S’acaba la fase de grups mundialista més emocionant de la història

Els jugadors que han participat en la fase de grups del Mundial de Qatar han oferit un espectacle sense precedents. Han fet que fins i tot els espectadors i les espectadores dels partits acabin també esgotats. Han signat una de les fases de grups mundialistes més emocionants de la història. Si habitualment aquesta part del torneig no acostuma a oferir sorpreses i serveix perquè les grans seleccions es posin a to per les eliminatòries, en aquesta edició ha servit per deixar partits per a la posteritat, i moltes sorpreses.

Aquest divendres ha tornat a passar. En el torn de la tarda, s’ha tancat el grup H. Portugal, ja classificada i amb el primer lloc virtualment assolit, s’enfrontava a una Corea del Sud obligada a guanyar amb la màxima quantitat de gols possibles i a esperar. En l’altre partit, Ghana ho tenia tot de cara per signar la segona plaça, ja que era la posició que ocupava a l’inici de la jornada, contra una Uruguai amb algunes possibilitats i moltes urgències.

Portugal comença guanyant i obligant Corea del Sud a fer una remuntada

Com sempre, cal recapitular. En primer lloc, al Portugal-Corea del Sud, els de Fernando Santos han sortit amb algunes rotacions esperables i necessàries. Tot i això, han començat guanyant. L’extrem dret Ricardo Horta ha avançat els europeus. Minuts després, Kim Young-gwon ha empatat, aprofitant un error defensiu de Cristiano Ronaldo, i ha mantingut els asiàtics amb molta vida.

Un doblet de l’uruguaià De Arrascaeta classificava la ‘celeste’ provisionalment

Però arribaven males notícies per als sud-coreans. L’uruguaià Giorgian de Arrascaeta ha marcat un doblet en menys de deu minuts. Primer, ha empentat la pilota a gol després d’un rebot a un xut de Luis Suárez. Després, el migcampista ha culminat una jugada uruguaiana de globertrotters, amb assistència de Suárez, amb un xut potent. En aquest moment, Ghana quedava pràcticament sense opcions, perquè estava obligada a remuntar amb tres gols, per seguir depenent d’ella mateixa.

De fet, els africans havien fallat un penal, amb 0-0 al marcador, que ho podria haver canviat tot. Es repetia la fatídica història ghanesa de 2010 precisament contra l’Uruguai, amb aquell mític penal fallat d’Asamoah Gyan. Llavors, amb l’avantatge sud-americà, l’Uruguai, que començava la jornada com a última, estava a dins.

L’Uruguai s’acaba relaxant i ho acaba pagant

A partir del descans, però, els de Luis Suárez han baixat les seves prestacions. Amb els dos resultats, eren ells els segons classificats. Després de cedir ocasions, han passat a intentar preservar el marcador. És veritat que el tècnic Diego Alonso ha fet modificacions per mantenir l’equip intens, com ara l’entrada d’Edinson Cavani, però no han anat a buscar amb gaires ganes un tercer gol. Cal recordar que Ghana encara tenia opcions d’accedir als vuitens.

Però també cal recordar que en l’altre partit, Portugal no es jugava gaire. De fet, Cristiano Ronaldo ja estava a la banqueta. I a l’altra banda, Corea del Sud estava plantant cara, i demostrant la seva qualitat. Tant ha estat així, que en el minut 89, Heung-min Son, el jugador del Tottenham i estrella dels asiàtics, ha rebut una pilota al contraatac, ha atret rivals esperant la desmarcada de Hwang Hee-chan, ha deixat sol el davanter davant el porter, i el davanter l’ha batut. Ha marcat un dels gols més importants en la història de Corea del Sud.

Corea del Sud remunta i espera

Minuts després, el partit s’ha acabat. Corea del Sud 2-1 Portugal. Però començava un mini partit. Com que el partit d’Uruguai anava amb retard, els sudcoreans s’han quedat a la gespa seguint-lo a través d’un telèfon mòbil. Encara quedava una eternitat: un temps afegit de vuit minuts. L’Uruguai evidentment coneixia les notícies, i ha empès per marcar un tercer gol que els hauria tornat a classificar. Ho han fet a la desesperada, amb algunes ocasions. Fins i tot Cavani ha reclamat un penal que era massa rigorós per ser senyalitzat. I s’ha acabat. Uruguai s’ha menjat l’àrbitre, fruit de la seva frustració. I Corea del Sud ha plorat de l’emoció.

Una altra gran selecció queda eliminada a la fase de grups

Així les coses, una nova gran selecció queda fora de la fase de grups del Mundial. Ha passat amb Alemanya, i amb Bèlgica, que no té una gran tradició però sí arribava amb una sublim generació. A més, malgrat que no hagin quedat fora, cal recordar que Espanya ho ha estat durant uns minuts, tenint en compte els resultats de l’última jornada provisionals, i que l’Argentina ha hagut de suar més de l’esperat per complir l’objectiu. També hi ha hagut la decepció de Dinamarca.

L’Uruguai consuma el canvi de cicle

Tornant al cas de l’Uruguai, es tracta d’un combinat bicampió del món i amb molta tradició futbolística que queda fora de la fase de grups, després d’haver enllaçat tres bones Copes del Món: unes semifinals a Sud-àfrica 2010, uns vuitens a Brasil 2014 i uns quarts a Rússia 2018. Ara, però, després d’haver canviat de seleccionador, sembla que també s’acabarà un cicle, el de Luis Suárez, Fernando Muslera o Edinson Cavani, i que en començarà un de nou, amb Fede Valverde, Darwin Núñez o Ronald Araujo com a líders. Al final, en clau blaugrana, Araujo no ha jugat cap minut i no en jugarà cap. Després de tot el rebombori, tornarà a Barcelona sa i estalvi.

Luis Suárez, plorant després del Ghana-Uruguai del Mundial de 2022 | Europa Press
Luis Suárez, plorant després del Ghana-Uruguai del Mundial de 2022 | Europa Press

Corea del Sud i Àsia fan història

En l’altra cara de la moneda, Corea del Sud s’ha classificat per als vuitens d’un Mundial per tercer cop, després de Corea del Sud i Japó 2002 i Sud-àfrica 2010. En el primer torneig, amb les polèmiques arbitrals a part, van fer un gran paper, i en el segon també van plantar cara, caient als vuitens precisament contra Uruguai. En aquesta ocasió probablement s’enfrontaran al Brasil. Portugal, primera de grup, podria jugar als vuitens contra Suïssa.

A més, la classificació dels homes de Paulo Bento significa que han accedit als vuitens de final tres seleccions de la federació asiàtica: Corea del Sud, Japó i Austràlia, que geogràficament pertany a Oceania però no en el cas del futbol. Mai no hi havia hagut tant. I cal fer una menció especial per a l’Aràbia Saudita, que ha caigut eliminada tot i haver derrotat l’Argentina de Leo Messi. Això demostra moltes coses. Per exemple, que el futbol està canviant, tot sent cada vegada més universal i adequant-se als nous temps.

Finalment, en el torn de la nit, i al grup G, la selecció de Suïssa s’ha pogut classificar per als vuitens. Ha suat, però. Tot i començar guanyant Sèrbia, aquests han capgirat el marcador. Però en la segons meitat, els de Shaqiri han tornat a remuntar per signar el segon lloc.

A l’altre partit, Brasil ja tenia els deures fets i per tant ha sortit amb Dani Alves, Ederson i altres suplents. El Camerun, en canvi, havia de guanyar i esperar. Al final, ha acabat fent el primer i per tant fent història, gràcies a un gol d’Aboubakar en el temps afegit. Però la victòria helvètica els ha condemnat a l’eliminació.

Ritsu Doan, celebrant el seu gol al Japó-Espanya de la fase de grups del Mundial | Europa Press
Un favor d’Alemanya evita un ridícul històric d’Espanya al Mundial (2-1)
Notícia: Un favor d’Alemanya evita un ridícul històric d’Espanya al Mundial (2-1)