Món Esport
La FIFA aprova una reforma que revoluciona del tot el Mundial de futbol

La FIFA, màxima associació del futbol a nivell mundial, ha aprovat aquest dimarts una reforma que revolucionarà el torneig més prestigiós de tots, la Copa del Món. Després de les especulacions, finalment, el consell de la FIFA, reunit a la ciutat Kigali de Ruanda, ha acceptat el canvi de format del torneig, ampliant la xifra dels seus participants en 48 i, per tant, setze més que la quantitat de seleccions que venien jugant cada edició en els últims temps.

És una mesura revolucionària, que tindrà molt d’impacte. Per començar, aquest canvi significa que la fase de grups del Mundial canviarà. A partir del Mundial de Nord-amèrica de 2026, que és quan entrarà en vigor la reforma, les 48 seleccions classificades es dividiran en dotze grups de quatre equips. Passaran a la següent fase els primers i segons, però també els vuit millors tercers, quedant fora els quatre restants. A més, s’introduirà una nova ronda: la dels setzens de final. Així doncs, ara, per guanyar el Mundial, caldrà disputar vuit partits, i no els mítics set.

Leo Messi amb Al-Thani, l'emir de Qatar, i Infantino, president de la FIFA | Europa Press
Leo Messi amb Al-Thani, l’emir de Qatar, i Infantino, president de la FIFA | Europa Press

Més oportunitats per a molts països

Tot plegat suposa moltes coses. Per una banda, que moltes seleccions a priori petites tindran més possibilitats de jugar el torneig. Per exemple, combinats com els d’Albània, Finlàndia o Veneçuela, que en diferents moments han tingut bons resultats als seus continents, podrien jugar-ne un per primer cop en la seva història. També podria debutar un país tan important com l’Índia. A més, classificar-se per al Mundial deixarà de ser una proesa per seleccions com les de Panamà o Islàndia, mentre que el gran Erling Haaland, amb Noruega, ho tindrà més accessible.

Ja no hi haurà tantes sorpreses a la fase de grups

D’altra banda, el fet que puguin passar de grup molts tercers de grup evitarà sorpreses com la d’Alemanya a Qatar 2022, o la d’Espanya i Itàlia a Brasil 2014. Els tres equips van quedar fora de les fases de grup dels Mundials esmentats contra tot pronòstic, en grups exigents. Ara, molts dels millors tercers de grup podran accedir a la següent fase. Això és una circumstància que ja havia passat en anteriors edicions.

Les evolucions del Mundial, des de 1954

El Mundial ha experimentat moltes evolucions en la seva història. Fundat l’any 1930, durant les primeres edicions no tenia un format determinat. En canvi, anava més d’invitacions, i de quins països es podien permetre pagar les despeses del viatge dels jugadors. Ja a Suïssa 1954, la FIFA va establir el format de setze participants, amb fase de grups i eliminatòries a partir dels quarts de final. A Alemanya 1974, però, va mutar lleugerament el format, ja que entre els setze participants, després de les fases de grups inicials s’hi feia una segona fase de grups, amb els guanyadors de les dues classificats per a la final.

Això es va repetir a l’Argentina 1978. A partir d’Espanya 1982, es va repetir la fórmula de la doble fase de grups, però amb la inclusió de més participants, per sumar-ne 24. En aquest cas, la segona fase de grups desembocava a unes semifinals i una final. A Mèxic 1986 es van introduir els vuitens de final i, alhora, la fórmula de la classificació dels millors tercers. Això va ser així fins que a França 1998 es van introduir els 32 participants i, per la qual cosa, ja no va fer falta l’accés dels millors tercers als vuitens. Des de llavors, totes les Copes del Món han tingut el mateix format… fins Qatar 2022.



Més notícies
Messi a sobre d'Agüero fent la volta olímpica després de guanyar la Copa del Món | Europa Press
La divertida anècdota de Messi i Agüero durant la celebració del Mundial
Notícia: La divertida anècdota de Messi i Agüero durant la celebració del Mundial
Comparteix
Sergio Agüero ha explicat que va ser ell qui va proposar a Messi fer la volta olímpica a l'estadi durant la celebració del Mundial
Szimon Marciniak, advertint a Rodrigo De Paul | Europa Press
L’àrbitre de la final del Mundial desacredita les crítiques de França
Notícia: L’àrbitre de la final del Mundial desacredita les crítiques de França
Comparteix
Szimon Marciniak mostra una captura de pantalla del gol dels francesos per rebatre els seus arguments
Leo Messi, celebrant la Copa del Món amb l'Argentina | Europa Press
Messi ha deixat la porta oberta a jugar el Mundial de 2026
Notícia: Messi ha deixat la porta oberta a jugar el Mundial de 2026
Comparteix
L'argentí Jorge Valdano ha revelat una conversació que ha tingut recentment amb el campió del món
Els jugadors argentins celebren el gol de Messi, qui fa la seva celebració habitual | Europa Press
Messi guanya el Mundial que sempre havia somiat (3-3)
Notícia: Messi guanya el Mundial que sempre havia somiat (3-3)
Comparteix
L'astre de Rosario conserva el tron del futbol i regala la glòria a l'Argentina

Comentaris

  1. Icona del comentari de: ton c. a març 15, 2023 | 11:30
    ton c. març 15, 2023 | 11:30
    carai quina revolució, ampliar els participants per recaudar més, no fotem.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa