El Vila-real toca el cel a Polònia i conquereix la seva primera Europa League (1-1)

La ciutat polonesa de Gdansk estarà sempre lligada a Castelló. El Vila-real ha arribat al moment més important de la seva història en aquest municipi de l’est d’Europa, on ha batut el Manchester United per aconseguir la seva primera Europa League, que a la vegada és el primer títol dels groguets, més enllà de dues Copes Intertoto que van aixecar el 2003 i el 2004. El partit contra els red devils ha acabat amb empat després dels noranta minuts i de la pròrroga (1-1), i una eterna tanda de penals ha acabat donant el triomf als valencians.

Si sempre es diu que les finals són partits molt especial, on els nervis dels equips i la por a fallar tenen un pes molt important, aquest duel entre Vila-real i United ha estat l’exemple clar. En cap moment s’ha pogut veure un joc fluid i brillant per part de cap dels dos equips. De fet, tot el contrari, perquè el partit ha estat caracteritzat per moltes imprecisions, moltes errades difícils d’entendre, gols poc bonics

El primer equip a colpejar ha estat el Vila-real que, de fet, ha començat el partit amb més empenta que el seu rival. Al minut 29, el català Gerard Moreno ha estat més intel·ligent que la resta per desmarcar-se a l’interior de l’àrea i caçar una centrada que ha rematat a boca de canó. Els groguets han dominat la primera meitat i han marxat al descans amb l’avantatge mínim, però bones sensacions.

Gerard Moreno celebra el seu gol | Europa Press

Ara bé, el Manchester United, amb un equipàs i jugadors de molt més renom que no pas els del Vila-real, ha sortit a mossegar a la segona part. Després de rondar l’àrea dels groguets amb insistència, Edinson Cavani ha estat qui ha aconseguit l’empat amb un gol absurd, després de caçar una pilota morta a l’interior de l’àrea. Els red devils han buscat el segon, però les seves imprecisions i la bona defensa dels valencians ho han impedit.

El duel ha marxat a la pròrroga i el Vila-real ha fet un pas endavant per refer-se i no patir. Han tingut molt més domini de pilota, però a poc a poc, tots dos equips han signat un armistici que els ha dut a la tanda de penals, que ha acabat sent històrica. Han xutat tots els onze jugadors de cada equip i cap d’ells ha fallat. Gol rere gol, semblava que els porters, Rulli per part groga i De Gea per part vermella, no en podien aturar ni una. No ha estat fins al darrer llançament del Manchester, obra del seu porter, justament, quan Rulli s’ha convertit en heroi etern groguet i ha aturat el penal.

Rulli atura el penal decisiu | Europa Press

Vila-real s’ha convertit en el municipi més petit que compta amb un títol europeu de futbol. A la vegada, Unai Emery, tècnic dels de Castelló, ha confirmat que és el més gran dels especialistes en l’Europa League i aixeca la seva quarta. De fet, és el tècnic que més en té, després de les tres que va guanyar amb el Sevilla. A l’altra cara de la moneda, un Manchester United que no es podia permetre aquesta derrota per la plantilla que té i que demostra que, després d’haver intentat l’aventura de l’Europa League, els equips més modestos també tenen moltes coses a dir al món del futbol.