Llei del mínim esforç del Barça a Elx (0-2)

Cinquena victòria consecutiva a domicili del Barça a la Lliga Santander. El conjunt blaugrana s’ha imposat a l’Elx, penúltim classificat de la competició de la regularitat, al Martínez Valero després de perdre la final de la Supercopa d’Espanya contra l’Athletic Club i necessitar la pròrroga per eliminar el Cornellà de la Copa del Rei. De Jong i Riqui Puig han marcat els gols en una tarda en què els culers no han necessitat oferir una gran imatge, ni de bon tros, per endur-se els tres punts cap a casa (0-2).

De Jong es rebel·la contra la migdiada

Una vegada més, el Barça s’ha demostrat a ell mateix que hi ha vida sense Leo Messi. No és tan bonica ni brillant, és clar, però n’hi ha. L’argentí ha estat baixa per la sanció de dos partits que va rebre després de ser expulsat a la Supercopa i l’equip l’ha trobat a faltar, evidentment, però la seva absència no ha tingut conseqüències en el resultat final. Els de Ronald Koeman, que ha situat Griezmann en la posició que normalment ocupa el capità i ha concedit la titularitat a Braithwaite, han estat superiors a un Elx sòlid i compromès en defensa, però inoperant a l’àrea defensada per Ter Stegen a la porteria, Araujo i Umtiti com a centrals i Jordi Alba i Mingueza a les bandes.

La primera meitat ha estat soporífera. La possessió de la pilota ha estat clarament visitant, però el Barça ha tingut molt poca profunditat i ha tardat més de mitja hora a fer un xut entre els pals. Pedri i Dembélé han estat els que més han intentat desequilibrar, encara que no han estat massa inspirats en la presa de decisions. Abans del descans, no obstant això, els catalans han fet un pas endavant per intentar avançar-se al marcador. Ho han aconseguit gràcies a una diana de De Jong en l’única aproximació clara dels culers. L’holandès, que continua millorant en les arribades des de la segona línia, ha introduït la pilota a la porteria d’Edgar Badia després d’un refús defectuós de la defensa local a una gran centrada de Braithwaite.

Rampells locals sense èxit

A la represa, l’Elx ha buscat l’empat a base de rampells. No s’ha bolcat, però sí que ha intentat córrer més i aprofitar qualsevol distracció del seu rival per fer-li mal. Si l’estratègia no li ha sortit bé ha estat perquè Ter Stegen ha aturat, providencialment, un u contra u a Rigoni després d’un error greu de Mingueza. El de Santa Perpètua ha complert com a lateral, però un dia més s’ha equivocat puntualment i el seu equip ha estat a punt de pagar-ho molt car. El guió del partit no ha canviat en cap moment: el Barça ha dominat i les ocasions han brillat per la seva absència. El ritme ha estat molt baix i les aparicions de Pedri han estat de les poques coses interessants que s’han vist sobre la gespa del Martínez Valero.

A mesura que han anat passant els minuts, l’Elx s’ha anat apagant i encara s’ha apropat menys a l’àrea de Ter Stegen. L’alemany ha tingut molt poca feina. El Barça, per la seva banda, ha continuat aplicant la llei del mínim esforç. Trincao ha entrat en el lloc de Dembélé, el protagonista d’una de les poques ocasions visitants després del descans, i ha posat a prova Edgar Badia dues vegades, la primera amb un xut amb l’esquerra i la segona amb una rematada potent amb el cap. El porter català ha respost a la perfecció i ha evitat el gol del portuguès, però no ha pogut fer res perquè Riqui Puig sentenciés el matx en aprofitar un regal en forma d’assistència de De Jong en el darrer moment.