Món Esport
L’Sporting, el desmembrament d’un històric de Portugal
  • CA

 

Un dels clubs històrics de Portugal, l’Sporting CP, viu una autèntica crisis social, institucional i econòmica que en els últims mesos ja s’ha cobrat la destitució d’un president, el cessament d’un entrenador que només ha durat nou dies al càrrec i la rescissió unilateral del contracte de nou jugadors a qui els ultres del mateix equip van increpar i agredir. Tot plegat ha permès a diversos clubs d’Europa a aprofitar la situació i beneficiar-se’n incorporant alguns dels futbolistes que han mostrat el seu desig de marxar del club. A la Lliga, el Betis ha fitxat a William Carvalho, i l’Atlètic de Madrid segueix els passos de Gelson Martins. 

El passat 4 d’abril, l’Sporting va caure 2-0 en l’anada dels quarts de final de l’Europa League al Wanda Metropolitano de l’Atlètic de Madrid, una derrota amb conseqüències fatals, ja que no va fer més que enrarir un ambient ja de per si prou calent. El president Bruno de Carvalho va amenaçar amb suspendre a 18 jugadors després de perdre a Madrid. Els futbolistes el van atacar en un comunicat per les crítiques pel partit que el dirigent va fer a les xarxes socials. El vestidor va convertir-se en un motí contra el president, que va intentar convèncer l’afició que ell no era culpable de la situació, i va arribar a filtrar missatges privats. Un mitjà portuguès, Correio da Manha, va filtrar-ne un que va enviar al jugador cedit pel Madrid Fabio Coentrao, a qui havia criticat per una falta que li va costar la sanció pel partit de tornada: “No vaig dir que fossis mal professional o que ho fessis a propòsit, vaig dir que vas fer una falta estúpida. No puc tolerar l’actitud que heu tingut i com que tu no ets el meu jugador seràs el primer en saber-ho”. 

De Carvalho havia decidit rescindir la cessió amb el Reial Madrid, el que va portar que la plantilla demanés la readmissió de Coentrao per firmar la pau i tornar a la normalitat. La tensió no va amainar, i el 15 de maig, mig centenar d’ultres van entrar a la ciutat esportiva i van agredir a diversos jugadors i a membres del cos tècnic de Jorge Jesús. Cinc dies després, l’Sporting va perdre de forma sorprenent la final de la Copa de Portugal (2-1) contra el modest Desportivo das Aves, un entrebanc que va agreujar la crisis del club. Pocs dies després, el diari Publico assegurava que l’entrenador, que va acabar fitxant per l’Al-Hilal de l’Aràbia Saudita, tenia proves de que el president havia organitzat les agressions.

 

23 detinguts per les agressions als jugadors 

 

La investigació d’aquells incidents ha portat a 23 detencions d’ultres que, tot i anar tapats, van ser identificats, i han estat acusats pel ministeri fiscal per nou delictes, entre els quals terrorisme. Segons TVI, entre els agressors hi ha un administratiu del club i diverses persones lligades a la Juventud Leonina, un dels principals grups d’animació de l’Sporting. Les agressions van deixar consternada la societat portuguesa, fins al punt que el president del país i del parlament van emetre crítiques contra De Carvalho, que va contestar-los anunciant una demanda al president del parlament. “No pot quedar impune qui va donar passos cap a l’odi, el fanatisme i la corrupció”, va dir Ferro Rodriguies, president del parlament. 

 

L’Sporting va acabar la temporada tercer a la Liga Nos, i fins a nou jugadors van anar anunciant a principis de juny la seva decisió de rescindir el contracte amb el club després de les agressions viscudes a Alcochete, la ciutat esportiva. Rui Patricio, Bas Dost, William Carvalho, Bruno Fernandes, Gelson Martins, Daniel Podence, Rúben Ribeiro, Rafael Leao i Rodrigo Battaglia van decidir deixar l’Sporting per les agressions i les desavinences amb un De Carvalho que es mantenia al capdavant del club. No va durar gaire més: el 24 de juny, el 71,36% dels socis van votar a favor de destituir-lo del consell directiu. El va succeir de forma interina José Sousa Cintra, que fins el 8 de setembre, quan se celebraran unes noves eleccions, serà el president de la Comissió de Gestió del club. Una de les primeres decisions preses, cessar el tècnic contractat per De Carvalho, Sinisa Mihajlovic, que només va durar nou dies al càrrec. 

 

Un club en fallida tècnica que lluita als despatxos

 

“La situació del club és de fallida tècnica, amb un fons negatiu de nou milions. Això està certificat per l’empresa que audita la SAD. Hi ha problemes de tresoreria immensos, no hi ha hagut possibilitat de demanar un préstec de 15 milions. No és bo. No és fallida, però si fallida tècnica”, va reconèixer fa uns dies Artur Torres, president de la Comissió de Gestió que dirigeix el club de forma interina. La nova presidència va designar José Peseiro com a nou tècnic. Coneix la casa, ja que va dirigir l’Sporting entre 2004 i 2006. Peseiro ha agafat les regnes d’un club en crisis que ara lluita als despatxos per reclamar algunes compensacions per les sortides dels jugadors que han rescindit de forma unilateral els seus contractes. 

 

En alguns casos, com els del Betis, el club d’arribada del jugador, en aquest cas Williams Carvalho, ha accedit a negociar de forma amistosa amb l’Sporting i ha pagat un traspàs: 16 milions més 4 en variables pagarà el conjunt andalús pel 75% del migcampista de 26 anys internacional per Portugal (ha participat als últims dos mundials). La xifra podria ascendir als 21 milions en cas que el Betis es classifiqui per la Champions. L’Atlètic de Madrid podria obtenir un altre jugador portuguès per una via similar, ja que negocia per incorporar Gelson Martins. Diversos mitjans de Madrid apunten a que l’operació es podria tancar en uns 25 milions més la cessió d’algun jugador. Els dos clubs, de moment, han de negociar. 

 

Dos clubs que no han accedit, precisament, a negociar, ara poden enfrontar-se a l’Sporting als tribunals. El conjunt portuguès ha denunciat davant la FIFA les incorporacions de Rui Patricio i Podence per part del Wolverhampton i l’Olympiacos, respectivament. Al conjunt britànic, dirigit pel també portuguès Nuno Espirito Santo, li reclamen 55 milions per haver-se endut al porter internacional. Patricio va assegurar que havia rescindit el contracte per haver “patit violència física i psicològica, i per tal de preservar la dignitat personal i professional“. L’Sporting, però, ha presentat una denúncia al·legant irregularitats en l’acord entre el club anglès i el porter. El mateix ha fet amb l’Olympiacos. Segons l’Sporting, la rescissió del contracte de Podence no es va fer en base a arguments legals. Ara, serà la FIFA la que dicti sentència. Mentrestant, l’Sporting intenta refer-se d’aquesta crisis històrica i tornar a la normalitat. Aquest curs torna a disputar l’Europa League, però ho farà desitjant un desenllaç força diferent al que va tenir la passada temporada. 

 

 



Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa