Món Esport
El gran assenyalat del Mundial de Qatar pel blanqueig del règim

Xavi Hernández és conegut per moltes coses. Principalment, per la seva estratosfèrica carrera com a futbolista, tant amb la selecció espanyola com amb el Futbol Club Barcelona. Ara, de fet, entrena l’equip blaugrana, amb un any de bagatge. Però també té una faceta fora dels terrenys de joc molt polèmica, criticable i que ha tornat a treure a col·lació: el seu compromís amb el Mundial de Qatar, amb el mateix país asiàtic i amb el seu règim.

Per la boca mor el peix, diu aquella dita. En aquest cas, el suport de Xavi a Qatar s’ha manifestat a través de gestos i, també, de declaracions pronunciades durant els últims anys, que l’han deixat i el deixen molt mal parat. Les últimes són les que ha dit aquest dilluns. El terrassenc ha aprofitat la llarga aturada que tenen els clubs europeus per acudir a la Copa del Món.

En el país que està albergant la competició, ha atès mitjans de comunicació. I els ha dit que “és molt bo per a la cultura àrab donar-se a conèixer arreu del món, més enllà dels prejudicis i les crítiques injustes que hi ha hagut sobre aquest país i aquesta regió. La gent està veient què és Qatar realment“.

La llarga llista de declaracions i gestos de Xavi a favor del règim de Qatar

És, doncs, un nou cas de blanqueig al règim de Qatar per part de Xavi. Un règim conegut, entre altres moltes coses, per vulnerar els drets de les dones, per prohibir els dels integrants del col·lectiu LGTBIQ+, per haver comprat el Mundial a base de suborns o per haver construït els estadis a base d’esclavatge, tot provocant la mort de milers d’obrers.

Però és clar que al català li pesa més el compromís que va adquirir fa quatre anys, quan va ser nomenat ambaixador global del Mundial, que no pas un compromís amb els drets humans. De la mateixa matera que no es pot exigir a ningú un activisme, tampoc es pot esperar l’altre extrem: el suport a un règim autoritari i nefast per moltes raons.

Com s’ha dit, aquest blanqueig ve de fa molts anys. Xavi va tancar la seva etapa daurada com a jugador del Barça l’estiu de 2015, i va aterrar a l’Al-Sadd qatarià. Allà va disputar quatre temporades, entre 2015 i 2019, per acabar convertint-se en entrenador del mateix conjunt, de maig de 2019 a octubre de 2021. Deixant de banda el component esportiu, durant aquells sis anys en els quals Xavi va viure a Doha va deixar unes frases igual de polèmiques que l’última.

Xavi Hernández, durant la seva etapa a l'Al-Sadd | Europa Press
Xavi Hernández, durant la seva etapa a l’Al-Sadd | Europa Press

La polèmica comparació de Xavi entre la vida a Espanya i a Qatar

La més cèlebre és la comparació que va fer entre el funcionament d’Espanya i el de Qatar. En una entrevista al Diari Ara el setembre de 2019, Xavi va expressar que “no visc en un país democràtic [Qatar], però crec que el sistema d’aquí funciona millor que el d’allà. Hauré de votar, és clar. Vull el millor per al meu futur i el dels meus fills. I lamentablement veig que Espanya no funciona de la millor manera”.

Si bé és totalment lícit criticar la democràcia que hi ha a la monarquia parlamentària d’Espanya i donar una opinió personal, a banda que cal tenir en compte que ho va fer en plena ebullició del cas dels presos polítics independentistes i del procés sobiranista català, és una frase molt controvertida. També va ser controvertit el que va dir a les acaballes de 2019, en una entrevista amb la FIFA.

Sobre l’experiència que estava tenint a Qatar, va explicar que “la família està molt feliç perquè ens ho han donat tot. És un país molt fàcil per viure, molt còmode, acollidor i segur”. Aquí va oblidar detallar que és fàcil i còmode viure a Qatar quan un hi viu com a futbolista i amb els privilegis que això comporta, i no pas com a dona, homosexual o persona de classe baixa.

Però hi ha més teca. En una nova entrevista, l’any 2020 i al diari Marca, va advertir que Xavi va advertir que el Mundial “serà una Copa històrica, sens dubte. La gent se sorprendrà del que és el país. En general, hi ha molts prejudicis i hi ha molta crítica infundada. Qatar ho té tot: un país petit, hospitalari i generós. Serà un Mundial històric”.

L’any 2021, al mateix mitjà, i ja amb la Copa del Món a tocar i per tant com a eix central de la conversació, va dir que “no tinc cap dubte que la gent se sorprendrà gratament quan arribi a Qatar i experimenti el que el país té per oferir”. A més, fora de l’apartat dels drets humans, també crida l’atenció la defensa que va fer al fet que es traslladés el torneig a l’hivern.

Mentre que últimament tècnics de renom com Pep Guardiola (Manchester City) o Jürgen Klopp (Liverpool) directament ho han criticat, Xavi ho va valorar positivament: “Històricament, les Copes del Món han estat al final de la temporada per a la majoria dels jugadors, quan estan cansats tant mentalment com físicament. El 2022, estaran en la millor manera possible, i això és un avantatge per a tots”.

Per acabar, unes altres paraules polèmiques de Xavi en matèria del Mundial les va dir l’any 2021 a 20minutos. Qüestionat sobre les protestes per part de molta gent vers el Mundial, el català va expressar que “hi ha alguns conceptes erronis sobre Qatar. He vist el progrés realitzat fins ara i ho he experimentat de primera mà. Ni el lideratge de Qatar ni el Comitè Suprem no han pretès mai que la situació sigui perfecta, però el compromís de lliurar un arribat social durador és absolutament real”.

Per tota aquesta sèrie de declaracions i gestos, que es remunten al seu fitxatge per l’Al-Sadd com a jugador l’any 2015 i com a ambaixador del Mundial de Qatar l’any 2018, Xavi és el gran assenyalat de la cita pel seu blanqueig. En tot cas, com va dir a 20minutos, Qatar mai no ha pretès que la situació sigui perfecta. Ningú és perfecte, doncs. Ni Xavi.



Més notícies
Xavi Hernández, durant la seva etapa a l'Al-Sadd | Europa Press
Xavi defensa el règim de Qatar: “Les crítiques són injustes”
Notícia: Xavi defensa el règim de Qatar: “Les crítiques són injustes”
Comparteix
L'entrenador del Barça ha fet d'ambaixador extraoficial del Mundial
Michel Platini, expresident de la UEFA | Europa Press
El gran assenyalat del Mundial de Qatar per la corrupció
Notícia: El gran assenyalat del Mundial de Qatar per la corrupció
Comparteix
Michel Platini va permetre els suborns a la FIFA, per acabar donant lloc a la Copa del Món de la vergonya
Gianni Infantino, al Mundial de Qatar | Europa Press
El gran assenyalat del Mundial de Qatar per les seves mentides
Notícia: El gran assenyalat del Mundial de Qatar per les seves mentides
Comparteix
El president de la FIFA, Gianni Infantino, és un dels màxims responsables d'aquesta Copa del Món i còmplice del règim qatarià
Nasser Al-Khater, director general adjunt de la Copa del Món de Qatar 2022 | Europa Press
Comença el Mundial de la vergonya
Notícia: Comença el Mundial de la vergonya
Comparteix
La Copa del Món de Qatar, tacada per la corrupció i per un règim molt polèmic

Comentaris

  1. Icona del comentari de: am a novembre 29, 2022 | 09:37
    am novembre 29, 2022 | 09:37
    PENÓS
  2. Icona del comentari de: Germà Roca. a novembre 30, 2022 | 01:33
    Germà Roca. novembre 30, 2022 | 01:33
    Lamentable i vergonyós per a qualsevol persona i especialment per als culers. Xavi hauria de conèixer o recordar una mica la història i els valors del club en què s'ha format com a jugador, que diu que estima i que actualment entrena, i veure si tot plegat és gaire compatible amb un règim polític com el de Qatar. O és que el club, que va patir i resistir la repressió i les arbitrarietats de dues dictadures, s'ha buidat de tot compromís ètic i social, i els seus colors han perdut la càrrega simbòlica que van tenir durant tant de temps?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa