El Barça de les rotacions, amb més de mig equip suplent de titular, no ha donat la talla. Sorprenentment, l’equip de Luis Enrique ha perdut contra el recent ascendit Alabès al Camp Nou en un dels dies més grisos dels últims dos anys. Amb el calendari a la mà, en el primer d’un bloc de set partits –un cada tres dies- i tornant d’una aturada per compromisos FIFA, el tècnic asturià ha degut creure que estava davant el duel més assequible d’aquest inici de temporada i ha tirat, potser de manera abusiva, dels menys habituals. I aquests, la majoria, no han respost a la seva confiança. Ni en el joc ni en el marcador. Tres punts que volen de l’estadi en una Lliga en què es paguen car aquestes ensopegades.

“No ha estat el nostre millor partit. No hem tingut el dia, ens ha faltat grapa i moltes coses”, ha afirmat l’avui capità Sergio Busquets. L’alineació? “No pot ser cap excusa. Tenim una plantilla àmplia, però avui no ens han sortit gaires coses i ells han aprofitat les dues ocasions que han tingut”, afegia el migcentre vallesà, que ha demanat passar pàgina i centrar-se ja en l’estrena a la Champions de dimarts contra el Celtic de Glasgow.

Amb dos debutants, Cillessen i Alcácer, i diversos teòrics suplents com Digne, Mathieu, Aleix Vidal i Denis Suárez a l’onze inicial, set canvis respecte a l’últim partit a San Mamés, el Barça ha fet una primera part molt fluixa. Previsible, de ritme lent, sense excessius moviments i amb nombroses pèrdues de pilota, l’equip blaugrana no ha aconseguit marcar en els primers 45 minuts i, el pitjor, no ha creat gairebé perill. Només un cop de cap en planxa de Neymar, ja al minut 39, i un xut de Rakitic dins l’àrea a tocar del descans han estat les arribades més clares. L’Alabès, ben tancat amb un 5-4-1 i cedint la possessió als locals, ha patit poc, molt poc.

El Barça no ha trobat solucions davant el plantejament ultradefensiu dels vitorians. Neymar, força actiu, no ha desequilibrat gaire i les seves passades de risc no han prosperat. Alcácer ha estat quasi inèdit, diluït entre els tres centrals de l’Alabès, i la defensa ha fet aigües els pocs cops que els blavencs s’han apropat a l’àrea barcelonista. D’un error en cadena, primer de Digne davant Kiko Femenía i després de Mascherano, superat per Deyverson, ha propiciat el 0-1. Al segon temps, altra vegada el central argentí –que perd pistonada amb Umtiti- ha fallat: ha fet misto en un rebuig, Aleix ha defensat malament l’embolic i Ibai, molt atent, ha transformat l’1-2 pel pal llarg de Cillessen, que ha arribat a fregar la pilota.

Ha sigut amb l’1-1 de Mathieu –de cap a la sortida d’un córner- a la represa que s’ha vist el Barça més agressiu, veloç i amb certa imaginació. Però aviat l’Alabès s’ha recuperat i ni l’entrada dels titularíssims Messi, Iniesta i Suárez, han pogut capgirar la dinàmica del matx. Amb Piqué i Sergi Roberto mirant-s’ho des de la graderia, el partit ha anat morint i fins i tot Messi en el descompte ha errat una ocasió a boca de gol. Al final, ni amb suplents ni amb titulars. Potser el fons d’armari no és tan ampli… Greu derrota a casa.