Món Esport
La increïble confessió d’un àrbitre dels anys setanta sobre el Reial Madrid

Durant els últims dies, ha transcendit a la televisió i a les xarxes socials un document revelador sobre com era el sistema arbitral a Espanya fa moltes dècades. S’ha recuperat un reportatge fet pel programa Gol a gol de TV3 l’any 1988, en el qual era entrevistat l’exàrbitre José Luis Orrantía Capelastegui. Allà, revelava el procés que afrontava cada vegada que xiulava un partit al Reial Madrid.

En l’entrevista, Orrantía va parlar d’un expresident del Comitè Tècnic d’Àrbitres (CTA), José Plaza: “No calia que Plaza es vengués, ni cap àrbitre, que no n’hi va haver, però això era sola una part, perquè després era més que suficient una sola trucada de Plaza abans d’un partit del Madrid, perquè tinguessis clar en contra de qui no et podies equivocar“. Per tant, Orrantia no va denunciar pas que el Madrid hagués comprat partits, però sí que hagués pressionat per obtenir resultats favorables.

El fet que un àrbitre sàpiga en contra de qui no es pot equivocar és quelcom també contemporani, ja que Mark Clattenburg, l’àrbitre de la final de l’onzena UEFA Champions League que van aixecar els blancs, l’any 2016 contra l’Atlètic de Madrid, ha confessat recentment que el seu assistent no el va avisar d’un fora de joc que havia comès Sergio Ramos a l’hora d’avançar els merengues.

Mark Clattenburg, àrbitre britànic de futbol | Europa Press
Mark Clattenburg, àrbitre britànic de futbol | Europa Press

José Plaza, a Orrantía: “Tenim confiança amb tu”

Tornant al testimoni, Orrantía va afegir, en el reportatge, que “el senyor Plaza, en alguna ocasió, en més d’una, quan arbitrava al Madrid, m’ha trucat per dir-me que “tenim confiança amb tu, t’hem donat aquest partit”. No m’ha dit “ves a favor del Madrid”, això mai. Però amb això, a bon entenedor…”.

Orrantía va néixer l’any 1931 a Barakaldo, i va morir l’any 1996, vuit després de l’emissió d’aquest reportatge, i amb 64 anys. Va debutar com a àrbitre en el futbol professional la temporada 1958/1959, en la categoria de plata del futbol espanyol, i va treballar-hi fins que la temporada 1970/1971 va ser ascendit a la Primera Divisió. Hi va passar vuit temporades, fins a la seva retirada, l’any 1978. Casualment coincideix amb l’últim any com a president del mític Santiago Bernabéu, al càrrec des de 1943. De les vuit lligues en les quals Orrantía va participar, el Reial Madrid en va guanyar quatre, l’Atlètic de Madrid dos, el Futbol Club Barcelona una i el València, també.



Més notícies
Mark Clattenburg, àrbitre britànic de futbol | Europa Press
L’àrbitre de l’onzena Champions del Madrid reconeix greus irregularitats
Notícia: L’àrbitre de l’onzena Champions del Madrid reconeix greus irregularitats
Comparteix
El britànic Mark Clattenburg ha explicat que el seu assistent es va "congelar" després del gol de Ramos en fora de joc
Guardiola i Ancelotti, durant l'últim City-Madrid | Europa Press
Clatellada innecessària de l’entrenador del Madrid a Guardiola
Notícia: Clatellada innecessària de l’entrenador del Madrid a Guardiola
Comparteix
Ancelotti s'ha queixat del penal assenyalat a favor del Manchester City a la Champions
Benzema fa un gest de dolor després de marcar el gol del Madrid | Europa Press
El Madrid es classifica per als quarts de la Champions amb ensurt final
Notícia: El Madrid es classifica per als quarts de la Champions amb ensurt final
Comparteix
Ja s'han definit tots els equips que estaran a la pròxima ronda de la Lliga de Campions
Eden Hazard, jugador del Madrid | Europa Press
Ancelotti confirma la seva crisi amb el fitxatge més car del Madrid
Notícia: Ancelotti confirma la seva crisi amb el fitxatge més car del Madrid
Comparteix
L'entrenador italià ha admès que quasi no es parla amb Eden Hazard

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ricard a març 17, 2023 | 07:55
    Ricard març 17, 2023 | 07:55
    Quan els cal els castellans són parcials, sempre. No els cal un incentiu. Ve de fàbrica. Es pot traslladar a qualsevol àmbit. Per això no es pot parlar mai de democràcia quan hi ha castellans.
  2. Icona del comentari de: Mercè a març 17, 2023 | 09:14
    Mercè març 17, 2023 | 09:14
    Això ja se sap de tota la vida , però ara el corrupte és el Barça quins collons que tenen, vergonyós
  3. Icona del comentari de: JordiP a març 17, 2023 | 10:10
    JordiP març 17, 2023 | 10:10
    Principi dels 70. Dia abans del partit Barça-Madrit. Un Sr. X de la Junta madridista visita una empresa de Barcelona amb la qual mantiene una constant i fruitosa relació comercial. Força habitual en aquesta casa, el Sr. X deambula pels despatxos, saludant cordialment i explicat anècdotes i xafarderies del món del futbol. Entre unes i altres coses, i amb jocós to de complicitat, ensenya a qui el vol veure el rellotge de pulsera que porta per a obsequiar l'àrbitre que l'endemà pitarà el partit. I no és un rellotge qualsevol. Una atenció personal, sí, és clar. Que, sumada a la suau pressió telefònica del Presi del Comité, indica al col·legiat, amb molta precisió, contra quin equip no podrà equivocar-se. Plaza, Negreira, tant se fa: Bernabeu, Mendoza, Florentino, tant se fa. El Madrit no fa cap albarà o factura, ni inclou cap pagament en la seva comptabilitat oficial. Per a pardalet o merla blanca, només el Barça. Sí, aquest que va a tribunals a explicar el qué. Burrus.
  4. Icona del comentari de: Guaita-que-fan-ara a març 17, 2023 | 10:25
    Guaita-que-fan-ara març 17, 2023 | 10:25
    totes les irregularitats pro-madrilenyistes que ja sabíem caldrà veure-les escrites negre sobre blanc i esventar-les d'una vegada quan obrin la boca

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa