Món Esport
Així va ser la primera etapa d’Adama Traoré al Barça

Tots els camins porten a Adama Traoré. L’extrem hospitalenc ha firmat pel Futbol Club Barcelona, en qualitat de cedit. I no, no és un futbolista qualsevol. És un dels jugadors més ràpids i forts del planeta. És un futbolista capaç d’arrencar aplaudiments d’aficionats només pel fet de sortir a escalfar. És un jugador que sovint s’impregna els braços d’oli de bebè perquè els rivals no el puguin aturar en subjectar-lo. I encara que el seu físic de quarterback no ho faci pensar, és un pupil de La Masia. Adama Traoré, provinent del Wolverhampton anglès, va créixer a la pedrera blaugrana i va debutar amb el primer equip i meravellar els aficionats en el Camp Nou. Però amb qui va debutar? Com van ser aquells partits? Com era el jove Adama? I per què va marxar?

Traoré, fill d’immigrants malians, va néixer a L’Hospitalet. Allà, segons va explicar en una entrevista al diari Sport, “jugava a futbol al carrer amb el meu germà, i ens centràvem en el futbol malgrat les baralles i els problemes que hi havia a la zona on vaig créixer”. Es va centrar tant en el futbol que, provinent d’un breu periple a l’Espanyol, va arribar a La Masia amb només 8 anys. Al futbol formatiu del Barça sempre va jugar en categories més altes de les que li tocaven per edat, a causa del seu sempre imponent físic.

L’any 2013, i després de grans temporades al juvenil, va pujar al Barça B entrenat aleshores per Eusebio Sacristán. Adama Traoré, de fet, és un dels artífexs de la segona millor temporada de la història del filial. Perquè aquell Barça B va competir a la categoria de plata del futbol espanyol… i va acabar la Lliga com a meritori tercer classificat. Va fer 66 punts, cinc menys que el líder i que el Barça B de Luis Enrique de la temporada 2010/2011 (també a Segona). En aquell campionat, Adama Traoré va marcar cinc gols, va fer quatre assistències i, en definitiva, va ser un home (o adolescent, millor dit) clau per a Eusebio.

Debut d’Adama Traoré amb el Barça

Aquella temporada, de fet, va donar-se el naixement de la carrera professional d’Adama Traoré. I és que el novembre de 2013 Adama va debutar al primer equip i va convertir-se en el novè jugador més jove en fer-ho (fins a aquella data). Tenia només 17 anys! I ho va fer al Camp Nou, substituint Neymar al minut 82 i en una victòria per 4-0 al Granada.

Ho va fer de la mà del Tata Martino, que en el postpartit va declarar que “no és normal que debuti un noi tan jove, no és una cosa que es doni permanentment. Però hem vist i hem triat. Ell té les qualitats per estar al camp. El vèiem entrenar les últimes setmanes i hem cregut que havia d’estar a la banqueta i donar-li l’oportunitat”.

El català, amb Andrés Iniesta, Pedro Rodríguez, Cesc Fàbregas o Gerard Piqué al camp, va estar a prop de marcar el seu primer gol. I en les seves paraules a Barça TV reconeixia sentir un “gran orgull”. Posteriorment, Adama va debutar ni més ni menys que a la Lliga de Campions al camp de l’Ajax i substituint Cesc Fàbregas al mateix minut, però aquest cop amb derrota.

Adama Traoré, a partir del minut 1:17 de vídeo, parla just després del seu debut amb el primer equip del Barça | Barça TV

A banda d’aquests pinets, Adama Traoré va prosseguir la temporada amb el filial i en la històrica temporada esmentada. Històrica a escala col·lectiva i individual. Perquè el febrer de l’any 2014, Adama Traoré va fer un partidàs a l’estadi de La Romareda contra el Saragossa, i l’afició s’hi va rendir aplaudint-lo. Actuacions com aquelles feien que grans equips europeus preguntessin per ell. Però el Barça no només no contemplava desfer-se del futbolista, sinó que a més el va renovar.

Adama Traoré, després de signar la seva darrera renovació al Barça l’any 2014| FC Barcelona

Primer (i únic) gol d’Adama Traoré amb el Barça

La renovació va donar-se a principis de la següent temporada. I en aquella va arribar el seu primer gol amb el primer equip. Un autèntic golàs! A l’estil Messi. Adama Traoré va ballar amb la defensa de l’Osca, eludint quatre rivals, i va batre amb qualitat el porter per participar així en la golejada per 8-1 dels seus davant els aragonesos en la tornada de setzens de Copa. I ho va fer ja amb Luis Enrique a la banqueta del primer equip, i en la temporada històrica del segon triplet.

Adama Traoré celebrant el seu primer gol al primer equip del Barça | FC Barcelona

Aquella temporada, però, ho va tenir molt complicat per pujar al primer equip. Encara més que l’anterior. Perquè si bé va marxar Alexis Sánchez, als Messi, Neymar i Pedro es van afegir Luis Suárez, Munir i Sandro. Massa competència per a un jove Adama que, més enllà de continuar sent important al filial, amb el primer equip de Luis Enrique només va disputar un partit més. Va ser, de fet, la seva primera titularitat -i darrera, fins ara- amb el Barça, en la tornada de la següent ronda de Copa, davant l’Elx. Els blaugranes van guanyar per 0-4, i Adama va ser substituït el minut 63 per Alen Halilović.

L’hora dels adéus

Amb la competència esmentada i amb partits cada vegada més complicats i transcendentals, les possibilitats d’Adama Traoré de pujar al cap al primer equip van ser nul·les. I és que en la següent ronda de Copa ja va tocar tot un Atlètic de Madrid, reservat per la cèlebre tripleta atacant MSN, la Champions era paraules majors i estava reservada per als taurons de la plantilla, i la Lliga es va segellar a la penúltima jornada i per tant només va haver un partit al qual Luis Enrique es va veure amb opcions de repartir minuts. Va ser en l’últim partit de Xavi Hernández al Camp Nou, i contra el Deportivo. Pero Adama Traoré ni tan sols va ser convocat, en detriment de Messi, Suárez, Munir i Sandro.

El de 2015 va ser un estiu de prendre decisions. Si bé Adama Traoré encara era jove -tenia 19 anys-, ja volia rebre oportunitats de més envergadura. No aspirava a continuar al Barça B. Però era el seu destí. Fins i tot Pedro Rodríguez va abandonar l’equip, ofuscat en l’ostracisme pel trident ofensiu més fructífer de la història del club. Per tant, Adama va seguir les seves passes i l’agost d’aquell any va marxar. Després de registrar 63 partits, 8 gols i 18 assistències al segon equip i 4 al primer amb un gol, Adama va anar rumb a l’Aston Villa anglès i a canvi de dotze milions d’euros.

A l’equip londinenc no es va acabar d’adaptar, i per tant dos anys després va mudar-se al Middlesbrough de l’exsegon entrenador del Reial Madrid Aitor Karanka. Allà, combinant la Primera i la Segona divisió, va acabar d’esclatar al futbol anglès i va cridar l’atenció del Wolverhampton. I la resta és història. Si bé als Wolves, i en general a la seva carrera mai ha tingut grans xifres golejadores i d’assistències, sempre ha cridat l’atenció per la seva capacitat de desbordar defenses, per la seva velocitat i per la seva força.

Per tant, l’arribada d’Adama Traoré al Barça no resoldrà els problemes anotadors, però sumarà un futbolista que genera moltes coses cada vegada que es vesteix de curt, que ha batallat als millors estadis d’Anglaterra, que és internacional i que té ambició. Que coneix el club, i que pretén continuar marcant gols com el que va fer a l’Osca fa set anys.



Més notícies
Adama Traoré, jugador del Wolverhampton | Europa Press
Adama Traoré, molt a prop de tornar al Barça
Notícia: Adama Traoré, molt a prop de tornar al Barça
Comparteix
El davanter català tornaria al club d'on va sortir el 2015
L’exblaugrana Adama Traoré allunya encara més el City de la Premier (3-2)
Notícia: L’exblaugrana Adama Traoré allunya encara més el City de la Premier (3-2)
Comparteix
El conjunt entrenat per Pep Guardiola es deixa remuntar al camp del Wolverhampton i acaba la jornada amb 14 punts menys (i un partit més) que el Liverpool

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa