Món Esport
Les mentides del cas del Barça i els àrbitres (i les veritats que fan mal)

La notícia de la investigació de la Fiscalia a l’empresa de l’exvicepresident del Comitè Tècnic Arbitral (CTA) José María Enríquez Negreira per diversos pagaments del Futbol Club Barcelona ha trasbalsat el món del futbol. Tant és així, que un partidàs com el Barça-Manchester United de l’Europa League ve menys de gust i, com a culer, apareixen moltíssimes preguntes amb respostes incertes. Algunes et reafirmen en diverses certeses que havies tingut clares des de feia anys, però n’hi ha d’altres que fan trontollar els fonaments de la teva relació amb el club.

Les mentides de la premsa de Madrid sobre el cas del Barça i els àrbitres

La primera pregunta, per la manera amb la qual s’ha distribuït aquesta informació i la interpretació que se n’ha fet des de Madrid, és gairebé la mateixa per tothom: el Barça ha fet trampes i ha comprat àrbitres per guanyar partits? La resposta també és bastant senzilla: no. Per molt que això no es pugui assegurar al 100%, com gairebé res al món, aquest cas no va de comprar partits. Enríquez Negreira, tot i ser vicepresident del CTA en el seu dia, no tenia cap influència en les designacions arbitrals, segons han confirmat molts dels seus companys d’aquella època. També és evident quan, en un dels anys investigats, en la Lliga de la temporada 2016-2017, el Barça va perdre la competició per un gol molt mal anul·lat al Benito Villamarín.

Per tant, quan apareixen mitjans de Madrid esgrimint la normativa de LaLiga i de la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF) i dient que el Barça hauria de baixar a Segona Divisió per haver comprat partits, estan mentint de manera flagrant. De fet, Joan Laporta, actual president de l’entitat blaugrana, ja ha deixat molt clar que el club no dubtarà a querellar-se contra aquells qui malmetin de manera intencionada la imatge i l’honorabilitat de la institució. La premsa de Madrid ha agafat la màxima de tothom és innocent fins que es demostri el contrari i l’ha capgirat: el Barça és culpable encara que es demostri el contrari.

Les veritats que farien mal als culers en cas que es demostressin

Ara bé, el mateix Laporta tampoc no ha negat que l’empresa d’Enríquez Negreira, mentre ell era vicepresident del CTA, va proveir el Barça d’informes arbitrals. No hi ha cap problema a rebre documents que analitzen el comportament dels àrbitres, ara bé, que ho faci una empresa d’una persona que forma part del CTA sí que podria incórrer en un conflicte d’interessos. Utilitzava Enríquez Negreira informacions reservades per informar el Barça al respecte? S’aprofitava del seu càrrec per dotar al club blaugrana d’una informació que no hauria pogut obtenir de cap altra manera? Alguns companys seus de l’època apunten que els trets podrien anar per aquí.

No hi ha cap mena de dubte que hi ha una diferència abismal entre això i que el Barça pagués Enríquez Negreira per guanyar partits, designar àrbitres favorables o altres aspectes que han assegurat sense miraments periodistes espanyols i que són mentides flagrants. Ara bé, com a culer, fa mal pensar que el Barça s’hagués pogut aprofitar d’informacions reservades i confidencials per obtenir coneixements sobre els àrbitres. El club blaugrana i la seva afició sempre han portat la bandera dels valors i, òbviament, això no contribueix al joc net, per molt que no sigui cap delicte, i sobretot si es va fer entre 2001, aproximadament, i 2018. Per tot això, per molt que el cas ja hagi prescrit i que no s’estigui parlant de comprar àrbitres i partits, a mi no em semblaria malament que el Barça rebés una sanció exemplar i molt dura.

Ara bé, que des de Madrid es vengui la idea que el Barça és el mal absolut per haver fet això també és aprofitar l’avinentesa de manera totalment deshonesta. No cal recordar totes les vegades que el Reial Madrid ha estat afavorit pels àrbitres. És evident que és més fàcil assenyalar-li un penal dubtós a favor a un equip gran com el Barça o el Madrid que a qualsevol altre equip. Però no només això. Ja estan començant a aparèixer les primeres veus que asseguren que, això que ha fet el Barça durant tants anys, ho fan tots els grans clubs. A RAC1, per exemple, s’ha mencionat un directiu de l’Espanyol que ho ha explicat de manera privada. I no cal anar al secretisme, és públic que el Reial Madrid va fitxar l’àrbitre Megía Dávila just quan s’acabava de retirar per obtenir informacions.Comentaris

 1. Icona del comentari de: Ricard a febrer 16, 2023 | 18:03
  Ricard febrer 16, 2023 | 18:03
  Als castellans els va be parlar del Barça per no parlar de deixar als catalans sense emergències mèdiques per culpa d'un hacker a sou de castellans.
 2. Icona del comentari de: Narcís ( aquest n' és l'honor dels blancs ! ) a febrer 16, 2023 | 21:59
  Narcís ( aquest n' és l'honor dels blancs ! ) febrer 16, 2023 | 21:59
  Sí està clar ! PD : Mejías Dávila . . ' relacions institucionals ' !
 3. Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a febrer 17, 2023 | 13:16
  Pere LLimonera i Citronell febrer 17, 2023 | 13:16
  Soy el Pere LLimonera i Citronell , y todos sabemos, que es un escándalo, mucho hablar de Messi y todos corruptos ... pa que seguir, eso es por lo egoísmos, intereses personales egoístas y espurios de unas minorías y élites alocadas, corruptas y, efectivamente, "iNC0eReNTes"... "Ho sento molt, però Algú ho havia de dir!" ... "Apa, Siau!"
 4. Icona del comentari de: Semper ploramiques, semper catalanets, semper Barça a febrer 17, 2023 | 16:12
  Semper ploramiques, semper catalanets, semper Barça febrer 17, 2023 | 16:12
  Ves defensant Laporta, Joanet, i no vigilis la teva cartera quan passi al teu costat: "Joan Laporta va quadruplicar el salari d'Enríquez Negreira durant el seu primer mandat al Barça". L'argument “la profe em té mania perquè sóc catalanet” ja està massa usat i no cola.
 5. Icona del comentari de: Periodista subvencionado y juntapalabras, no te esfuerces en decir gilipolleces, no cuela. a febrer 17, 2023 | 21:53
  Periodista subvencionado y juntapalabras, no te esfuerces en decir gilipolleces, no cuela. febrer 17, 2023 | 21:53
  El mundo entero , no sólo el deportivo, ya conoce la corrupción y la mierda que significa lo de "Més que un club".

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa