Món Esport
El gran assenyalat absent del Mundial de Qatar

Enmig d’una llarga ebullició de fets extraesportius que s’estan produint al Mundial de Qatar, aquest dimecres s’hi ha donat un inesperat. En el partit que han disputat Tunísia i França i que han acabat guanyant els africans, ha irromput un espontani. Aquest cop, però, no ha estat per reivindicar res del que es venia reivindicant fins ara. En aquest cas, l’espontani duia una bandera de Palestina, tot deixant clar el seu suport al poble palestí dins del conflicte polític i bèl·lic que hi ha a Orient Mig, amb Israel com a involucrat.

L’espontani, a més, duia una samarreta amb el text Tunisia, your time is now (“Tunísia, ha arribat la vostra hora”). Per tant, un missatge per demanar que el govern tunisià faci costat a Palestina en aquest conflicte. Mentre l’espontani corria per la gespa de l’Education City Stadium, onejava la bandera i, abans de ser neutralitzat per la seguretat de l’establiment, ha fet una tombarella. Aquesta incursió, però, és la punta de l’iceberg del suport al poble palestí i alhora del rebuig cap a Israel que s’està produint els últims dies.

Sense anar més lluny, hi ha hagut aficionats de Tunísia que també han donat suport, de diferents maneres, a Palestina. En aquest mateix partit de tancament de grup, i tal com es pot apreciar en diversos vídeos compartits a les xarxes socials, hi ha hagut aficionats que han onejat banderes palestines des de les seves localitats, i que han fet càntics en el seu suport.

A més, en el Tunísia-Austràlia que va acabar amb una victòria dels oceànics, diversos aficionats tunisians van desplegar una pancarta molt gran amb forma de la mateixa bandera de la terra palestina.

Però hi ha molt més. Els últims dies ha transcendit a internet extractes d’entrevistes de diversos periodistes israelians a aficionats i aficionades de futbol o persones qatarianes que estan a Qatar. És a dir, de corresponsals israelians que estan cobrint l’esdeveniment. I en aquests extractes els entrevistats acaben rebutjant les intervencions en descobrir el país d’origen del mitjà amb el qual estan parlant.

D’aquesta manera, Israel està quedant assenyalat al Mundial de Qatar. És un assenyalat absent, ja que la selecció del país asiàtic no va aconseguir el bitllet a la cita qatariana, en quedar tercera en el seu grup del procés classificatori de la UEFA, per darrere de Dinamarca i d’Escòcia, que va caure eliminada també, en la repesca. Però torna a quedar assenyalat, com a conseqüència dels actes que el seu govern ha dut a terme en el conflicte amb Palestina últimament i històricament.

La relació de Tunísia i els països musulmans amb Israel

Tornant al cas de Tunísia, cal recordar un altre aspecte. Més enllà de la nul·la simpatia que genera Israel en molts indrets del món, des de fa molts anys existeix una enemistat entre les masses socials de la religió musulmana i de la jueva. Per això, Israel només té la pau firmada amb cinc països musulmans. La va assolir amb Egipte l’any 1979, amb Jordània l’any 1994 i, recentment, amb els Emirats Àrabs Units, amb Barein i amb Sudan, l’any 2020. La resta de països musulmans, Tunísia inclosa, s’hi han negat. Això sí, hi ha rumors que inviten a pensar que el país tunisià podria revertir el seu rumb.

Un conflicte molt complicat de resoldre, amb repercussions en l’esport

La d’Israel i Palestina és, doncs, una situació molt difícil, que existeix com a conseqüència de la violència i la inoperància dels governs que ha tingut últimament Israel, amb el polèmic Benjamin Netanyahu com a protagonista, i sempre amb la dificultat afegida a l’hora de dialogar amb els governs autoritaris que hi ha a les franges que conformen Palestina (Cisjordània i Gaza), amb l’Autoritat Nacional Palestina i el grup terrorista Hamàs.

És un conflicte que continua fent parlar a l’esport, tal com ha passat sempre. I és que, entre altres coses, si Israel participa a les competicions UEFA i no les AFC (les asiàtiques) és precisament per tota aquesta problemàtica. Perquè els futbolistes israelians puguin jugar competicions contra països que no els boicotegin i, fins i tot, per evitar possibles atemptats, com va passar als Jocs Olímpics de Munic de 1972.



Més notícies
La bandera de l'Arc de Sant Martí | Europa Press
Expulsen d’un estadi de Qatar un aficionat amb un braçalet LGTBIQ+
Notícia: Expulsen d’un estadi de Qatar un aficionat amb un braçalet LGTBIQ+
Comparteix
Ho ha fet la policia, i ha passat en la prèvia del partit entre Estats Units i Iran
Un espontani amb la bandera de l'Arc de Sant Martí i missatges cap a Ucraïna i Iran irromp el Portugal-Uruguai del Mundial | Europa Press
Un espontani irromp en un partit del Mundial de Qatar amb una bandera LGTBI
Notícia: Un espontani irromp en un partit del Mundial de Qatar amb una bandera LGTBI
Comparteix
Acció heroica d'un home que també llança missatges a Ucraïna i les dones iranianes
El Barça convida al clàssic el soldat israelià segrestat cinc anys per Hamas
Notícia: El Barça convida al clàssic el soldat israelià segrestat cinc anys per Hamas
Comparteix
Gilad Shalit podrà veure el Barça-Madrid del 7 d'octubre des de la tribuna presidencial
El conflicte palestí-israelià entra al Palau Blaugrana
Notícia: El conflicte palestí-israelià entra al Palau Blaugrana
Comparteix
Un grup d'activistes pro Palestina anunciar una protesta a les grades durant el pròxim partit de l'Eurolliga de bàsquet entre el Barça i el Maccabi de Tel Aviv

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa