El Mundial de Clubs és una de les competicions de la FIFA que, en els darrers anys, ha permès que la institució provés nous mecanismes com el VAR (provat a l’edició del 2016) per a veure quin efecte tenen en el futbol professional. En aquesta ocasió, el partit entre l’Al-Hilal i el Flamengo ha deixat una imatge històrica per l’esport més popular del món, ja que, per segona vegada, l’àrbitre ha explicat una decisió per la megafonia de l’estadi. Aquest avenç ja fa temps que s’utilitza en altres esports com el futbol americà i permet que tant l’aficionat com l’esportista entenguin el motiu pel qual es pren una decisió. Cal explicar que la primera vegada que s’ha utilitzat el mecanisme ha estat durant el partit de l‘Al-Ahly i l’Auckland City en una ronda prèvia a la fase final del Mundial de Clubs, el qual no va tenir certa repercussió.

Istvan Kovacs, àrbitre del partit, ha fet ús d’aquesta tecnologia
Poc abans de xiular la mitja part, l’àrbitre romanès del partit ha anat a veure una de les jugades polèmiques del partit al monitor del VAR per corregir una de les decisions preses durant el joc. D’aquesta manera, Istvan Kovacs s’ha convertit en el segon àrbitre de la història en activar el micròfon que duia a sobre i explicar per megafonia que l’Al-Hilal disposava d’un penal a favor i que el jugador del Flamengo, Gerson, veuria la segona targeta groga.
Els problemes que ha de solucionar la FIFA amb aquest avenç
Primer de tot, cal esmentar que un dels problemes que no solucionarà aquest avenç és les protestes dels jugadors. Si ens fixem en el futbol americà, quan un àrbitre pren una decisió, quasi mai és protestada pels jugadors de l’equip que es veu perjudicat. Ara bé, en el futbol s’ha instal·lat el mal costum de protestar cadascuna de les decisions que pren un àrbitre durant els noranta minuts de joc. Per altra banda, cal esmentar que el so emès des de la megafonia no va ser el millor, sent pràcticament incomprensible pels aficionats que es trobaven a l’estadi on es disputava el duel.