Luuk de Jong, o com passar de l’ostracisme a l’heroisme

Luuk de Jong s’ha acomiadat aquest dijous del Futbol Club Barcelona amb unes sentides paraules. El davanter neerlandès ha compartit a les seves xarxes socials un muntatge amb imatges seves vestit de blaugrana i amb la inscripció “gràcies”. I, alhora, ha expressat, com a peu de foto, “culers, ha estat un viatge especial… Us desitjo el millor en el futur!”. És, doncs, el punt i final a un conte de fades. A una relació que ha anat clarament de menys a més. D’una etapa d’un jugador que ha anat de l’ostracisme a l’heroisme.

Aquest és un cas molt particular. La seva va ser una incorporació inesperada, ja que en el moment en el qual la junta directiva de Joan Laporta el va contractar, no era un jugador important al Sevilla de Julen Lopetegui. Si bé havia estat escollit el millor jugador de la final de la UEFA Europa League que els andalusos havien guanyat un any abans, no era titular. Llavors, era clarament un fitxatge d’entrenador. De fet, Koeman, per justificar la cessió, va arribar a assegurar que De Jong és més perillós que Neymar en les centrades.

D’entrada, el barcelonisme no va confiar en Luuk de Jong

Per tant, pels motius esmentats, el barcelonisme no es va creure De Jong d’entrada. A més, en l’inici de la temporada va tenir dificultats a l’hora de trobar la porteria. A causa de les lesions d’Ansu Fati, el Kun Agüero i Ousmane Dembélé, va sumar molts minuts d’entrada. Va marcar el seu primer gol com a blaugrana precisament el dia que Fati va retornar.

El discutible rendiment a l’inici

Després, però, el comiat de Ronald Koeman i les recuperacions de jugadors ofensius van generar que el davanter passés a l’ostracisme. De Jong va passar sis partits consecutius a la banqueta, amb Sergi Barjuan i després amb Xavi Hernández. En el primer partit de l’any 2022, però, va experimentar un punt d’inflexió.

El punt d’inflexió a Mallorca que el va catapultar

En un nou partit amb múltiples baixes, a l’estadi del Mallorca, De Jong va ser de la partida i va marcar el gol que va atorgar als culers els tres punts. En els següents dos compromisos que va jugar, contra el Granada a la Lliga i contra el Madrid a la Supercopa, ho va tornar a fer. Si bé no va poder impedir l’empat i la derrota, respectivament, ja començava a reivindicar-se.

Això sí, el mercat hivernal de fitxatges va donar fruits a Xavi, i va relegar De Jong novament a un segon pla. Però aquest cop, el terrassenc sabia que podia confiar en el neerlandès. Amb Pierre-Emerick Aubameyang ràpidament adaptat a l’equip, De Jong va començar a entrar com a refresc als partits. I, sobretot, als partits amb urgències, en els quals calia un rematador de garanties. I això és el que va passar al derbi barceloní.

El definitiu heroisme a Cornellà-El Prat

Quan l’Espanyol estava a punt de guanyar els tres punts a Cornellà-El Prat amb un 2-1 en les acaballes del matx, De Jong, amb només tres minuts a la gespa, va introduir a la porteria de Diego López una centrada, de cap. I allà es va convertir, definitivament, en un dels herois blaugranes de la temporada. I és que més enllà d’evitar una derrota, ho va fer contra un dels enemics culers i en un context especial. Aquell empat va permetre prolongar l’invicte barcelonista a la Lliga, que va acabar durant quinze compromisos.

Després d’això, De Jong va tornar a marcar un gol, contra l’Athletic Club i en aquest cas per tancar una golejada plàcida per 4-0 al Camp Nou i, finalment, va repetir el que havia fet a l’RCDE Stadium: va marcar un gol a l’estadi del Llevant també agònic i que, aquest cop, va servir per endur-se els tres punts i no pas només un.

L’estratosfèrica estadística que Luuk de Jong deixa al Barça

Per tant, el neerlandès tanca la seva etapa al Barça amb 7 gols marcats en 29 partits. És, doncs, una mitjana d’un gol cada quatre compromisos. Això sí, en el seu cas cal veure la relació de gols per minut, tenint en compte que en moltes ocasions ha entrat a les acaballes dels partits. Entre els 29 partits ha sumat 948 minuts. Això significa que ha marcat un gol cada 135 minuts. És a dir, un gol cada un partit i mig. Són xifres increïbles, d’un jugador que deixa un regust increïble.