El Barça rescata una victòria vital en un partit brillant i caòtic (3-2)

El primer equip masculí del Futbol Club Barcelona ha guanyat al Camp Nou contra l’Elx en un partit que ha estat a punt d’acabar de forma tràgica per als blaugranes (3-2). Després d’haver-se exhibit en una primera meitat sensacional i d’haver tingut el duel controlat en gairebé tot moment, els culers s’han deixat remuntar dos gols en dos minuts al segon temps de forma inexplicable. Afortunadament, un gol de Nico González a les acaballes del partit ha posat les coses a lloc i el Barça ha frenat la mala ratxa de resultats. Els de Xavi Hernández han aconseguit reflectir el bon joc al marcador després de diversos resultats incerts i sumen tres punts vitals per lluitar per les places de Champions.

El bon joc, per fi, dona resultats

La mà de Xavi s’ha tornat a notar de forma evident a l’alineació. El tècnic egarenc ha confiat en Ferran Jutglà, qui havia debutat en el darrer partit de Lliga contra l’Osasuna i havia estat un dels més destacats en l’amistós contra Boca Juniors de la Maradona Cup, i li ha donat la titularitat com a fals nou. El seu atreviment ha estat a punt de tenir un efecte immediat, ja que el davanter català ha obert la llauna al tram inicial del duel, però el seu gol ha estat ben anul·lat per fora de joc.

El Barça s’ha fet l’amo i senyor del partit des del xiulet inicial i ha aprofitat la verticalitat i el desvergonyiment de jugadors com Pablo Gavi o Ez Abde per generar més perill que no pas amb altres futbolistes com Memphis Depay o Luuk de Jong. Després d’uns primers quinze minuts de control blaugrana, però sense ocasions clares, el Camp Nou ha començat a viure un vendaval de joc ofensiu que aquesta temporada havia estat gairebé inexistent.

El primer avís l’ha fet Ousmane Dembélé, amb una gran passada a Jutglà que no ha acabat amb gol per un control erràtic del vilatortí. Ara bé, en el córner posterior a aquesta acció, el mateix Jutglà ho ha intentat per tercera vegada i aquesta sí que ha acabat amb final feliç. Malgrat que no és especialment alt, ha saltat més que l’ex del Girona Johan Mojica i ha batut el porter català Édgar Badía amb una rematada de cap sensacional.

El Camp Nou ha embogit amb aquest conte tan bonic: primera titularitat i gol. Però és que els culers no han hagut d’esperar ni quatre minuts per tornar a aixecar-se meravellats de les seves cadires. Al minut 19, Gavi ha rebut una pilota al mig del camp. Amb un control fenomenal amb l’esperó ha deixat assegut el seu perseguidor i ha iniciat una jugada en solitari a l’estil del primer Messi. Ajudat de la passivitat dels defensors rivals, ha acabat entrant a l’àrea i ha fet el segon amb un xut ajustat al pal, que Badía ha pogut tocar, però no ha pogut aturar.

L’embranzida del Barça no s’ha quedat en aquest tram central de la primera part, sinó que ja s’ha allargat fins al final dels 45 minuts inicials. El marcador no s’ha ampliat, però no ha estat per falta d’oportunitats. Abde ha estat un corcó per la banda esquerra i ha tingut un xut que ha marxat per sobre del travesser i una assistència a Gavi que no ha entrat de miracle, perquè Mojica l’ha refusat sota pals. Dembélé també ha tingut una bona ocasió, en la qual no ha decidit bé als metres finals i ha intentat un xut impossible. També cal destacar una passada clara a Frenkie de Jong a l’interior de l’àrea, que no ha acabat en gol per un mal control del neerlandès, i un xut més de Jutglà que ha aturat Badía. En canvi, l’Elx gairebé no ha inquietat la porteria de Marc-André Ter Stegen. Enzo Roco ha intentat dues rematades perilloses a boca de canó, però l’execució ha estat lamentable en ambdós casos.

Fenòmens paranormals amb final feliç

Tot eren flors i violes per al Barça, que anava de camí a aconseguir una victòria que hauria estat importantíssima per a l’equip, tant pel què, com pel com. Als primers minuts de la represa, els blaugranes han sortit una mica adormits i l’Elx ha tingut dues arribades perilloses que s’han quedat en una anècdota. Els culers han recuperat aviat el domini de la pilota i han tornat a generar ocasions de perill. La més clara, un xut de Jutglà després d’una molt bona passada de Gavi que ha aturat Badía.

A partir del minut 60, però, i en dues accions completament aïllades, han passat coses inexplicables al Camp Nou. En un contraatac de l’Elx, la passivitat defensiva d’Eric Garcia i Clément Lenglet ha permès que Tete Morente controlés una pilota a l’interior de l’àrea. S’ha tret de la butxaca un xut molt potent, però centrat, i Ter Stegen, com ja és habitual en les darreres jornades, ha fet l’estàtua per veure com la pilota entrava a la porteria. Els valencians no havien fet cap mèrit per aconseguir aquest gol, però el Barça l’ha regalat sense cap necessitat.

El pitjor, però, és que al minut següent, sense temps d’assimilar el primer cop, l’Elx ha tornat a colpejar. La jugada ha sorgit d’un error de Ronald Araujo, jugant de lateral, que ha regalat una pilota. Els de Francisco han muntat ràpidament un contraatac que ha acabat amb una centrada des de la banda dreta que Pere Milla ha rematat a l’interior de la porteria. Araujo ha quedat doblement assenyalat, ja que ha deixat que el davanter lleidatà rematés a plaer. Ter Stegen, novament, podria haver fet molt més per impedir la diana.

A diferència d’altres partits, no s’explica aquesta remuntada per una baixada de ritme general del Barça, sinó per dues errades greus defensives i de Ter Stegen. Així, des del mig del camp cap amunt, tot ha continuat rutllant. Jutglà n’ha tingut una de claríssima a boca de canó, que no ha pogut rematar amb encert, mentre que Nico González, que ha entrat justament pel vilatortí, ha estat a punt de marcar amb un xut que ha rebutjat Mojica sota pals. Quan tot semblava perdut i l’empat es donava per fet, el mateix migcampista gallec ha aprofitat una gran acció de Gavi per fer el tercer del Barça i convertir el Camp Nou en una festa. El partit de Gavi ha tornat a ser un escàndol i el barcelonisme pot estar molt agraït que en un moment tan delicat, hagi aparegut un fenomen tan brillant i inesperat com ell.