Món Esport
Expulsen Espanya del Mundial de rugbi per la falsificació d’un passaport

La selecció d’Espanya de rugbi masculina ha estat expulsada del Mundial de l’any 2023 a causa d’un motiu administratiu i esperpèntic. Així ho ha decidit World Rugby, institució que gestiona aquest esport a escala mundial, després d’una denúncia de la Federació de Romania per una alineació indeguda d’un rugbier nacionalitzat espanyol en un partit de classificació. Es tracta de Gavin Van den Berg, nascut a Sud-àfrica però amb la nacionalitat espanyola des de finals de l’any 2021. Va tramitar aquest canvi amb un passaport falsificat, i la Federació Espanyola s’ho va empassar.

Integrants de la selecció espanyola de rugbi masculina | @ferugby
Integrants de la selecció espanyola de rugbi masculina | @ferugby

La història esperpèntica que ha fet fora Espanya del Mundial de rugbi

Tot comença la temporada 2018/2019, quan Van den Berg va fitxar pel Burgos, equip de la lliga espanyola de rugbi. Després, va fitxar per l’Alcobendas. Des d’aquell moment fins al moment en el qual el jugador va formalitzar el canvi de nacionalitat, van transcórrer els 36 mesos necessaris amb residència a Espanya, i sense haver passat més de 60 dies fora del territori, tal com prohibeix la llei. Per tant, des del desembre passat ja era seleccionable per l’equip nacional. Però de manera errònia. Perquè hi havia un problema, a causa d’una estada del jugador en el seu país d’origen.

I és que durant l’estiu de l’any 2020, Van den Berg hauria passat més temps del permès fora d’Espanya: a Sud-àfrica, a causa d’una malaltia del seu pare. Tot i això, en la fotocòpia del full del passaport que la Federació Espanyola va presentar el setembre de 2021 per formalitzar el canvi de nacionalitat, hi ha una alteració: el segell de la duana està modificat, per tal de fer creure que no s’havia comès cap il·legalitat.

Per tant, tot va anar fil per randa: World Rugby va acceptar la tramitació, i Van den Berg va debutar amb Espanya el desembre de 2021. Ho va fer en un matx classificatori contra els Països Baixos, que va acabar amb una victòria espanyola per 7-52. I, després, ha tornat a jugar en una sola ocasió, contra la mateixa selecció neerlandesa, la pitjor classificada del grup d’Espanya, amb també una victòria, encara més exagerada, per 43-0. Per tant, Van den Berg no era, de cap manera, un jugador important en l’equip entrenat per Santiago Santos. És a dir, es va prendre el risc per un jugador de tercera filera si es tenen en compte la resta de jugadors espanyols i seleccionables.

El doble càstig a Espanya: econòmic i, encara pitjor, esportiu

El càstig de World Rugby ha estat doble. Per una banda, econòmic: una multa de 28.000 euros a la Federació Espanyola. Important, però res comparat amb el mal que ha causat l’altre. I és que com Van den Berg va jugar dos partits classificatoris de manera il·legal, la institució ha retirat cinc punts de la classificació a Espanya. L’equip ibèric va acabar el procés amb 29. Però ara s’ha quedat amb 24, i això fa que Romania, amb 28, es quedi amb la segona plaça del grup (la primera és per a Geòrgia, amb 44 punts), i que Portugal, amb 26, es quedi amb la repesca. Drama i esperpent espanyol.Més notícies
Una imatge del partit de debut dels Diables de Barcelona | Toyota Cheetahs

Jornada històrica per al rugbi català

Notícia: Jornada històrica per al rugbi català
Comparteix
Els Diables de Barcelona han disputat el seu primer partit
Notícia: Jornada històrica per al rugbi català - Mobile
Imatge promocional dels Diables de Barcelona | Diables de Barcelona

Qui són els Diables, el nou equip de rugbi de Barcelona?

Notícia: Qui són els Diables, el nou equip de rugbi de Barcelona?
Comparteix
Ha nascut una nova franquícia catalana d'aquest esport amb la màxima ambició
Notícia: Qui són els Diables, el nou equip de rugbi de Barcelona? - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Nwe a abril 28, 2022 | 23:17
  Nwe abril 28, 2022 | 23:17
  Jajajajajajaj. A pendre pel cul espanyistan
 2. Icona del comentari de: GanyansCagañols a abril 29, 2022 | 01:10
  GanyansCagañols abril 29, 2022 | 01:10
  A veure que tarda en ganapia del Gonçalito o el burru de pere Llimunera a fer el ridicul, hahaha
 3. Icona del comentari de: Català a abril 29, 2022 | 06:26
  Català abril 29, 2022 | 06:26
  Typical Spanish. Però aquesta vegada els ha sortit malament. I de passada s'han ben retratat.
 4. Icona del comentari de: JordiP a abril 29, 2022 | 10:11
  JordiP abril 29, 2022 | 10:11
  Sin comentarios. Què es pot esperar d'una mentalitat federativa que, o es deixa colar un gol d'aquesta magnitud, o que entra en el joc d'autoritzar un engany tan evident? Fixeu-vos que sembla que posiblement va ser la Fede rumana la que va descubrir el pastel. La Federació rumana! Rumania, el gran país del rugby!
 5. Icona del comentari de: Gonzalo a abril 29, 2022 | 13:13
  Gonzalo abril 29, 2022 | 13:13
  Somos el hazmereir de Europa. Hasta Portugal se rie de nosotros. Esto de estar en la UE no fué una buena idea.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa