Catàstrofe belga al Mundial: Lukaku i companyia, fora a la fase de grups

Nova bomba al Mundial de Qatar. Bèlgica, l’eterna selecció candidata, ha quedat eliminada a la fase de grups. El combinat entrenat pel català Roberto Martínez necessitava vèncer Croàcia, però no ha pogut passar de l’empat. Ha tingut moltes més ocasions, i moltes d’elles clares, però la pilota no ha entrat. Romelu Lukaku, un dels grans davanters centre del planeta, ha fallat tres ocasions claríssimes. En l’altre partit, el Marroc ha fet els deures, derrotant la ja eliminada selecció de Canadà, i ha repetit la gesta de Mèxic 1986.

Lukaku perdona la vida a Croàcia i Bèlgica queda eliminada a contra pronòstic (0-0)

Per parts. En el partit amb un cartell més atractiu, Bèlgica ha caigut i s’ha consumat la seva tragèdia. Els diables vermells van tenir un bon paper a Brasil 2014 i un d’excel·lent a Rússia 2018. Han tingut una generació de jugadors espectacular, que acaba de veure com s’ha acabat el seu cicle. És veritat que l’empat a zero contra Croàcia és cruel, perquè han tingut moltes ocasions. Però ja venien malament, amb una derrota contra Marroc i amb uns presumptes problemes extraesportius a la plantilla.

Però bé, en tot cas, contra Croàcia podien passar i no ho han fet. L’equip de Roberto Martínez ha treballat per complir l’objectiu però no ha pogut ser. És veritat que en la primera meitat, el VAR ha anul·lat un llançament de penal a Croàcia per un fora de joc inapreciable. Però amb el pas dels minuts, Bèlgica ha acabat tancant els vigents subcampions, amb Luka Modric com a l’únic argument ofensiu, a la seva pròpia àrea.

L’esmentat Lukaku ha tingut tres ocasions claríssimes. Una més que l’altra. Totes, en la segona part, quan el partit ja agonitzava. Primer, ha impactat la pilota al pal després d’una bona ocasió de Yannick Carrasco. Aquí no tenia pràcticament espai, ja que el defensa Gvardiol l’estava molestant.

Minuts després, en una nova jugada perillosa dels belgues, amb molts jugadors dins de l’àrea contrària, Meunier ha posat una pilota tensa a l’àrea petita que Lukaku no ha estat capaç de dirigir a dins de la porteria. Aquí també val a dir que era una jugada complicada, en la qual hi havia poc temps de reacció. La tercera ocasió, però, en el minut 89, l’ha fallat de forma incomprensible. Després d’una centrada de Thorgan Hazard, Lukaku, en boca de gol, en lloc de rematar amb el cap, ho ha fet amb el pit.

Estava sol, amb el porter vençut, però la seva acció ha permès que Livakovic aconseguís reaccionar a temps i atrapar la pilota. És veritat que també hi havia una dificultat, com en les anteriors ocasions. El central Lovren estava a prop, i Lukaku pot haver esperat que rebutgés la pilota. En tot cas, ha estat el tercer cop que ha perdonat el gol en deu minuts.

Romelu Lukaku, lamentant-se després d'una ocasió fallada en el Bèlgica-Croàcia del Mundial | Europa Press
Romelu Lukaku, lamentant-se després d’una ocasió fallada en el Bèlgica-Croàcia del Mundial | Europa Press

A partir d’això, la desolació ha acabat de fer figa a Kevin de Bruyne i companyia. Una desolació que s’ha traduit en una notícia d’impacte: en la roda de premsa posterior al partit, el català Roberto Martínez ha anunciat que deixa la selecció belga, després d’una llarga trajectòria al seu capdavant.

Croàcia, per la seva banda, ha celebrat el segon accés als vuitens consecutiu. Van fer història a Rússia 2018, quan van arribar a la final. Ara, però, amb un possible encreuament contra Espanya i un equip amb molta menys qualitat, no fa pinta que puguin fer quelcom semblant.

El Marroc venç el Canadà, lidera el grup i passa als vuitens per segon cop a la història (1-2)

Per la seva banda, el Marroc ha fet història. Ha quedat com a primer en un grup que era molt exigent, amb dues grans seleccions europees i la Canadà d’Alphonso Davies. Després d’un empat contra els croats en el qual van merèixer més, i d’una victòria a contra pronòstic contra els belgues, han fet els deures.

Han començat molt bé, amb un gol del gran Hakim Ziyech gràcies a un error d’un defensa contrari i una calamitat del porter, i un altre del sevillista Youssef En-Nesyri amb una assistència estratosfèrica d’Achraf Hakimi. Això sí, un gol en pròpia porteria del marroquí Nayef Aguerd ha donat ales al Canadà en la segona meitat. De fet, en la sortida d’un córner, Hutchinson ha impactat la pilota al travesser.

Així les coses, el Marroc jugarà uns vuitens de final per segon cop en la seva història. Ho va fer per primer cop a Mèxic 1986. Llavors, també va acabar liderant el seu grup, sorprenent, per davant d’Anglaterra, Polònia i Portugal. I als vuitens van caure per 0-1 contra l’Alemanya Federal. De fet, en aquesta ocasió, podrien tornar a enfrontar-se a Alemanya, en cas que els de Hansi Flick acabin com a segons classificats. Finalment, el Canadà s’acomiada del seu segon Mundial i continua sumant els seus partits a la Copa del Món amb derrotes.

Desenllaç frenètic al grup d’Espanya

En el tancament del grup E, hi ha hagut un final de bojos. Hi havia moltes possibilitats: tots quatre equips podien accedir als vuitens de final. De fet, fins i tot hi havia la possibilitat que les dues seleccions més fortes sobre el paper, Espanya i Alemanya, quedessin fora. I així ha estat durant una estona. Malgrat que Espanya ha començat guanyant al Japó, els nipons han acabat remuntant.

Paral·lelament, en el Costa Rica-Alemanya, ha passat de tot. S’han començat avançant els europeus, amb un gol matiner de Serge Gnabry. Tot i això, no han sabut aprofitar moltes ocasions i, en la segona part, gràcies a un gol de Yeltsin Tejeda i un altre de Manuel Neuer en pròpia porteria, els ticos han fet saltar la sorpresa i han capgirat el marcador. Durant tres minuts, els dos primers equips del grup eren els americans i els asiàtics.

Tot i això, Alemanya ha fet ús de la seva fiabilitat i ha acabat per no perdonar. Kai Havertz ha fet un doblet, i Niclas Fullkrug ha tancat la victòria. Un 2-4 insuficient. Els alemanys han quedat eliminats en una fase de grups d’un Mundial, com ja va passar a Uruguai 1930 i a l’últim, Rússia 2018. Una ratxa nefasta, semblant al cas d’Itàlia a Sud-àfrica 2010, on defensava corona, i a Brasil 2014.

La Mannschaft hauria accedit als vuitens si Espanya no hagués perdut, tot deixant Japó fora, o si hagués millorat el goal average general d’Espanya, amb qui ha acabat empatant a punts. És a dir, si hagués acabat marcant cinc gols més dels que han marcat, hauria deixat fora Espanya. Però el 7-0 inicial dels de Luis Enrique ha tingut molt de pes.