Món Esport
L’auditoria del Barça posa números a la situació dramàtica del club
  • CA

Que el Futbol Club Barcelona es troba en una situació crítica no és cap sorpresa ni cap novetat. Malgrat tot, fins ara això era una realitat a la qual li faltaven números i concreció. El director general de l’entitat blaugrana, Ferran Reverter, ha presentat els resultats de l’auditoria interna, o due diligence, que s’està duent a terme des que la nova junta directiva, encapçalada per Joan Laporta, va arribar a can Barça. Amb tota mena de detall, ha confirmat les sensacions que ja existien des de feia temps: el club es troba en una situació dramàtica i sortir-ne serà molt complicat. Reverter ha assenyalat clarament la gestió de la presidència de Josep Maria Bartomeu com a culpable d’aquestes circumstàncies i l’ha qualificat de “nefasta”.

Ferran Reverter, director general del Barça | FC Barcelona

El patrimoni net del club és, ara per ara, negatiu. Concretament, el Barça acumula actualment 451 milions d’euros de pèrdues. El deute i els compromisos futurs es xifren en un total de 1.350 milions d’euros, cosa que implica una “necessitat urgent de refinançament”. Reverter ha detallat que l’entitat té un pla de viabilitat estratègic quinquennal per capgirar aquest patrimoni net negatiu de 451 milions d’euros. La reducció de la despesa salarial és una de les claus d’aquesta estratègia, de la mateixa manera que l’aposta per jugadors de la Masia. A partir d’aquest plantejament, el club ha pogut aconseguir el crèdit desitjat.

A l’hora d’assenyalar la gestió de Bartomeu, el director general del Barça ha resumit quins han estat els principals problemes de la seva forma d’actuar. Ha parlat directament d’una “improvisació constant”. “No hi havia cap mena de planificació”, ha afirmat. Per exemple, ha dit que l’Espai Barça era “la inversió més important de la història del club i es va fer sense previsió” i també ha parlat de la compra de jugadors “sense saber si es podien pagar”. Cal tenir en compte que també ha mencionat el Barçagate i el trossejament de comptes per esquivar els controls interns, dels quals “tenim indicis”, però el club encara està estudiant si es podran emprendre accions legals contra l’anterior junta directiva i quan s’haurà de fer. Això sí, ha confirmat una novetat: s’han descobert factures des del club i la Confederació Mundial de Penyes per pagaments a periodistes. També ha parlat de comissions sospitoses i multimilionàries en fitxatges de futbolistes.

Pel que fa a l’impacte de la pandèmia de la Covid-19, Reverter ha explicat que el coronavirus ha afectat l’economia del club en uns 100 milions d’euros. “Sense la pandèmia, el Barça també hauria tingut unes pèrdues de 390 milions d’euros”, ha volgut deixar clar. En aquest sentit, ha insistit en la idea que el coronavirus no pot ser, de cap de les maneres, una excusa per justificar la situació actual del Barça. Ara bé, sí que ha matisat que quan les restriccions d’aforament als estadis acabin, el club podrà respirar econòmicament una mica millor.

Així com va avançar el president Joan Laporta, Reverter ha ratificat que les instal·lacions del club estaven molt deteriorades. No només la Ciutat Esportiva Joan Gamper o el Palau Blaugrana, sinó que el Camp Nou també tenia problemes estructurals importants. Tant és així, que el director general del Barça ha assegurat que, si la temporada passada s’hagués pogut jugar a porta oberta, el club no hauria pogut obrir l’estadi. Les obres han permès que aquest curs hi hagi públic, però Reverter alerta que això també ha ocasionat una despesa imprevista. “No podíem fer el ridícul i dir que el Camp Nou no es podia obrir”, ha sentenciat.

Reverter ha volgut finalitzar la seva presentació amb un missatge carregat d’optimisme: “El club sempre se n’ha sortit de situacions crítiques. La junta té un pla, el qual té molta credibilitat perquè ens l’han comprat els creditors. El Barça ha de seguir apostant per allò que l’ha fet gran i capdavanter”. Conscient de les dificultats que això comportarà, ha volgut donar exemples per convidar a l’esperança dels aficionats i ho ha fet amb una sentència il·lusionant: “El Barça tornarà a tenir els millors jugadors del món ben aviat, i això podria ser fins i tot aquest estiu vinent”.



Més notícies
Ronald Koeman, amb Jordi Cruyff | Europa Press
Surt a la llum el motiu real de la no destitució de Ronald Koeman
Notícia: Surt a la llum el motiu real de la no destitució de Ronald Koeman
Comparteix
Jordi Cruyff hauria convençut Joan Laporta sobre la continuïtat del tècnic neerlandès
Josep Maria Bartomeu, en arxiu | Europa Press
Bartomeu despatxa la seva declaració sobre el Barçagate en deu minuts
Notícia: Bartomeu despatxa la seva declaració sobre el Barçagate en deu minuts
Comparteix
Nega qualsevol relació amb el cas

Comentaris

  1. Icona del comentari de: De moment una nit a la presó a octubre 06, 2021 | 15:12
    De moment una nit a la presó octubre 06, 2021 | 15:12
    El titella del grupo godo bartomeu, tot i que també el sandro rosell, han arruïnat el club esportivament, socialment i sobretot econòmicament

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa