Món Esport
El Barça retira les medalles honorífiques a Franco

Han hagut de passar més de quaranta anys, però ja diuen que val més tard que mai. El Barça ha retirat les medalles atorgades al general Francisco Franco els anys 1971 i 1974 i tots els efectes honorífics vinculats als seus lliuraments. L’Assemblea de Socis Compromissaris ha ratificat la decisió de la junta directiva de Josep Maria Bartomeu del passat mes de febrer sense discussió –amb 671 vots a favor, només 2 en contra i 7 en blanc– i el club blaugrana ha satisfet les demandes periòdiques que, per part de molts socis, feia molt de temps que rebia.

D’aquesta forma, el Barça ha fet un pas endavant per allunyar-se de la màxima autoritat de l’Estat espanyol entre el 1939 i el 1975, a qui van haver de condecorar de forma obligatòria per la norma no escrita que implicava que les distincions de nova creació sempre s’havien d’atorgar per primera vegada a Francisco Franco, primer l’any 1951 amb la insígnia d’or del club en la final de Copa del Rei contra la Reial Societat, després el 1971 amb la medalla d’or commemorativa de la inauguració del Palau Blaugrana i per últim el 1974 amb medalla d’or rememorativa de les noces de platí de l’entitat catalana. En el cas de la tercera, l’obligació encara va ser més evident, ja que el club culer ja havia entregat la distinció del club a la Penya Blaugrana de Manresa –com a organitzadora de la primera trobada de penyes barcelonistes a Montserrat– i van haver de crear-ne una de nova per satisfer Franco.

“És un cas curiós. Quan alguns socis ens van instar a retirar les medalles, no hi havia constància documental que s’hagués concedit alguna medalla al general Franco. Però hi havia proves gràfiques que ho provaven. A partir d’aquí, al Centre de Documentació es va fer molta feina i ara se li retiren. Encara que documentalment no pugui ser demostrat, de facto sí que va passar. Quan algú entrega un reconeixement ho fa perquè creu que ho ha de fer, no perquè l’obliguen. Se’ns va forçar a entregar una medalla al cap de l’Estat, això és una realitat incontestable”, va explicar l’entitat blaugrana quan va prendre la decisió de portar a l’Assemblea el debat perquè fossin els socis qui acabessin de desvincular el Barça amb la figura d’un dictador, com han fet aquest diumenge.

Aquesta retirada és un homenatge als nostres familiars, que van patir molt. És veritat que és tard i que han passat molts anys, però és un pas important. Quan formava part de la junta directiva de Laporta ens ho vam plantejar, però no vam trobar la documentació que ara ha aparegut per poder retirar les medalles a Franco”, ha assegurat el president Josep Maria Bartomeu en les seves respostes als socis.Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa