El Barça de Xavi fa un dels seus millors partits i goleja l’Athletic (4-0)

La setmana passada va ser una de les pitjors per al Barça des de l’arribada de Xavi Hernández a la banqueta, amb l’eliminació virtual de la Champions i la pèrdua del lideratge de la Lliga després de la derrota al clàssic contra el Reial Madrid. La reacció dels blaugranes podia marcar, en gran part, el futur de la temporada de l’equip. Si el Barça es deixava anar i s’enfonsava, la clatellada hauria estat molt més dura. En comptes d’això, els culers han encadenat dues golejades consecutives al Camp Nou: primer contra el Vila-real i després contra l’Athletic Club. El conjunt blaugrana s’ha cruspit els bascos el dia del retorn d’Ernesto Valverde a la que va ser casa seva entre 2017 i 2020 amb un partidàs d’Ousmane Dembélé (4-0). A partir d’ara, tots els barcelonistes s’han de posar la samarreta del Viktoria Pilsen, esperar el miracle dels txecs contra l’Inter de Milà i enfrontar-se després contra el Bayern de Munic.

Blietzkrieg del Barça per sentenciar el partit en pocs minuts

Xavi ha apostat per un onze diferent, revolucionat. El tècnic egarenc ha utilitzat quatre migcampistes i només dos davanters, fent jugar així Pedri González de fals extrem esquerre, que tant podia obrir-se en atac, com anar cap a dins i deixar la banda lliure per a Alejandro Balde. Tot i això, el joc del Barça ha passat molt més per l’extrem dret. Allí, Dembélé ha viscut una de les seves grans nits com a blaugrana. Després d’uns primers minuts on l’Athletic ha estat força intens i ha pogut jugar de tu a tu contra els culers, la màgia esbojarrada del davanter francès ho ha canviat tot.

La primera gran acció de Dembélé ha arribat al minut tretze, quan ha obligat Unai Simón a fer un salt acrobàtic per impedir que entrés un xut del francès des de la frontal de l’àrea. En la jugada posterior, bona centrada de Robert Lewandowski i gran rematada de Dembélé per marcar el primer gol del partit. Els blaugranes s’han avançat ràpidament i això ha deixat l’Athletic tocat. El Barça ho ha notat, ha ensumat la sang i no ha fet presoners. Només cinc minuts més tard, el mateix Dembélé ha filtrat una passada sensacional i gairebé impossible per a Sergi Roberto, el lateral de Reus ha encarat Unai Simón i l’ha batut amb un xut molt potent. Però això no és tot, perquè la sentència del Barça ha arribat de seguida. Nova acció de mèrit de Dembélé, que serveix una passada potent a l’interior de l’àrea perquè Lewandowski faci un control orientat i destrossi la porteria rival sense pietat.

Havien passat vint-i-dos minuts i ja no hi havia partit. El Barça s’ha menjat l’Athletic al més pur estil Blietzkrieg, “guerra llampec”. Sobre la mitja hora de duel ha arribat la pitjor notícia per als blaugranes. Gavi, que, com sempre, estava tenint una bona actuació plena d’intensitat, ha rebut un cop fortíssim a l’engonal i, després de rebre atencions mèdiques sobre el terreny de joc, ha hagut de marxar substituït. Sembla que tot es quedarà en un ensurt i no serà una lesió greu, però ha estat molt irònic el fet que l’àrbitre no hagi assenyalat ni falta en aquesta jugada. En els darrers minuts de la primera meitat, poca cosa més: l’Athletic no ha fet ni pessigolles als blaugranes i tampoc no hi ha hagut cap ocasió claríssima dels culers.

Control absolut del Barça a la segona part

De la mateixa manera que va passar amb el Vila-real en la darrera jornada de Lliga, l’Athletic ha sortit derrotat del vestidor i el Barça s’ha limitat a controlar la situació. Quan havien passat deu minuts de la segona meitat, Pedri ha enviat una pilota al pal després d’una bona passada de Sergi Roberto. Més enllà d’això, els blaugranes han estat absolutament planers, perquè no han tingut la necessitat de fer res més. Davant aquesta victòria assegurada, Xavi s’ha permès el luxe de fer descansar tres jugadors tan importants com Jules Koundé, Lewandowski i Pedri, que segur que seran titulars contra el Bayern.

A més a més, això ha servit perquè entressin dos futbolistes que han sacsejat el partit: Ferran Torres i Ansu Fati. Aquest últim ha estat a punt de marcar després d’una bona acció individual de Frenkie de Jong. Finalment, el quart dels blaugranes ha tornat a arribar gràcies a Dembélé. Passada sensacional del francès per a Ferran Torres, que ha superat Unai Simón sense cap mena de problema. Als minuts finals, mala notícia per al Barça, ja que Sergi Roberto, que ha fet un gran partit, s’ha retirat lesionat. Més enllà d’això, Ter Stegen ha comès una errada greu, però entre Sergio Busquets i Eric Garcia han impedit que l’Athletic marqués el gol de l’honor. Tres punts per no perdre de vista el Madrid a la Lliga i ara la Champions passa al primer pla.