Món Esport
Jordi Cruyff: “El meu pare diria que t’has de morir per ser tan estimat”
  • CA

 

Mig any després de la mort de qui ha estat un dels personatges més carismàtics del futbol mundial i del FC Barcelona en particular, Johan Cruyff, es presentava aquest dilluns el llibre 14. L’autobiografia, a l’Auditori 1899 del Camp Nou. Un llibre que recull el llegat de Johan, ara convertit en un mite. Josep Maria Bartomeu, president del FC Barcelona, ha estat l’encarregat d’obrir la presentació, lloant la seva figura: “Sense ell el Barça no seria el club que lidera en el món de l’esport”.

El veritable protagonisme de la presentació se l’ha endut el seu fill, Jordi, qui ha reconegut que amb la lectura del llibre ha descobert coses que desconeixia del seu pare, com per exemple els motius pels quals no va assistir al mundial d’Argentina, l’any 1978. També el perquè ell (el Jordi) va néixer per cesàrea: el seu naixement va coincidir amb el Reial Madrid-FC Barcelona de 1974, en què els blaugranes es van imposar per 0-5.

 

Jordi Cruyff ha assegurat sentir-se sorprès per la quantitat de mostres “d’afecte i respecte que ha rebut de tanta gent” des que va morir el seu pare: “T’adones del que ha significat el meu pare per a moltes persones”. I ha afegit que va ser un home que va poder gaudir en vida de la seva feina i dels seus assoliments: “Potser l’únic que li va faltar és haver estat seleccionador. Per la resta, va ser un home que va complir tots els seus desitjos”.

El fill de Cruyff ha relatat alguns dels motius pels quals el seu pare va ser tan carismàtic i alhora va tenir un caràcter tan fort: “Ell considerava que les decisions s’havien de prendre per gent especialista en el futbol. Per això sempre va tenir disputes amb directius”. Amb tot, ha afegit que el que més admirava del seu pare és la seva capacitat de desconnectar del futbol quan arribava a casa: “Sabia separar el futbol de la seva tasca de pare, d’avi o de marit”.

 

També ha explicat quines van ser les sensacions de l’entrenador el dia abans de la disputa de la final a Wembley en què el Barça aconseguiria la seva primera Copa d’Europa: “Estava molt tranquil abans de la final. Ell sabia que ja havia fet el que havia de fer”.

 

Què ens ha deixat Cruyff? La seva manera de veure el futbol i la seva manera de preparar els partits, explica el Jordi: “No sé si era conscient del que va influir en el món del futbol”. Parla amb orgull del seu pare, fins i tot dels moments més difícils que ha hagut de passar després de la seva mort: “”El meu pare diria que t’has de morir per ser tan estimat”.



Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa