El món de l’esport ha proporcionat aquest cap de setmana la seva cara més desagradable i la més noble alhora. El futbol és una pràctica capaç d’oferir el pitjor i el millor. El pitjor, en el cas d’aquest cap de setmana, ha sigut la violència i la tensió viscudes en el derbi sevillà, entre Betis i Sevilla, més llarg de la història. El millor, en un gest exemplar de Pixu, la capitana de l’AEM Lleida, després de corregir una errada de l’àrbitre que beneficiava el seu equip.
En el partit de Copa entre sevillans, que protagonitzen el partit tens per excel·lència, un aficionat bètic va llançar un pal al cap del futbolista català del Sevilla Joan Jordán després d’un golàs olímpic de Nabil Fekir. El català va caure estès a terra. I l’àrbitre, de Burgos Bengoetxea, va acabar suspenent el matx i ajornant-lo de dissabte a diumenge per reprendre’l sense públic. En un mar de reaccions tenses d’uns i altres, el Betis va acabar imposant-se per 2-1 i accedint així als quarts de final de la competició.
En el mar de reaccions tenses, per una banda, el bètic i exblaugrana Juan Miranda ha acusat a Twitter el tècnic del Sevilla, Julen Lopetegui, d’encoratjar Joan Jordán que simulés que estava marejat. I, segons el també bètic i exblaugrana Cristian Tello, “els que estàvem a peu de camp hem sigut testimonis del que ha buscat el rival: no jugar”.
Però després de certificar diumenge la victòria, i en el context de la celebració per haver derrotat l’etern rival i per haver accedit a la següent fase del torneig del KO, el bètic Andrés Guardado va llançar-se una ampolla d’aigua a ell mateix i fer veure que queia, imitant el que va passar a Joan Jordán i, per tant, en un acte provocatiu vers el Sevilla.
Aquestes han sigut les pinzellades agres d’un món del futbol que també ens ha ensenyat que el fair-play roman viu. Perquè en contraposició a la tensió viscuda a la capital andalusa, ahir Vanesa Núñez, coneguda com a Pixu i capitana de l’AEM Lleida, sí que ha donat exemple. Tant als nens i nenes que desitgen jugar a futbol quan creixin com als aficionats que acudeixen a partits amb la idea de fer mal futbolistes de l’equip rival. Pixu ha tret a lluir els valors de l’esport. Aquells que molts esportistes han perdut.
En la catorzena jornada de la lliga Reto Iberdrola, l’AEM Lleida, cinquè classificat, rebia el Logronyo, quart classificat. A les acaballes de la primera part, amb les visitants guanyant per 0-1, la capitana local, Pixu, va llançar una falta i, si bé la pilota no va entrar a la porteria per poc, l’àrbitra, confosa per la il·lusió òptica de la jugada, va xiular gol per les catalanes. Les futbolistes del Logronyo es menjaven la col·legiada. I, abans de reprendre el joc, la mateixa Pixu va explicar-li l’acció perquè el gol no pugés al marcador.
Pixu va explicar ahir a RAC1 que en primera instància “a tots ens havia fet l’efecte que havia entrat”, però que després ja es va veure que la pilota era darrere la xarxa. La capitana també va reconèixer que “a tots ens ha sorprès que l’àrbitre xiulés el gol. Ens hem quedat parades, no ho enteníem”. Pixu va parlar amb l’àrbitre i va dir-li que “després d’haver parlat amb algunes jugadores del meu equip, vèiem clarament que no havia sigut gol. Li he dit que pensàvem que no havia estat gol i que si era per nosaltres, que donés servei de porta i que el partit continués”.
El gest d’esportivitat de Pixu va ser el preàmbul d’un dia perfecte per les lleidatanes i per la mateixa capitana. Niké, la deesa de la victòria; el destí o la feina de les futbolistes van arrodonir una tarda d’ensomni. Perquè si bé el gest de Pixu va fer que les catalanes continuessin per sota del marcador, en la segona part van acabar remuntant i acabar guanyant per 2-1. I, de fet, Pixu va ser l’autora del segon gol. L’entrenador de l’equip rival, Héctor Blanco, va reconèixer al post partit que és el gest de major fair-play que ha viscut mai en un camp de futbol.