Una gran dosi d’amor culer per superar la marxa de Messi (4-2)

Superar l’era llegendària que ha signat Messi amb el Barça durant els últims anys serà molt i molt difícil. Fins que no es demostri el contrari, és el millor jugador de la història o, com a mínim, del futbol contemporani. Tanmateix, el nou Barça de Ronald Koeman, el Barça post-Messi, ha començat la Lliga 2021-2022 de la millor manera possible, amb una victòria convincent i, sobretot, molt per sobre de les expectactives. Un partidàs de Memphis Depay, un doblet de Martin Braithwaite i un gol més del president Gerard Piqué han sentenciat la Reial Societat a la primera jornada de la competició (4-2). Dues dianes dels bascos a les acaballes del duel han posat emoció als minuts finals, però Sergi Roberto ha sentenciat al temps de descompte.

Després d’un any i mig sense públic, uns 20.000 culers han pogut tornar al Camp Nou per animar el seu equip. El Barça, des d’aquell 7 de març del 2020, ha canviat moltíssim. No hi són Quique Setién i Eder Sarabia a la banqueta. Tampoc no hi han estat Josep Maria Bartomeu, Jaume Masferrer, Òscar Grau o Román Gómez Ponti a la llotja. I, amb diferència, la baixa més destacada ha estat la del llegendari Leo Messi. Perquè avui, diumenge 15 d’agost del 2021, s’ha jugat el primer partit sense l’astre argentí sobre el terreny de joc després del seu traumàtic adéu.

L’inici que els culers necessitaven

Enmig d’aquest terratrèmol que, tot cal dir-ho, va començar ja fa temps, els culers necessitaven una alegria. Afortunadament per a la salut del club, el Barça ha sortit a mossegar des del primer segon per deixar clar que els jugadors estan disposats a fer un pas endavant per encarar com cal aquesta nova era post-Messi. Amb un futbolista més a la pressió, els primers vint minuts dels de Ronald Koeman han estat d’una intensitat que feia molt temps que no es veia. Els blaugranes han esborrat el rival, la Reial Societat, del terreny de joc. Amb un Memphis Depay desacomplexat, valent i encertat, el Barça ha rondat la porteria de Remiro des de bon començament.

El primer en avisar ha estat Antoine Griezmann. Ha rematat una gran centrada de Memphis a la sortida d’un córner i el seu cop de cap ha impactat contra el travesser. Pocs minuts més tard, una nova delícia del davanter neerlandès, que s’ha posat el públic a la butxaca des del primer dia, ha acabat amb un gol de Gerard Piqué per obrir la llauna. Res millor per superar la marxa de Messi que un gol marcat pel futbolista que s’ha rebaixat el sou per poder inscriure els nous fitxatges, amb assistència de qui està cridat a ser un dels nous ídols del barcelonisme. El petó de Piqué a l’escut a la celebració ha estat la cirereta del pastís.

Amb una temperatura criminal a Barcelona i enmig de l’onada de calor, la pausa d’hidratació ha estat necessària i justificada. Ara bé, això ha fet que el Barça, amb el marcador a favor, hagi reduït de forma significativa la pressió. La Reial Societat ho ha intentat aprofitar, però aquí han aparegut els centrals blaugranes, Piqué i Eric Garcia, per refusar totes les pilotes rivals amb moltíssima seguretat. I amb la situació sota control, De Jong ha aprofitat una errada de la defensa basca per servir al cap de Martin Braithwaite el segon gol del partit. La diana ha arribat pocs minuts abans del descans.

Una segona part per certificar sensacions

Imanol Alguacil ha intentat sacsejar el seu equip al vestidor per buscar la reacció i la remuntada a la segona meitat. Ha guanyat en control, intensitat i fins i tot ocasions, però el Barça ha colpejat més fort. Primer, Jordi Alba ha perdonat un mà a mà claríssim contra Remiro. Ell mateix ho ha solucionat uns minuts més tard per realitzar una gran centrada després d’una molt bona jugada de Memphis. La pilota ha tocat a la mà del porter i Braithwaite, molt atent al rebuig, ha marcat el tercer, el seu doblet.

La Reial Societat ha frenat qualsevol intent de remuntada i el Barça ha pogut gestionar els minuts que restaven de segona part amb moltíssima tranquil·litat. Més enllà de la confiança que ja ha dipositat des de l’inici en Eric Garcia i Memphis Depay, Ronald Koeman ha aprofitat els darrers minuts per fer debutar Emerson Royal i Nico González. Un altre debutant, en aquest cas dels txuri-urdins, Julen Lobete, ha retallat distàncies a les acaballes del duel.

Quan quedaven cinc minuts pel xiulet de l’àrbitre, una falta a la frontal de l’àrea ha canviat la situació de la recta final del partit. El talentós Mikel Oyarzabal ha batut Neto amb una execució sublim. De cop i volta, el Camp Nou ha deixat de veure la victòria clara i l’enfrontament s’ha posat molt emocionant. Tanmateix, Araujo, que ha entrat a la segona part, i Piqué, han estat molt segurs en defensa. A la vegada, un gran contraatac llançat entre Griezmann i Braithwaite ha acabat amb una passada de la mort del danès per a Sergi Roberto per assegurar els primers tres punts del Barça a la Lliga 2021-2022.