L’esport català, molt lluny de la igualtat

A Catalunya hi ha el triple de llicències federatives masculines que femenines

Afirmar que l’esport català femení està molt menys visibilitzat que el masculí no és cap sorpresa per a ningú. Per exemple, durant la campanya electoral a la presidència del Barça, Joan Laporta i Víctor Font no van ser capaços de reconèixer algunes futbolistes del primer equip femení de futbol, quan ambdós aspiraven a la presidència del club. En una entrevista a El Món, Maria Elena Fort, l’única directiva de la nova junta de Laporta, va reconèixer que ella mateixa tindria problemes per saber tots els noms de les futbolistes del primer equip femení de futbol, quan amb el masculí no passaria el mateix, “i això passa amb el 50% de socis”, va explicar.

El Barça, l’Espanyol, el Girona, el Sabadell, la Penya, el Bàsquet Manresa, el BM Granollers, el Reus Deportiu, el Marfil Santa Coloma… Tots aquests clubs de primera línia catalans són reconeguts pel seu primer equip masculí i aquests són els que acaparen la gran atenció mediàtica i social, si bé és cert que el futbol passa per davant dels altres amb moltíssima claredat, i sobretot el Barça.

Si ens fixem en les dades de llicències federatives, veurem que a Catalunya n’hi ha el triple de masculines que de femenines, quan, teòricament, homes i dones tenen les mateixes capacitats i el mateix potencial per practicar qualsevol esport. És a dir, no hi hauria d’haver cap barrera que fes que les dones tinguessin menys motivacions per practicar esport que els homes. Tanmateix, si la gran majoria de referents de l’esport català són masculins, és normal -i no ho hauria de ser- que existeixi aquesta tendència.

Concretament, les llicències federatives prèvies a la pandèmia eren 643.460. Això significa que hi ha més de mig milió d’esportistes federats a Catalunya. De tots aquests, només 164.000 són dones, cosa que es tradueix en un 25% del total. És a dir, de cada quatre catalans que practiquen esport de forma federada, només hi ha una dona. És per això, entre altres coses, que la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) ha iniciat el projecte WESE per acompanyar i fomentar el lideratge femení en el món de l’esport.

Més informació

Nou comentari