides pel bàndol franquista. Continuaven formant part del bàndol republicà, amb la Segona República vigent des de l’any 1931.

Aquesta lliga, doncs, va ser disputada per vuit equips, que van disputar dues voltes i que van quedar classificats de la següent manera: el Barça, l’Espanyol, el Girona, el València, el Llevant, el Gimnástico, el Granollers i l’Athletic de Castelló. Els culers van acabar com a primers, amb 20 punts i un més que els pericos, que van perdre l’oportunitat d’aixecar el títol, després de perdre en l’última jornada el seu partit.

Per tant, la Lliga Mediterrània no va ser la Lliga espanyola com a tal, ja que clubs com el Reial Madrid o l’Atlètic de Madrid no la van poder disputar. Però no deixa de ser un campionat nacional, disputat sense molts equips per les circumstàncies bèl·liques.

Jugadors del Barça, durant una gira estiuenca de l'any 1937 a Nord-amèrica | FC Barcelona
Jugadors del Barça, durant una gira estiuenca de l’any 1937 a Nord-amèrica | FC Barcelona

Aquesta edició de 1937 va ser l’única edició de Lliga Mediterrània disputada, perquè l’any 1938 el bàndol franquista ja va dominar les regions esmentades. L’any 1939, amb la dictadura de Francisco Franco, es va reprendre la competició de Lliga, així com la de la Copa, amb el famós nom de la Copa del Generalísimo.

La demanda de l’oficialitat i del reconeixement d’aquest títol ve de fa temps. L’any 2009, en la seva primera etapa com a president culer, Laporta va anunciar que el Barça estava estudiant la possibilitat de fer aquesta sol·licitud, si bé la RFEF ja va manifestar que no ho faria perquè l’organització de la Lliga Mediterrània no havia anat a càrrec seu.

Ara, però, i segons ha informat ESPN, el Barça ha reclamat això agafant-se al fet que la RFEF ha validat unes Copes del Deportivo i del Llevant que tampoc no va organitzar. Així les coses, el club català podria sumar un nou títol de Lliga i arribar als 27… que podrien ser, en poc temps, 28, si l’equip de Xavi Hernández continua amb la seva bona dinàmica en la Lliga de la temporada 2022/2023.



Més notícies
La selecció espanyola jugarà el Mundial amb la bandera republicana
Notícia: La selecció espanyola jugarà el Mundial amb la bandera republicana
Comparteix
El proper estiu, 'la Roja' vestirà amb una samarreta ben estranya, amb un disseny que uneix els colors vermell, groc i lila
El Barça retira les medalles honorífiques a Franco
Notícia: El Barça retira les medalles honorífiques a Franco
Comparteix
L'Assemblea de Socis Compromissaris aprova que el club blaugrana s'allunyi de la màxima autoritat de l’Estat espanyol entre el 1939 i el 1975 amb 671 vots a favor, només 2 en contra i 7 en blanc
La Fundació Franco diu que ell va salvar el Barça
Notícia: La Fundació Franco diu que ell va salvar el Barça
Comparteix
L'organització assegura que el club blaugrana "va ser l'equip més beneficiat pel règim de Franco"
Un escriptor assegura que “Franco era més culer que Piqué”
Notícia: Un escriptor assegura que “Franco era més culer que Piqué”
Comparteix
Alfonso Ussía, periodista amb passat a l'ABC i La Razón, nega que el dictador fos del Madrid

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Culé a març 27, 2023 | 18:34
    Culé març 27, 2023 | 18:34
    Doncs crec què el Barça hi gté tot el dret.
  2. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a març 28, 2023 | 12:15
    Doctor Strangelove març 28, 2023 | 12:15
    Sempre que demani perdó pel cas Negreira i renuncii a les lligues dels últims 20 d,anys, guanyades de forma tramposa! Doc.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa