Món Esport
Un “Barça Inèdit” i com mai abans l’havies llegit
  • CA

“Un diàleg entre un empleat del club i un periodista esportiu no s’havia publicat mai abans”, va comentar Ramon Besa, una de les grans referències del periodisme a Catalunya. El cap d’esports del diari El País va presentar aquest dilluns, al costat dels autors, un llibre que no quedarà apilat sobre la resta de les moltes publicacions al voltant del FC Barcelona.

Frederic Porta i Manuel Tomás s’endinsen en una història blaugrana mai abans explicada. Almenys no d’aquesta manera. 800 històries, la majoria d’elles desconegudes, ajuden a entendre d’on ve i on és actualment el Barça. Un context necessari i ple d’incògnites que el periodista i el documentalista -responsable del Centre de Documentació del club- resolen a Barça Inèdit, una enciclopèdia essencial per a qualsevol barcelonista.

“És una promesa complerta”, va explicar Tomás. “Des que vaig entrar el 1992 al Centre de Documentació i vaig comprovar tot el ventall d’històries que se m’obrien al davant, vaig pensar que tot allò havia de tenir un reflex, ser plasmat en un llibre”, va manifestar el documentalista. Manuel Tomás va trobar en Frederic Porta, periodista i escriptor de diversos llibres centrats en la història blaugrana, la persona adient per tirar endavant la seva idea inicial.

“En Manuel és allà, com el guardià del tresor”, va destacar Porta, que no es va poder estar de tocar el crostó als periodistes, documentalistes, historiadors i empleats del Barça que mai abans havien redactat anècdotes i històries importants: “No pot ser que en Manuel descobreixi ara que un president, Francesc Xavier Casals Vidal, es va sacrificar pel club durant la Guerra Civil. No pot ser que això no s’hagi explicat abans.”

Els autors treuren a la llum anècdotes rellevants, com la veritable història dels colors blau i grana, basats en l’equip de rugby Merchant Taylors de Liverpool, on un dels fundadors i quart president del club, Arthur Witty, hi havia jugat; o l’inici de la pedrera barcelonista, ideada per Gamper el 1902 i amb Udo Steinberg al capdavant. Un llibre imprescindible per entendre qui és el Barça, d’on ve i cap on va.



Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa