Ter Stegen vol guanyar la Supercopa (1-1)

Els herois dels partits decisius acostumen a ser els qui porten el 10. De vegades, els davanters centre són més importants, amb hat-tricks o gols determinants i també hi ha migcampistes que organitzen els equips de forma impecable per entendre les victòries dels seus equips. El que no és tan freqüent és que el porter sigui l’encarregat de classificar el seu equip per a una final, però Ter Stegen ho ha aconseguit. El porter alemany del Barça ha completat un partit inoblidable a Còrdova contra la Reial Societat per permetre als blaugrana jugar-se el títol el pròxim diumenge 17 de gener a Sevilla. Ho ha aturat tot durant els primers noranta minuts (1-1), ho ha aturat tot a la pròrroga i ha estat l’heroi indiscutible de la tanda de penals.

El desconcert de saltar al terreny de joc sense Messi s’ha fet palès als primers minuts de partit. La Reial Societat ha sortit amb una pressió asfixiant i el Barça ho ha sofert. Tanmateix, saber patir és tota una virtut i els blaugrana, amb l’ajuda d’un gran Ter Stegen, han controlat les envestides txuri-urdin.

Després d’un quart d’hora tens, els de Koeman han aconseguit el domini de la possessió i han començat a assemblar-se a l’equip que ja acumula unes quantes jornades de bona dinàmica. Un gran Dembélé, un dels millors del Barça aquesta temporada, ha comandat les ofensives blaugrana i les oportunitats de gol han anat caient pel seu propi pes. Qui ha acabat aconseguint batre la porteria de Remiro ha estat De Jong, que es troba en una gran ratxa golejadora, amb una rematada de molta qualitat després d’una centrada mil·limètrica de Griezmann.

Amb aquesta victòria temporal del Barça s’ha arribat al descans. Les bones sensacions dels blaugrana s’han esfumat de forma força injusta quan, un penal d’aquests que s’assenyalen des que hi ha VAR, ha provocat l’empat de la Reial Societat. Oyarzabal ha estat l’encarregat de batre Ter Stegen des dels onze metres.

Tanmateix, els blaugrana no s’han arronsat i han intentat recuperar la tònica de la primera meitat. El cansament, però, ha pesat i el Barça no ha pogut trobar tantes oportunitats. El partit ha quedat obert i sense un clar dominador i així han anat passant els minuts. Isak ha creat molt perill per la banda esquerra i el Barça, de la mà de Pedri, De Jong i Dembélé, també ha estat incisiu. Quan quedaven uns 15 minuts pel final dels 90 minuts, els jugadors de tots dos equips han signat l’armistici que els ha portat a la pròrroga.

Una pròrroga esbojarrada

La Reial ha entrat als primers minuts extra amb tota la potència del món. Zaldua, que acabava d’entrar en el lloc de Gorosabel, ha caçat una volea a la frontal de l’àrea que ha obligat a Ter Stegen a fer una aturada d’aquelles de Top 10 de YouTube. Ara bé, això només ha estat un miratge, perquè el Barça ha tingut una gran quantitat d’oportunitats clares per guanyar el partit. Primer, Griezmann ha desaprofitat un regal de Remiro i després, Dembélé ha perdonat un mà a mà amb el porter basc.

A la segona part de la pròrroga, el cansament ha estat el protagonista. El partit estava completament trencat i una gran mostra d’això ha estat una jugada en la qual, després d’una gran oportunitat per al Barça amb una falta llançada per Griezmann, la Reial ha iniciat un contraatac que ha estat a punt d’acabar en gol. Cal destacar el balanç defensiu, impecable, dels blaugrana malgrat que les cames els pesaven molt.

Ter Stegen

Mereix un apartat especial. Si el porter alemany del Barça ja ha tingut una actuació destacada durant tot el partit, la seva aturada a l’ultima ocasió de gol dels 120 minuts ha estat extraordinària. Probablement és una de les millors aturades de la seva carrera. Januzaj, des de molt lluny, ha llançat una falta de forma impecable. Els txuri-urdins ja estaven celebrant el gol, però Ter Stegen s’ha estirat d’una manera pràcticament inhumana i, amb la punta dels dits de la mà, sempre dura, ha rebutjat la pilota al pal. Ha salvat el Barça i ha permès que tot es decidís a la tanda de penals. Cal destacar que els blaugrana no en jugaven cap des del 1998.

Però el cert és que això només ha estat un tastet de la salvatjada que ha protagonitzat a la loteria dels onze metres. Ha aturat el primer. No content amb això, ha tingut la barra d’aturar la ratxa d’Oyarzabal, que portava 16 penals consecutius anotats, i ha deixat la classificació sentenciada per als blaugrana. Griezmann ha enviat la pilota als núvols en el primer match ball, però un seguríssim Riqui Puig ha enganyat Remiro en el penal decisiu per portar el Barça a la final.