Món Esport
L’NBA viu un canvi de tendència històric

Primer van ser els 60 punts de Luka Doncic en un partit, després els 71 de Donovan Mitchell i ara els 55 punts de Giannis Antetokounmpo. En només una setmana diverses estrelles de l’NBA han batut els seus rècords personals de punts en un partit. No només això, sinó que també s’han viscut altres anotacions històriques, com els 54 punts de Klay Thompson o els 47 de LeBron James. A més a més, Doncic no només va anotar 60 punts el 28 de desembre, sinó que en els partits posteriors n’ha aconseguit 50 i 51 de manera consecutiva. I tot això, insistim, en només set dies.

Aquests rècords d’anotació no són una casualitat. El passat mes de desembre ja es van viure casos molt similars. Els exemples són els següents: 58 punts de Devin Booker, 55 punts d’Anthony Davis, 53 punts de Joel Embiid i 52 punts de Pascal Siakam. El mateix Embiid també n’havia ficat fins a 59 el mes de novembre. Per tant, es pot parlar sense risc d’equivocar-se d’un canvi de tendència a l’NBA. Les estrelles de les franquícies estan anotant més punts que mai aquesta temporada i això s’ha accentuat les darreres setmanes i, sobretot, els darrers dies.

Donovan Mitchell es fotografia amb un cartell amb un '71' per celebrar la seva anotació contra els Chicago Bulls | Cleveland Cavaliers
Donovan Mitchell es fotografia amb un cartell amb un 71 per celebrar la seva anotació contra els Chicago Bulls | Cleveland Cavaliers

Per què cada vegada hi ha jugadors que anoten més punts a l’NBA?

Però, què està passant exactament? Fins fa pocs anys, els grans equips de l’NBA es fonamentaven en tres grans jugadors, el que es coneixia (i encara es coneix) com a big three. Aquesta moda ha caducat en les darreres temporades amb l’aparició de figures individuals tan decisives com Luka Doncic, Giannis Antetokounmpo o el mateix Stephen Curry. En comptes de buscar un trio guanyador, les franquícies de l’NBA es basen en una gran estrella i l’intenten acompanyar de bons jugadors de rol per dotar-lo així del context necessari per brillar encara més.

Ho va fer palès fa pocs dies LeBron James després d’anotar els 47 punts que s’han mencionat anteriorment. L’aler estatunidenc va assegurar el següent en les declaracions posteriors al partit en qüestió: “Vaig veure que amb trenta punts per nit no n’hi havia prou, així que ara estic provant amb quaranta”. Les estrelles dels equips de l’NBA estan prenent moltes més responsabilitats, reben més pilotes, se la juguen més i per això anoten més punts. Seria un cas similar al que havia fet Kobe Bryant durant algunes temporades a Los Angeles Lakers, quan arribava a anotacions històriques, com els 81 punts de l’any 2006, però en aquells moments exemples com aquest eren una excepció.

LeBron James, durant una roda de premsa amb Los Angeles Lakers | Europa Press
LeBron James, durant una roda de premsa amb Los Angeles Lakers abans de començar la temporada 2022-2023 | Europa Press

Han millorat els atacs o han empitjorat les defenses?

Hi ha qui diu que les defenses han empitjorat, però els més entesos asseguren que el que ha passat és que el nivell dels atacs de l’NBA ha pujat de manera considerable. Des que Stephen Curry ha convertit el llançament de tres punts en un joc de nens, els jugadors s’estan especialitzant en els triples per poder-lo contrarestar. Això, a la vegada, provoca que els qui no tenen tant encert hagin de treballar més i ser més complets per poder triomfar. En definitiva, cada vegada hi ha jugadors més eficaços i més decisius i això fa que es batin rècords com els que s’han vist darrerament. Dit d’una altra manera, l’NBA està perdent part de l’espectacularitat del showtime, però n’està guanyant amb registres i fites històriques que s’aniran succeint contínuament.



Més notícies
Cory Higgins, gran protagonista del clàssic | Europa Press
El Barça guanya un clàssic històric i amb anècdotes divertides (78-87)
Notícia: El Barça guanya un clàssic històric i amb anècdotes divertides (78-87)
Comparteix
Cory Higgins ha donat el triomf als blaugranes amb un gran quart període
Chen Yansheng, propietari de l'Espanyol | Europa Press
L’exitós equip de l’NBA que podria comprar l’Espanyol
Notícia: L’exitós equip de l’NBA que podria comprar l’Espanyol
Comparteix
Els propietaris dels Golden State Warriors voldrien comprar l'equip blanc-i-blau
Bill Russell, llegenda de Boston Celtics i de l'NBA | Europa Press
Mor Bill Russell, un dels millors jugadors de la història de l’NBA
Notícia: Mor Bill Russell, un dels millors jugadors de la història de l’NBA
Comparteix
Bill Russell és el jugador que més anells de l'NBA ha guanyat durant tota la història de la competició
Jordi Fernández, després de convertir-se en el primer català a dirigir un equip de l'NBA | Sacramento Kings
Fita històrica del bàsquet català a l’NBA
Notícia: Fita històrica del bàsquet català a l’NBA
Comparteix
Jordi Fernández es converteix en el primer entrenador català que dirigeix un partit de la lliga americana

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa