Món Esport
Noruega aviva el boicot al Mundial del Qatar en el congrés de la FIFA

Aquests dies primaverals s’està celebrant al Qatar el 72è congrés de la FIFA. Per 72è any, el màxim organisme mundial del futbol està reunit perquè totes les seves associacions dialoguin, es posin al dia, escoltin discursos i, especialment, presenciïn el sorteig de la fase final del Mundial del Qatar, que es disputarà a les acaballes del 2022. Es tracta d’una cimera que la presidenta de la Federació de Futbol de Noruega, Lise Klaveness, ha aprofitat per reivindicar el boicot al Mundial.

En el seu torn de paraula, i davant la resta de líders futbolístics, l’escandinava ha recordat que “aquest Mundial va ser concedit en condicions inacceptables i amb conseqüències inacceptables. Hauríem de pensar en els ferits i els familiars de les víctimes”. Klaveness ha fet al·lusió, per una banda, a la corrupció que va haver a l’hora de concedir el certamen esportiu més gran del món al país del golf. I, per una altra, a la circumstància que sis mil obrers han mort en el procés de construcció d’alguns dels estadis als quals es jugaran partits.

En aquest sentit, Klaveness ha demanat a la FIFA que “doni exemple” i lideri “la necessitat de canvi” que reclama la societat. A més, ha explicat que els membres de la federació noruega “exigeixen canvis, transparència, volen fer sentir la seva veu. No podem ignorar aquesta necessitat de canvi, i la FIFA ha d’actuar i donar exemple”. A més, ha assegurat que parlava “en nom de tots els països nòrdics”. S’entén, doncs, que ho feia representant, almenys, Finlàndia i Suècia.

D’altra banda, ha clamat que “no podem tolerar que no es garanteixi la seguretat dels treballadors, ni líders que no volen acollir partits de dones, ni que no protegeixin la seguretat de la comunitat LGTBI. La FIFA ha de donar exemple, ha de liderar. Els estadis estaran buits si ignorem la urgència d’aquest moment”. A més, ha reivindicat que “sovint em pregunten com és tenir una feina en un món d’homes. Sempre responc: no, jo no faig feina en un món d’homes. El futbol és de tots els nens i nenes del món”.

Contundents i crítiques respostes, a favor de la celebració del Mundial al Qatar

Després de tota aquesta sèrie de reivindicacions, hi han replicat una sèrie d’homes com el president de la Federació d’Hondures, Jorge Salomón. Aquest ha criticat que “aquest no és el lloc per discutir aquests temes. Això és futbol, no ens podem desenfocar”. Per la seva banda, el CEO del Mundial, el qatarià Hasan Al Thawadi, s’ha mostrat “decebut” perquè “no hagi buscat el diàleg. Les nostres portes sempre estan obertes i sempre estem a punt per rebre crítiques constructives. Hauria d’haver-se educat a ella mateixa abans de fer aquests comentaris”.

Per la seva banda, el president de la FIFA, Gianni Infantino, en el discurs de tancament del congrés, ha fet al·lusió a les paraules de la líder noruega, destacant que “l’única manera de provocar un canvi positiu és el diàleg. Des del principi hem pressionat les autoritats de Qatar i hi hem trobat un soci compromès per implementar canvis en drets humans”.

Quan el Qatar va demanar “respecte” als aficionats homosexuals

Malgrat aquesta afirmació, cal recordar que, per exemple, el passat mes de desembre, en una entrevista a la CNN, el president del comitè organitzador del torneig, Nasser Al Khater, preguntat sobre la matèria dels drets LGTBI durant el Mundial, indicar que “al Qatar i a tota la regió som molt més pudorosos i conservadors. Per això, demanem respecte als aficionats, i estem segurs que respectaran aquesta qüestió. Nosaltres respectem altres cultures i confiem que altres cultures respectin la nostra”. Cal recordar, també, el fet esmentat que han mort uns sis mil treballadors a conseqüència de les obres dels estadis en unes condicions deplorables.



Més notícies
La Copa del Món, al Qatar | FIFA
El sorteig del Mundial no té pietat d’Espanya
Notícia: El sorteig del Mundial no té pietat d’Espanya
Comparteix
La selecció de Luis Enrique haurà de suar de valent per superar la fase de grups com a primera
Leo Messi, durant l'incident amb l'aficionat equatorià | @jossuegarzon
VÍDEO | Un aficionat agredeix Messi per fer-se una foto amb ell
Notícia: VÍDEO | Un aficionat agredeix Messi per fer-se una foto amb ell
Comparteix
Ha estat després del darrer partit de classificació per al Mundial de la selecció argentina, que ha jugat a l'Equador

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa