Món Esport
El Barça busca reaccionar bé, per fi, després d’una eliminació europea

El Futbol Club Barcelona torna a la competició després del seu comiat de les competicions europees. Aquesta setmana, ha caigut derrotat i eliminat de la UEFA Europa League, en mans del Manchester United i a Old Trafford. Ja se sap que per passar pàgina d’un dolor, el millor és tenir una redempció ràpidament. Si una derrota abans d’una aturada de seleccions pot fer molt mal, una derrota com la que es va donar en terres britàniques es pot curar en la visita blaugrana a l’estadi de l’Almeria, tres dies més tard.

Tot i l’excel·lent trajectòria de l’equip en el present campionat de LaLiga, és sabut per tothom que durant els últims anys s’han donat moltes decepcions continentals. Això significa que el Barça ha tingut molts partits per rescabalar-se. Molts dies per fer un cop damunt de la taula o, per simplement, passar el mal glop. En les últimes quatre ocasions, el club blaugrana ha tornat a punxar. Com han estat? Món Esport els repassa.

Casemiro i Lewandowski, durant el United-Barça | Europa Press
Casemiro i Lewandowski, durant el United-Barça | Europa Press

Després de París, l’any 2017, victòria in extremis contra el Leganés, a casa

La primera gran derrota europea en l’etapa contemporània del club va produir-se la nit de Sant Valentí de l’any 2017. Corria la temporada 2016/2017, la darrera de Luis Enrique, quan els Leo Messi, Neymar Jr, Luis Suárez i companyia van caure per 4-0 al Parc dels Prínceps. Una duríssima derrota per el què i el com, malgrat que després es va aconseguir remuntar. Això sí, en el partit posterior al matx en qüestió, al 4-0, la incertesa i el surrealisme es van instal·lar al Camp Nou.

El Barça tenia contra el Leganés, a casa, una bona opció de, com a mínim, llepar-se les ferides i sumar tres punts importants en la cursa per la Lliga amb el Reial Madrid. Els blaugranes van guanyar el matx, però ho van fer in extremisVan suar més de l’esperat contra un rival molt inferior, de la zona baixa de la classificació. Després d’arribar amb un empat a un al marcador als darrers minuts, Messi, que ja havia marcat el gol inicial, va decantar la balança amb un de penal, al minut 90.

Victòria per la mínima després d’un doble cop: derrotes quasi decisives contra el Màlaga i la Juventus

Aquella mateixa temporada van donar-se dos altres cops també dolorosos. El primer en qüestió no va ser europeu. Va ser una derrota al camp del Màlaga, que va complicar LaLiga als culers. Si bé ho van guanyar tot a partir d’allà, el Madrid no va afluixar. Qui tampoc va afluixar va ser la Juventus. Després de la històrica remuntada per 6-1 al PSG, el Barça va quedar emparellat al sorteig dels quarts de final de la Champions amb una poderosa Juventus. I els italians van guanyar l’anada amb un doblet de Paulo Dybala i una exhibició de futbol. Aquesta derrota europea semblava definitiva. I així ho va acabar sent. Els italians tenien molt més ofici que els francesos.

Com va reaccionar el Barça, doncs, a la derrota contra la Juventus per 3-0? Amb una victòria de prestigi, però patida, contra la Reial Societat, al Camp Nou. Els de Luis Enrique van avançar-se al marcador amb un doblet del de sempre: Messi. Els txuri-urdins van escurçar distàncies gràcies a un gol en pròpia porteria d’Umtiti. El blaugrana Paco Alcácer va marcar el tercer, abans que Xabi Prieto instal·lés, en el temps afegit de la primera meitat, el definitiu 3-2. Això sí, en la segona meitat el Camp Nou va patir molt, però els bascos van perdonar

Després de Roma, l’any 2018, victòria al Camp Nou contra el València per a curar les ferides i encarrilar la Lliga

La primera desfeta europea majúscula és la de la temporada 2017/2018. Cal tenir en compte que les esmentades fins ara podien entrar als plans. A més, pertanyen a un cicle molt guanyador: Luis Enrique va guanyar el triplet l’any 2015. El curs 2017/2018, però, es va obrir un de nou, amb Ernesto Valverde a la banqueta. Després de perdre la Supercopa de l’estiu del 2017, el Barça va prendre un pas de creuer. Va fer una primera meitat de la temporada estratosfèrica en termes de resultats, amb un clar lideratge a la Lliga (havent guanyat al Santiago Bernabéu per 0-3) i una fase de grups a la Champions immaculada.

Tot i això, van arribar corbes, molt pronunciades, després de rebre al sorteig dels quarts de final el rival teòricament més assequible i de vèncer-lo per 4-1 en l’anada a casa. En la tornada d’aquella eliminatòria, la Roma de Daniele de Rossi, Kostas Manolas i companyia va enfonsar per primer cop el Barça de Josep Maria Bartomeu. Els italians van fer una remuntada històrica, amb un 3-0 al marcador. I com va reaccionar l’equip blaugrana després?

L’equip blaugrana va imposar-se en la visita del València amb una bona victòria, protagonitzada per Philippe Coutinho. El brasiler va servir dues assistències, a Luis Suárez i a Samuel Umtiti, abans que Dani Parejo escurcés distàncies. Un 2-1 important per mantenir les distàncies al capdavant de la classificació de la Lliga. Això sí, va ajudar molt la manca de punteria del davanter valencianista Rodrigo Moreno. Els blaugranes van tenir dificultats per entrar al partit, malgrat que van acabar-ho fent.

Després de Liverpool, l’any 2019, una victòria ja intranscendent a la Lliga contra el Getafe, i amb un ambient estrany al Camp Nou

El Barça va patir novament una remuntada adversa la temporada següent. El segon Barça d’Ernesto Valverde, menys sòlid i més depenent de Messi, venia fent un bon curs. En les semifinals de la Champions tocava el poderós Liverpool. En l’anada, malgrat el domini anglès, el Barça va guanyar per 3-0. Però en la tornada va tornar a succeir un desastre: remuntada per 4-0 i adeu a la Champions.

El següent partit era un d’intranscendent. El Barça ja havia guanyat la Lliga, amb molta solvència. Era la penúltima jornada del campionat, al Camp Nou i contra un molt bon Getafe, que esgotava les seves opcions de classificar-se a la Champions del curs següent. Tot i això, els culers s’hi van imposar, amb un gol d’Arturo Vidal i un en pròpia porteria, de Mauro Arambarri.

Però el més important va passar a les graderies. Per començar, tot i disputar-se en una tarda primaveral en un cap de setmana, l’estadi va tenir només mitja entrada. I dins d’aquesta mitja entrada, l’afició va xiular l’equip en moltes ocasions. Especialment a Coutinho. Malgrat la victòria, ni ell ni els seus companys van estar lúcids.

Després del desastre a Lisboa, amb el 2-8, el Barça de Koeman va obrir un nou curs amb molta il·lusió

El Barça va tancar la temporada 2019/2020 amb la pitjor derrota contemporània: un 2-8, en mans del Bayern, als quarts de final de la Champions. Com que aquesta, per qüestions de la Covid-19, es va disputar durant l’agost, amb la Lliga ja finalitzada l’equip blaugrana no va tenir partit fins al curs següent. I aquell primer partit va ser molt il·lusionant. Va ser el primer partit d’un nou cicle, el de Ronald Koeman, que el Barça va solucionar amb una golejada per 4-0 al Vila-real, al Camp Nou. Això sí, es va jugar a porta tancada, per l’esmentat Covid-19.

Primer daltabaix de Koeman a Europa, i reacció d’equip superat al Camp Nou

Malgrat haver començat el curs amb molta força, el Barça de Koeman va patir una important baixada de nivell en l’equador de la temporada. Els blaugranes van acumular només dues victòries en un parcial de vuit jornades de Lliga. Amb aquest bagatge van arribar al decisiu matx de la fase de grups d’aquell curs. El Barça es jugava el lideratge del seu grup, contra la Juventus. En cas de guanyar o d’empatar amb la vecchia signora, els de Koeman haurien passat com a primers de grup. També valia una derrota per la mínima, per qüestions de goal-average. Tot i això, van perdre, en un Camp Nou encara a porta tancada, amb molt d’estrèpit: 0-3, amb un doblet de Cristiano Ronaldo.

El següent partit era contra el Llevant, al campionat de Lliga i al Camp Nou. El Barça va trobar moltes dificultats no només per guanyar els tres punts, sinó també per trobar-se a si mateixAl final ho va aconseguir, amb un solitari gol de Leo Messi. Però va acabar patint molt. De fet, aquella victòria va obrir una ratxa esplendorosa a la Lliga: 16 victòries i 3 empats en 19 jornades. Això va permetre que els de Koeman poguessin, almenys, competir pel títol, si bé el va acabar guanyant l’Atlètic de Madrid.

Punxada després d’una dolorosa golejada del PSG en l’anada d’uns vuitens de la Champions

Si bé el Barça va tenir, en aquell curs, la gran ratxa esmentada, pel camí un dels empats esmentats va fer mal. Va ser contra el Cadis, després de set victòries consecutives. Era un partit per refermar la bona salut blaugrana, però va ser una passa enrere. El Barça venia de caure amb molta contundència a la Champions: 1-4 del PSG en l’anada dels vuitens de final, amb un hat-trick de Kylian Mbappé, que en la tornada va ser irremuntable malgrat les bones intencions dels de Koeman.

Contra el Cadis, en el matx esmentat, el Barça es va avançar al marcador amb un gol de Messi, en la primera meitat. Els blaugranes van dominar de cap a peus el partit. Tot i això, en els darrers instants, Clément Lenglet va provocar un penal innecessari, i Álex Fernández va instal·lar el definitiu 1-1 al marcador.

Derrota a casa de l’Atlètic de Madrid després del primer retorn a l’Europa League

El Barça va quedar emparellat el passat curs en una complicada fase de grups de la Champions. Bayern de Munic i Benfica amenaçaven de deixar fora de la fase d’eliminatòries un Barça afectat per l’adeu de Messi. Després d’una victòria molt òbvia dels alemanys en la jornada inaugural, per 0-3 al marcador, el Barça estava obligat a treure un bon resultat en el camp del Benfica. Però van tornar a perdre estrepitosament, amb un 3-0 que va fer molt mal a la figura de Ronald Koeman. Els blaugranes estaven obligats a guanyar la doble jornada contra el Dínamo de Kíiv, i a treure quelcom de positiu contra els bavaresos i els portuguesos a Munic i al Camp Nou.

Després de la derrota esmentada a l’estadi Da Luz, el Barça no va saber reaccionar. Tant va ser així, que va caure per 2-0 al Wanda Metropolitano, contra l’Atlètic de Madrid. Thomas Lemar i Luis Suárez van marcar els gols, en la primera meitat, per deixar el Barça KO i sense rumb. El Barça venia de moments difícils, i els va seguir trobant: una sola victòria en les cinc següents jornades de Lliga, abans que arribés Xavi Hernández.

De fet, el terrassenc va patir els següents naufragis europeus del Barça. No són, ni de lluny, comparables als de Roma, Anfield o Lisboa, contra el Bayern. Però no deixen de ser decepcions. El primer va ser la derrota al camp del Bayern, per 3-0 (novament), en la darrera jornada de la fase de grups de la Champions. Va ser la derrota que va enviar l’equip blaugrana a l’Europa League. I, en aquesta competició, el Barça va caure contra l’Eintracht de Frankfurt en aquell dia recordat al Camp Nou.

El Barça va perdre contra el Cadis després de l’eliminació contra l’Eintracht

I l’equip blaugrana va tornar a reaccionar amb una derrota. Un 0-1 que va posar de manifest la tristesa culer, després d’uns bons resultats i la bona reacció institucional en el mercat hivernal. Només Dembélé va estar a l’altura aquell dia, així com els quasi 60.000 aficionats que van suportar el conjunt de Xavi. Això sí: hi va haver una vaga de la Grada d’Animació, i una protesta prèvia al matx.

El Barça ha caigut al clàssic després de l’empat contra l’Inter

Aquest curs, el Barça ha repetit el patró del passat. Ha tornat a caure eliminat en la fase de grups de la Champions, si bé s’ha donat per motius com ara els arbitrals, els de les lesions o els de l’entitat dels rivals. Hi havia el Bayern novament, i també un fort Inter de Milà. Tot feia indicar que catalans i italians es disputarien la segona plaça i, finalment, els nerazzurri ho van aconseguir.

Ho van fer de forma virtual després d’un empat a tres en el Camp Nou, en un dia sense Ronald Araujo, Andreas Christensen ni Jules Koundé. L’Inter necessitava guanyar la ventafocs del grup, el Viktoria Pilsen, i ho va acabar fent. Abans, però, el Barça va tenir una dura reacció: després d’aquest partit, va caure derrotat al Santiago Bernabéu, en la que fins ara ha suposat l’única derrota a LaLiga de la xavineta aquest curs.



Més notícies
Ferran Torres, durant el Barça-Almeria de la primera volta | Europa Press
Quan i on veure l’Almeria-Barça de Lliga
Notícia: Quan i on veure l’Almeria-Barça de Lliga
Comparteix
Oportunitat per als catalans d'eixamplar el marge a 10 punts respecte al segon classificat
Lewandowski, durant el partit contra el Manchester United | Europa Press
El Barça, eliminat de l’Europa League en mans del Manchester United (2-1)
Notícia: El Barça, eliminat de l’Europa League en mans del Manchester United (2-1)
Comparteix
Els blaugranes s'han avançat a Old Trafford, però els 'red devils' li han donat la volta al marcador
Ousmane Dembélé, durant el partit contra el Girona | @fcbarcelona_cat
Xavi revela la situació dels lesionats del Barça i el temps de baixa
Notícia: Xavi revela la situació dels lesionats del Barça i el temps de baixa
Comparteix
L'entrenador egarenc ha explicat els casos d'Ansu Fati, Dembélé i Araújo
Ansu Fati i Andreas Christensen, durant el darrer partit de lliga al Camp Nou | Europa Press
Baixa inesperada per a Xavi i el Barça abans de viatjar a Almería
Notícia: Baixa inesperada per a Xavi i el Barça abans de viatjar a Almería
Comparteix
Ansu Fati té unes molèsties al genoll esquerre i no entra a la convocatòria

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa