Un Barça poc eficaç no pot passar de l’empat contra el Nàpols (1-1)

La falta d’efectivitat que el Futbol Club Barcelona havia oblidat en els darrers partits ha caigut com una llosa sobre el conjunt de Xavi Hernández en el seu debut a l’Europa League. L’equip blaugrana no ha pogut passar de l’empat contra el Nàpols italià (1-1) en un duel on els culers han tingut bones oportunitats a la primera meitat i, sobretot, un atac-i-gol constant a la recta final del duel. Els napolitans s’han avançat al marcador i Ferran Torres ha empatat de penal. El davanter valencià, però, ho ha fallat absolutament tot i ha sortit assenyalat del Camp Nou.

Moltes ganes i poc encert

Xavi ha fet moltes rotacions, com ell mateix ja havia avançat en roda de premsa. El tècnic culer ha donat descans a jugadors molt habituals, com Sergio Busquets i Gavi, i ha apostat per Frenkie de Jong de mig centre i Pedri i Nico als interiors. A més a més, Óscar Mingueza ha tornat a un onze titular i ho ha fet per ocupar el lateral dret, deixant novament Sergiño Dest a la banqueta, qui no compta gens amb el suport del tècnic egarenc.

El Barça ha saltat al terreny de joc amb la mateixa actitud que el dia de l’Atlètic de Madrid, però amb l’efectivitat totalment oposada. Si aquell dia entrava tot, contra el Nàpols no ha entrat res. Les oportunitats per als blaugranes han arribat de seguida, ja que l’equip ha pogut complir fàcilment amb el seu objectiu de dominar la pilota i la possessió. Als primers minuts, una bona acció combinativa ha acabat amb una posició de xut per a Pedri des de la frontal, però la seva execució ha estat molt erràtica.

Amb el pas dels minuts el Barça ha mantingut el control de la pilota, però cada vegada ha estat més estèril. Ara bé, cap al minut 25, Ferran Torres ha tingut el gol a les seves botes. En un contraatac molt ben llançat, el davanter valencià ha rebut l’esfèrica a frontal de l’àrea i totalment sol, ha encarat Meret. Ha buscat la rosca per batre’l amb qualitat, però el seu xut ha marxat desviat quan el Camp Nou ja cantava el primer.

El primer ha arribat cinc minuts més tard, però no per part del Barça, sinó del Nàpols. La passivitat defensiva dels blaugranes, novament protagonista del partit, ha permès que Zielinski xutés sol a l’interior de l’àrea. Ter Stegen ha pogut aturar el primer llançament, però el rebot ha tornat a caure als peus del polonès i no ha perdonat. El gol ha deixat el Barça estabornit i ja no se n’ha acabat de refer, amb la qual cosa s’ha arribat al descans amb victòria italiana per la mínima.

Un atac-i-gol amb recompensa insuficient

A la represa el Barça ha intentat mossegar més i, amb el lideratge d’un gran Pedri, s’ha apropat més a la porteria de Meret. Tanmateix, totes les arribades eren innocents i no s’ha pogut comptar cap ocasió de gol. Ara bé, en una d’aquestes jugades que semblaven inofensives, Adama Traoré ha centrat una pilota a l’interior de l’àrea, la qual ha tocat lleugerament les mans d’un rival i l’àrbitre ha xiulat el penal després de revisar-ho al VAR. Mans estúpides, però penal de totes maneres. Ferran Torres, per una vegada en tot el partit, ha fet un bon llançament i ha marcat.

Posteriorment, Xavi ha revolucionat l’equip amb tres canvis de cop per intentar aconseguir la victòria. Han entrat Sergio Busquets, Gavi i Ousmane Dembélé, que d’aquesta manera ha tornat a trepitjar el Camp Nou després de la polèmica de la seva (no) renovació. Xiulat al principi, el públic blaugrana ha acabat sent compassiu i l’ha aplaudit uns minuts més endavant. Castigat primer, perdonat després. El cert és que l’extrem francès ha estat el principal argument ofensiu del Barça des de la seva entrada. La profunditat de Dembélé ha generat jugades interessants, però novament, gairebé cap d’aquestes s’ha pogut considerar una ocasió de gol, ja que Meret no s’ha hagut de lluir en cap moment.

Als minuts finals, Xavi ha fet entrar Luuk de Jong per intentar allargar la seva ratxa de sort i encert i quan en quedaven tres pel final, el gol ha estat a punt d’arribar. No ha estat gràcies al davanter neerlandès, sinó a uns inspiradíssims Pedri i Dembélé, que han generat dues ocasions claríssimes. Una ha estat desaprofitada per Ferran amb un xut que no correspon a un futbolista del seu nivell i l’altra ha estat una centrada que s’ha passejat per davant de la porteria de Meret.

Gairebé al temps de descompte, Luuk de Jong ha estat a punt d’ensorrar l’estadi. Una nova passada des de la banda dreta ha arribat a la seva zona i el davanter neerlandès no s’ho ha pensat gens: salt acrobàtic i xilena. La seva rematada ha marxat fregant el pal dret de la porteria de Meret. El davanter neerlandès encara ha generat una nova ocasió, regalant una passada de la mort a Ferran Torres. El valencià, però, ha tornat a fallar. Més enllà del gol de penal, partit lamentable del nou fitxatge blaugrana, que podria haver decantat el marcador per part culer en moltíssimes jugades. Ara, el Barça haurà de guanyar a Nàpols amb l’avantatge que els gols a camp contrari ja no tenen cap efecte sobre el global de l’eliminatòria.