Món Esport
Tour 2021: L’Imperi Britànic contra els reis eslovens
  • CA

Brest dona el tret de sortida al 108è Tour de França aquest dissabte. Els millors corredors del món lluitaran durant tres setmanes per ser al podi dels Camps Elisis el pròxim 18 de juliol. Tadej Pogacar, Primoz Roglic, Richard Carapaz, Julian Alaphilippe, Wout van Aert, Peter Sagan i Mathieu van der Poel són alguns dels ciclistes que estan cridats a ser protagonistes durant els pròxims dies.

La Grande Boucle comptarà amb 19 etapes en línia i dues contrarellotges, una de 27 quilòmetres (etapa 5) i una de 31 (etapa 20). Les dues lluites contra el crono, el doble ascens al Mont Ventoux (etapa 11), el dia d’Andorra (etapa 15), la pujada al Portet (etapa 17) i l’encadenat Tourmalet-Luz Ardiden (etapa 18) són les jornades en què, a priori, s’hauria de decidir la cursa.

Els favorits

Els eslovens Tadej Pogacar (UAE-Team Emirates), guanyador de l’última edició, i Primoz Roglic (Team Jumbo-Visma), subcampió, són els dos grans favorits a la victòria final. Són superiors a la resta contra el rellotge i estan al nivell dels millors -com a mínim- a l’alta muntanya. A més a més, compten amb un millor esprint que la resta d’aspirants a la general, vital en la lluita per les bonificacions de meta. Aquest 2021, Pogacar ha guanyat l’UAE Tour, la Tirre-Adriàtic, la Volta a Eslovènia i la Lieja-Bastogne-Lieja. Roglic va perdre la París-Niça a l’última etapa a causa d’una caiguda i només ha pogut triomfar a la Volta al País Basc, l’única cursa per etapes on ha competit contra Pogacar aquest any.

Si hi ha un equip que pot amenaçar el domini dels eslovens és l’Ineos Grenadiers. Els britànics compten amb Geraint Thomas, guanyador del Tour el 2018, i Richard Carapaz, que arriba a França després d’imposar-se a Suïssa fa dues setmanes. El gal·lès és millor contra el rellotge i l’equatorià, en la muntanya. Necessitaran tàctiques ofensives i innovadores per posar contra les cordes a Roglic i Pogacar. Richie Porte, tercer al passat Tour, i Tao Geoghegan Hart, campió al Giro del 2020, seran dos gregaris de luxe i potser alguna cosa més.

Carapaz i Kwiatkowski, de l’equip Ineos Grenadiers | Europa Press

En un tercer esglaó trobem a Miguel Ángel López. El colombià de Movistar va ser qui més a prop va estar de Roglic i Pogacar en l’alta muntanya la passada edició. Ha anat de menys a més durant la temporada i hauria de mostrar la seva millor versió al Tour. El seu gran hàndicap és la contrarellotge. L’any 2020 va perdre sis minuts amb Pogacar i més de quatre amb Roglic. El podi sembla un objectiu més realista que la victòria final.

La llista d’outsiders és llarga. David Gaudu (Groupama FDJ) ha fet una passa endavant aquest any. Jack Haig (Bahrain Victorious) ve d’exhibir-se al Critérium de Dauphiné. Enric Mas (Movistar) va demostrar al Tour i a la Vuelta del 2020 que és un ciclista sòlid (cinquè en ambdues curses). Rigoberto Urán (Education First) és un especialista contra el rellotge i arriba a França després d’un segon lloc a Suïssa. Ben O’Connor (AG2R) està gaudint de la seva millor temporada com a professional. Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma) serà l’escuder de Roglic i les contrarellotges el poden situar molt amunt a la classificació. Guillaume Martin (Cofidis) i Jakob Fuglsang (Astana) s’han autodescartat de la lluita per la general, i els 58 quilòmetres de contrarellotge apartaran també a Michael Woods (Israel).

Els esprints

El Tour d’enguany compta amb fins a vuit etapes que poden acabar a l’esprint. La nòmina d’homes ràpids és extensa. Els grans candidats a alçar-se amb, com a mínim, una victòria d’etapa són Wout van Aert (Jumbo-Visma), Peter Sagan (Bora), Sonny Colbrelli (Bahrain), Caleb Ewan (Lotto Soudal), el local Arnaud Démare (Groupama FDJ) i Tim Merlier (Alpecin). En un segon pla queden Cees Bol (Team DSM), Mads Pedersen (Trek-Segafredo), Christophe Laporte (Cofidis) i Michael Matthews (Team Bike Exchange).

Un esprint a la darrera edició del Tour | Europa Press

Un d’ells serà, molt probablement, el vencedor del mallot verd. El principal favorit a endur-se la classificació per punts és Wout van Aert, que passa la muntanya millor que els seus rivals, quelcom fonamental en aquesta classificació. La incògnita és si lluitarà per endur-se el jersei o se centrarà a treballar per a Roglic de cara a la general. Si ho fa, el ventall s’obrirà: Peter Sagan, Sonny Colbrelli i Arnaud Démare quedarien com els grans aspirants.

Corredors a seguir

No cal ser esprintador ni lluitar per la general per ser protagonista al Tour. Si no, que li diguin a Julian Alaphilippe (Deceuninck Quick-Step), que és sempre un dels animadors de La Grande Boucle. El francès podria acabar líder després del primer cap de setmana i, com va fer el 2019, provar d’aguantar el mallot groc. Si no, pot anar a la caça d’etapes o a per la classificació de la muntanya. Sigui com sigui, serà un dels protagonistes.

Julial Alaphilippe, a la Fletxa Valona | Europa Press

Com Mathieu van der Poel. El ciclista neerlandès farà el seu debut al Tour de França. El corredor de l’Alpecin tindrà un ull posat als Jocs Olímpics de Tòquio, on buscarà l’or a la disciplina de mountain bike. Se l’haurà de vigilar de ben a prop durant la primera setmana. És un dels grans favorits a guanyar la primera i la segona etapa i tindrà marcada la setena.

Els ciclistes francesos, com sempre, buscaran brillar a la cursa de casa. Valentin Madouas (Groupama FDJ), Aurélien Paret-Peintre (AG2R) i Benoit Cosnefroy (AG2R) són tres dels corredors que, més enllà d’Alaphilippe, Gaudu, Guillaume Martin i Démare, podrien donar una alegria als seus aficionats.

Molt atents també a Stefan Bissegger (Education First), Lucas Hamilton (Team Bike Exchange) i Álex Aranburu (Astana). Tots ells debutaran al Tour. El suís és un excel·lent contrarellotgista i tindrà dues oportunitats per aconseguir un triomf d’etapa, l’australià es provarà en la lluita per la general i el basc buscarà una victòria els dies de mitja muntanya.

Pogacar, Roglic, Geraint Thomas, Carapaz, Sagan, Van Aert, Alaphilippe, Van der Poel… Una nòmina de luxe que promet emocions molt fortes durant les pròximes tres setmanes.



Més notícies
De Jong ha brillat amb la selecció dels Països Baixos | Europa Press
Gran rendiment dels jugadors del Barça a l’Eurocopa
Notícia: Gran rendiment dels jugadors del Barça a l’Eurocopa
Comparteix
Tots els futbolistes blaugranes convocats han superat la fase de grups
Marc Márquez, pilot de MotoGP | Europa Press
VÍDEO | Accident esfereïdor de Marc Márquez
Notícia: VÍDEO | Accident esfereïdor de Marc Márquez
Comparteix
Afortunadament, el pilot cerverí s'ha aixecat i ha pogut continuar amb els entrenaments

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa