Món Esport
Així ha influït Messi en l’històric canvi en el nom més popular a Catalunya

Falta poc perquè es compleixin dos anys de la marxa de Leo Messi del Barça, però l’empremta que l’astre argentí ha deixat a Catalunya és tan profunda, que, sense saber-ho, ha provocat un canvi històric en la llista dels noms més posats al país. El 2022, i per primera vegada en 25 anys, Marc no va ser nom més popular entre els progenitors catalans. Va ser Leo. L’any passat van néixer 433 nens que ara porten el mateix nom que el futbolista de Rosario, mentre que Marc ha caigut a la tercera posició (398).

El cap de l’Oficina d’Onomàstica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), Joan Anton Rabella, explica a l’Agència Catalana de Notícies (ACN) que Leo “difícilment es mantindrà” com a nom més posat en els pròxims anys. El també doctor en Filologia Catalana veu difícil que Leo “resisteixi el pas del temps”, ja que assegura que el seu auge es pot relacionar directament amb l’explosió de Messi com a futbolista. “És un nom que es posa per moda, per prestigi, per esport”, diu.

Leo Messi i Robert Taylor celebren un gol | Europa Press
Leo Messi i Robert Taylor celebren un gol | Europa Press

Evolució del nom Leo a Catalunya

De fet, abans de l’any 2007, el nom de Leo era residual a Catalunya. Aquell any, Messi va fer-se un lloc al podi del premi Pilota d’Or per primera vegada a la seva carrera. Però no va ser fins al quadrienni 2009-2012 que el nom de Leo es va popularitzar al nostre país coincidint amb les seves quatre primeres Pilotes d’Or (2009, 2010, 2011, 2012). El nom es va disparar i en només cinc anys la seva popularitat es va multiplicat per quatre, arribant a 350 nens per any. 

Però el més “curiós” de tot, segons el cap de l’Oficina Onomàstica de l’IEC, és que Leo s’ha convertit en el nom més posat a Catalunya quan Messi ja no juga al Barça. Tot i que la fita té truc, avisa. Leo no és el nom més popular perquè hagi crescut de manera desmesurada –s’ha mantingut estable entre els 400 i els 500 nens per anys en l’última dècada–, sinó que s’ha beneficiat per la baixada de Marc, que en els últims anys havia perdut pistonada i és quatre vegades menys popular que fa 20 anys.Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa