El cas Negreira ha arribat ja a la Justícia i es troba en una fase molt decisiva, la qual, però, pot trigar setmanes, mesos o fins i tot anys a esclarir-se. Durant els últims dies s’ha dit de tot respecte a aquest cas, el qual s’origina en el descobriment de diversos pagaments del Futbol Club Barcelona a DASNIL 95, l’empresa de l’exvicepresident del Comitè Tècnic d’Àrbitres (CTA) José María Enríquez Negreira. Mentre la Justícia fa la seva feina, ara és un bon moment per veure quina postura adopta cadascun dels actors implicats en aquest cas.
Futbol Club Barcelona
Cal començar, com no podria ser d’una altra manera, pel mateix Barça. El club blaugrana, de moment, només ha reaccionat de manera oficial a través d’un comunicat que es va emetre en el mateix moment que va esclatar el cas. Es reconeixien els pagaments a Negreira, però s’assegurava que responien a informes i serveis legals prestats per DASNIL 95, l’empresa de l’exvicepresident del CTA. Joan Laporta, president del Barça, ha defensat la mateixa versió i afegeix que hi ha una “campanya” orquestrada per atemptar contra l’honor del club i desestabilitzar l’equip.

José María Enríquez Negreira
L’exvicepresident del CTA s’ha pronunciat molt poc, per no dir gens, des que va esclatar el cas. Tot i això, ha transcendit que en el seu dia, davant de la Justícia, va assegurar que el Barça només li pagava diners per “garantir que els àrbitres fossin neutrals” amb l’equip blaugrana. A hores d’ara, al·lega que té una greu malaltia per la qual no pot fer declaracions.
Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu
Són els dos expresidents del Barça que estan sent investigats. Joan Laporta i Joan Gaspart, que també van fer tractes amb Enríquez Negreira, estan fora de l’equació perquè els delictes dels quals són acusats els seus predecessors no existien durant els seus mandats. Públicament, Rosell i Bartomeu han dit que els contractes amb DASNIL 95 eren legals. La premsa diu, però, que internament haurien assegurat que Enríquez Negreira feia xantatge al club. Els delictes pels quals han estat denunciats ells, alguns dels seus directius, el Barça i Enríquez Negreira són corrupció continuada en els negocis en l’àmbit esportiu, falsedat documental mercantil i administració deslleial.

Reial Madrid
Un dels actors que més soroll està fent respecte a cas és l’etern rival del Barça, el Madrid. El club ha trigat moltíssim a posicionar-se. Quan ho ha fet, s’ha personat com acusació particular en el cas Negreira. Fins que no hi va haver denúncia de la Fiscalia, el Madrid estava callat. Els seus seguidors, però, són els que han fet més soroll. Tant l’afició en general com els diaris de la capital estan generant un clima d’opinió en el qual el Barça ja és culpable encara que no s’hagi demostrat. Estan convençuts, o això diuen, que el club blaugrana va comprar àrbitres.
LaLiga
Aquest estament ha anat de més a menys. Javier Tebas, el seu president, va ser dels que es va pronunciar més ràpidament. Des del primer moment ha demanat “explicacions” i que es depurin responsabilitats. De seguida, LaLiga es va personar com acusació particular en el cas Negreira. En les darreres hores, però, Tebas ha relaxat el seu discurs, ha fet prevaldre la presumpció d’innocència i ha arribat a assegurar que “el Barça no ha comprat mai cap àrbitre”. El cas ha prescrit pel que fa a la normativa interna de LaLiga, així que el club blaugrana no podrà rebre cap sanció esportiva per part de Tebas.
RFEF
La Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF) està gairebé tan embrutada com el Barça en aquest assumpte. El Comitè Tècnic d’Àrbitres (CTA) forma part d’aquest organisme, per tant, també és responsabilitat de la RFEF o haver sabut veure què passava exactament entre el Barça i Enríquez Negreira. Tot i això, l’estament presidit per Luis Rubiales s’ha limitat a iniciar una investigació interna i s’ha personat com a acusació particular en el cas. Els aficionats del futbol troben a faltar autocrítica i canvis en el funcionament intern del CTA.

UEFA
L’organisme presidit per Aleksander Ceferin, en guerra amb el Barça des que va sorgir el projecte de la Superlliga, s’ha mantingut en silenci fins al moment. La RFEF està en contacte permanent amb la UEFA i se sap que s’estan duent a terme revisions internes sobre com es procedirà amb el Barça depèn de què passi. L’equip culer podria arribar a ser expulsat de competicions com la Champions League o l’Europa League, però és una possibilitat que de moment queda molt llunyana a l’horitzó.
FIFA
La FIFA no té tant poder directe sobre el Barça com la UEFA. El seu president, Gianni Infantino, sí que ha fet declaracions, però. Tot i això, ha estat políticament correcte i, si bé, per una banda, ha dit que no és un cas positiu per a la imatge del futbol, per l’altra ho ha deixat tot en mans de la Justícia.
La Fiscalia
Per acabar, cal parlar de la Fiscalia de Barcelona, que ha denunciat el cas a la Justícia i gràcies a això s’han començat les investigacions als tribunals. Ara, el cas el porta, directament, la Fiscalia Anticorrupció. La sospita és que Enríquez Negreira podria haver utilitzat els diners del Barça per utilitzar el seu càrrec al CTA i afavorir l’equip blaugrana, però de moment només es parla d’un “acord verbal” entre els presidents i l’exàrbitre i no ha transcendit cap prova.