Món Esport
Les 6 millors etapes del Tour
  • CA

El Tour de França és la competició reina del ciclisme. Avui dissabte ha començat l’edició d’aquest any, en una cursa que tindrà 6 etapes estel·lars.

14 de juliol: Tarbes-La Pierre de Saint Martin (167 quilòmetres):
Serà la primera etapa del Pirineu, amb l’ascens final al port de La Pierre de Saint Martin (Fora categoria), de 1.610 metres. Són 15 quilòmetres amb un pendent del 7,4%. El final va precedit de 3 ports de quarta categoria.

15 de juliol: Pau-Vall de Saint Savin (188 quilòmetres)
Serà l’etapa reina del Pirineu, amb l’ascens del mític Tourmalet (2.115 metres) pel vessant de la Mongie. Inclourà també l’ascens de l’Aspin (1.490 metres), i pujada final al port de Cauterets (916 metres). Serà una etapa per a escaladors, molt selectiva. El Tourmalet pròpiament dit són 17 quilòmetres, amb un pendent promig del 7,3%. Les paelles finals arriben al 13%.

16 de juliol: Lannemezan-Plateau de Beille  (195 quilòmetres)
Serà l’etapa més pròxima a Catalunya. Comença amb el portet d’Aspet, de segona categoria, i inclou després l’ascens al coll de la Core (primera categoria, 1.395 metres) i al port de Lers (primera categoria, 1.517 metres). Baixa després a la vila de Tarascó, i el final és la càssica pujada al Plateau de Beille (fora categoria, 1.780 metres).

 

23 de juliol: Gap-Saint-Jean-de-Maurienne (186,5 quilòmetres)
Aquesta etapa es caracteritza per la gran quantitat de ports que s’hauran de pujar, ja en zona alpina. Serà en els dies finals del Tour, i quan les forces dels ciclistes comencen a flaquejar. Primarà el càlcul d’esforços. S’hi poden produir retirades. Són set ports. Un fora de categoria, el coll del Glandon (1.924 metres), tres de tercera categoria i tres de segona. El final d’etapa és en baixada, cosa que sempre afegeix risc.

24 de juliol: Saint-Jean-de-Maurienne La Toussuire-Les Sybelles (138 quilòmetres)
Després de la dura etapa del dia anterior, ascens a un dels gegants dels Alps. El mític coll de la Coix de Fer, fora categoria de 2.067 metres). És un port llarg, de 22 quilòmetres, que inclou pendents del 10%, a l’inici del darrer terç. L’endemà els ciclistes hi tornen a passar. El final d’etapa és a Le Corbier, port de primera categoria de 1.487 metres.
  

25 de juliol: Modane Valfréjus-Alpe d’Huez (110,5 quilòmetres)
Es preveu que serà l’etapa reina d’aquest Tour del 2015, amb un espectacular final d’etapa amb les 21 paelles de l’Alpe d’Huez. Si els temps van ajustats, com que és el darrer dia de cursa, es poden decidir aquí molts llocs a la classificació. L’Alpe d’Huez (fora categoria 1.850 metres) és un dels ports mítics dels Alps a causa de la seva duresa. 14 quilòmetres amb un pendent mitjà del 8 per cent, amb la particularitat que a l’inici se supera el 10%. Aquest duríssim final d’etapa va precedit per un nou ascens al coll de la Croix de Fer, amb un descens posterior que serà arriscat.



Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa