El Futbol Club Barcelona és més que un club per diversos motius. Per ser una referència en seccions esportives (no hi ha cap equip al món amb tantes com els blaugranes), per ser el primer club en guanyar un triplet en la categoria masculina i femenina de futbol, per dur el logo d’Unicef, des de fa moltes temporades, a la samarreta, per ser un dels pocs equips a Europa que pertany als seus socis, pel seu model de joc únic o per reivindicar la llibertat del col·lectiu LGTBI en diverses ocasions. Avui, en el Dia Internacional de la Dona, el Barça ha reivindicat el lema en qüestió.
El club presidit per Joan Laporta s’ha adherit a la jornada feminista. Ho ha fet amb una campanya tan simple com imponent i espectacular. Avui, ha compartit a les xarxes socials imatges dels tres llocs neuràlgics del club: el Camp Nou, l’Estadi Johan Cruyff i el Palau Blaugrana. En cadascun dels tres espais, hi ha una cinta enganxada al mig del camp. Sumant el cercle i la ratlla central, això simbolitza el símbol de la dona.
És una imatge sutil i, alhora, normalitzadora i feminista. Una imatge molt enginyosa. Una imatge trencadora. Renuncia al color lila típic de la jornada i fa servir un recurs inèdit. Després d’aquesta publicació, el club ha compartit un vídeo on es mostra (o es fa veure) que els autors d’això han estat els futbolistes Pedri González i Alèxia Putellas, i el basquetbolista Álex Abrines.
Però aquí no s’ha aturat la campanya. El Barça, acostumat a transcendir més enllà de les xarxes socials, i la seva junta directiva, acostumada a penjar pancartes faraòniques al carrer, n’han penjat una de la imatge esmentada del Camp Nou i de l’Estadi Johan Cruyff. A més, tot això ha anat acompanyat del lema “La línia que no divideix, ens uneix”, del hashtag “Més que empoderament” i el text “Totes unides fem força”.
És, sense dubte, un petit pas pel Barça i un gran pas pel feminisme a Catalunya. És important que una de les grans institucions del país, si no la major, mostri el seu compromís amb la lluita en qüestió. Cal recordar que l’esport, i especialment el futbol, encara és un àmbit malauradament en el qual el masclisme i la poca visibilització de la dona abunden. Per sort, això està canviant. A finals de mes, el Barça femení jugarà, per primer cop, en un Camp Nou ple de gom a gom, sense mesures restrictives per la Covid-19, el partit de tornada de quarts de final de la Champions contra el Reial Madrid. Naturalment, encara queda molt per fer en matèria feminista. I el Barça, un cop més, en marca el camí.