L’Espanyol rasca un punt al Camp Nou i amarga el Cap d’Any al Barça (1-1)

El Reial Club Deportiu Espanyol ha aconseguit un dels objectius pels quals lluita durant la seva temporada: fer-li la vida impossible al Futbol Club Barcelona. En el darrer partit de 2022 el Camp nou ha acollit el primer derbi del curs, el de la primera volta de la Lliga al Camp Nou, i el resultat final ha estat d’empat a un gol (1-1), amb la qual cosa els blaugranes han perdut el lideratge en solitari de la competició i tornen a estar igualats amb el Reial Madrid al capdavant de la classificació. El Barça ha estat superior en línies generals i s’ha avançat al marcador, però l’Espanyol ha empatat de penal a la segona part. El gran protagonista del partit, però, ha estat el col·legiat, Mateu Lahoz, que al tram final del duel ha signat un dels pitjors arbitratges que es recorden.

El Barça domina clarament el derbi a la primera meitat

Ambient espectacular al Camp Nou l’últim dia de 2022 per viure el primer derbi de la temporada. En un horari gens freqüent a l’estadi culer (14:00h) a causa de la nit de Cap d’Any, els aficionats blaugranes han pogut gaudir d’un migdia de sol hivernal i bona temperatura. Pel que fa a seguidors de l’Espanyol, pocs i invisibles, perquè el Barça ha prohibit simbologia de l’equip rival, una mesura que és conseqüència de la invasió de l’Eintracht de Frankfurt del curs passat. Això, juntament amb la mesura cautelar judicial que ha permès que Robert Lewandowski jugués aquest partit, ha indignat els aficionats pericos, que han arribat a aquest derbi amb el ganivet entre les dents. A més a més, l’Espanyol ha decidit que, com a protesta, no enviaria cap representació institucional a la llotja del Camp Nou. Per tant, polèmica servida i derbi calent.

Al terreny de joc, però, els jugadors de l’Espanyol no han sabut traslladar la indignació de la seva afició i han saltat a la gespa desganats, perduts i sense res a proposar. El Barça ha dominat el duel des del primer minut i el gol ha arribat de seguida. Gavi, després d’una gran passada de Jordi Alba, ha avisat amb un xut a l’interior de l’àrea que ha refusat Álvaro Fernández amb una gran aturada. En el córner posterior, la defensa de l’Espanyol, totalment adormida, ha permès fins a tres cops de cap dels jugadors blaugranes. La rematada final ha estat de Marcos Alonso, qui, sense oposició, ha marcat a plaer el primer gol del partit. Era el minut set i el Barça ja guanyava.

A més a més, el gol ha donat ales als culers, que s’han llançat a l’atac. No ha arribat el segon, però l’Espanyol ha estat més de mitja hora sense fer absolutament res. El Barça ha buscat contínuament la banda dreta de Raphinha, qui no ho ha deixat d’intentar en tot moment. Per l’esquerra, Alba ha estat molt lúcid i ha trobat diverses passades que podrien haver acabat en gol. Tot i això, els pericos també han pogut posar la por al cos als blaugranes al minut trenta-quatre, quan Nico Melamed ha fregat el pal de la porteria de Ter Stegen amb un xut que ha acabat marxant a córner. Abans del final de la primera part, Raphinha ha estat a punt de marcar en dues ocasions, amb dues rematades llunyanes.

Marcos Alonso celebra el gol contra l'Espanyol | FC Barcelona
Marcos Alonso celebra el gol contra l’Espanyol | FC Barcelona

L’Espanyol empata de penal i comença l’espectacle de Mateu Lahoz

Si el Barça havia anat de més a menys a la primera meitat, ha començat la segona amb mediocritat. L’Espanyol ha intentat ser una mica més protagonista, però sense res a destacar. De fet, el primer avís de la represa ha estat culer, amb una gran rematada de cap de Lewandowski a l’interior de l’àrea que ha marxat molt a prop del pal de la porteria defensada per Álvaro Fernández. Més enllà d’això, la segona part anava transcorrent de manera pausada, amb els pericos esperant el seu moment de pescar una jugada aïllada i empatar el partit i els blaugranes gestionant el seu mínim avantatge.

Tot anava bé, fins que l’àrbitre del partit, Mateu Lahoz, ha decidit que ell havia de ser el protagonista del derbi. Tot ha començat amb un penal assenyalat a favor de l’Espanyol. Ha estat dubtós, ja que ha vingut d’una trepitjada totalment involuntària de Marcos Alonso, però tampoc no ha estat mal xiulat. Joselu Mato l’ha transformat i ha empatat el duel. L’Espanyol ha aconseguit el que volia, marcar un gol sense haver generat pràcticament res, i a partir d’aquí ha començat un partit nou que ha portat els cognoms Mateu i Lahoz.

Després de l’empat de l’Espanyol, el Barça ha augmentat les revolucions i ha atacat amb més insistència. Ha estat aleshores quan Mateu Lahoz ha començat a ensenyar targetes grogues a tort i a dret. Primer, una a Ferran Torres per, suposadament, haver simulat un penal. També n’han vist Jordi Alba, Pedri i Edu Expósito, per protestar. L’àrbitre ha perdut el control del partit definitivament quan, per unes noves protestes, ha ensenyat la segona targeta groga gairebé consecutiva a Jordi Alba per unes queixes i ha estat expulsat.

Amb el Camp Nou completament encès contra l’àrbitre, Mateu Lahoz ha fet el pitjor que es pot fer en aquests casos: intentar-ho equilibrar. En una jugada ha ensenyat dues targetes vermelles a l’Espanyol. Una per una falta de Leandro Cabrera sobre Lewandowski i una altra a Vinícius Souza per protestar. Finalment, després de consultar-ho al VAR, ha retirat l’expulsió a Cabrera, però, en qualsevol cas, a Mateu Lahoz ja se li havia escapat del tot el partit.

Als últims minuts del derbi, el Barça s’ha llançat sense complexos a l’atac. Ja era massa tard, però. A la primera part, els blaugranes creien que ja ho tenien tot fet i no han arribat a sentenciar, així que s’han acabat emportant el càstig corresponent. Al temps afegit hi ha hagut diverses ocasions clares per als culers, però cap s’ha materialitzat. Álvaro Fernández ha salvat una rematada de cap d’Andreas Christensen amb una aturada providencial i Lewandowski ha perdonat una altra rematada a boca de canó. Tot i l’empat i haver jugat pitjor, l’Espanyol és qui surt satisfet del derbi, mentre que les sensacions del Barça abans d’acabar l’any són més aviat dolentes.