Món Esport
El futbol estatunidenc dona exemple i s’adhereix a la lluita feminista

Els temps canvien. Els temps responen al progrés. Els temps somriuen a qui més mereix somriure. El US Soccer (federació estatunidenca de futbol) ha anunciat una de les notícies més necessàries perquè l’auge del futbol femení sigui una realitat i no una falsa promesa. Perquè no hi hagi cap hipocresia. La federació estatunidenca de futbol ha anunciat que a partir d’ara pagarà el mateix salari a les futbolistes de la selecció adulta femenina que als futbolistes de la secció masculina. Un acord històric que arriba, això sí, després de mesos de negociacions aferrissades.

I és que la prestigiosa nòmina de futbolistes, liderada per les il·lustres Megan Rapinoe o Alex Morgan, va haver de recórrer fins i tot als tribunals per tal de ser tingudes en compte. Ho van fer l’any 2019. Van denunciar la seva pròpia federació, abans del Mundial que van acabar guanyant, al·legant una “discriminació de gènere institucionalitzada” perpetrada durant anys.

Tres anys després, els dirigents del soccer han entrat en raó i han acceptat pagar a les dones, de cara a partits amistosos, classificatoris i als tornejos, el mateix que als homes. Pagaran el mateix a uns i altres. Això, desafortunadament, és notícia, malgrat que facin la mateixa activitat. És notícia perquè és un gran avenç de la societat. Com ja ho van ser, per exemple, les primeres eleccions en les quals les dones van tenir la permissibilitat per a votar, a Anglaterra als anys trenta del passat segle.

La federació nord-americana, però, no és la primera que accedeix a fer justícia feminista. Abans ja ho van fer les federacions de Dinamarca, de Noruega o de Nova Zelanda. Aquest país, de fet, té una presidenta dona. Però la selecció dels Estats Units és la més gran de la llista en qüestió en termes de palmarès. És la màxima guanyadora de Copes del Món, amb quatre. Per tant, la notícia impacta encara més. Aquest cop els Estats Units donen una lliçó en matèria de justícia i drets a la majoria de països del planeta, encara antiquats en aquest sentit.

N’és un d’ells Espanya. A la Península Ibèrica, els dirigents del futbol van decretar, a través del Conveni Col·lectiu de l’any 2019, que el sou mínim anual de les futbolistes de la Lliga Iberdrola fos de 14.000 euros anuals i, per tant, d’una mica més que el mínim interprofessional legal.



Més notícies
Alèxia Putellas posa amb el premi The Best i la Pilota d'Or | FC Barcelona
Alexia Putellas no assimila el que ha passat als premis The Best
Notícia: Alexia Putellas no assimila el que ha passat als premis The Best
Comparteix
La millor futbolista del món, impactada amb el fet que no hi hagués cap futbolista del Barça a l’onze ideal femení del premi The Best
Paola Schietekat, durant un partit de futbol a Mèxic | @paola7kat
Mundial de Qatar: denuncia un abús sexual i la condemnen a cent fuetades
Notícia: Mundial de Qatar: denuncia un abús sexual i la condemnen a cent fuetades
Comparteix
La víctima és Paola Schietekat, una dona mexicana que va acudir al país qatarià per treballar en l'organització de la competició

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa