La Copa Àfrica viu un escàndol sense precedents a la història del futbol

La primera jornada de la Copa Àfrica ha ofert l’episodi surrealista de l’any. En el partit entre la selecció de Malí i la de Tunísia, amb un 1-0 favorable per a la primera, l’àrbitre zambià William Sikazwe ha xiulat el final abans de temps, quan encara quedaven cinc minuts per al xiulet concloent. Davant la incredulitat tunisiana (i el conformisme malià), Sikazwe ha corregit la seva decisió. Tot i això, ha tornat a decretar el final del partit abans de temps. Ho ha fet al minut 89:47, sense haver completat els noranta reglamentaris i sense cap temps extra.

Els tunisians han mantingut la seva estupefacció. En la segona errada del col·legiat, el cos tècnic ha saltat a la gespa amb efervescència a les venes i ganes de menjar-se Sikazwe. Vint minuts després, havent abandonat el rectangle de joc entre guàrdies de seguretat, Sikazwe i els seus companys han rectificat per segona vegada i han ordenat els 22 futbolistes que tornessin. En aquesta ocasió, però, el quadre tunisià, indignat, s’ha quedat al vestuari.

El seleccionador tunisià, Mondher Kebaier, ha explicat en la roda de premsa posterior que els seus futbolistes “ja s’estaven banyant amb gel quan l’àrbitre ens ha cridat per últim cop”. Kebaier, amb una important trajectòria en banquetes d’equips tunisians, ha admès no haver viscut quelcom semblant mai i ha recordat la dificultat de “gestionar assumptes extraesportius”.

Amb un únic gol, obra del futbolista del Sarpsborg 08 noruec Ibrahima Koné des del punt de penal al minut 47, la selecció maliana ha començat amb el peu dret la competició. A falta del partit entre les seleccions de Mauritània i Gàmbia, lidera el grup F i és favorita per fer-ho fins al final. Per la seva banda, Tunísia ja no té marge d’error i haurà de suar de valent per intentar igualar o millorar el quart lloc aconseguit en la darrera edició de la competició continental africana.

Notícia: La FIFA suspèn cinc anys el president de la Confederació Africana de futbol per corrupció