Món Esport
L’esport nord-americà s’atura per protestar contra el racisme i la brutalitat policial
  • CA

L’NBA de bàsquet i el Masters 1.000 de Cincinatti de tennis, juntament amb altres competicions professionals dels Estats Units, han paralitzat la seva activitat per protestar contra un nou cas de racisme, el tiroteig sofert per Jacob Blake a Kenosha (Wisconsin) en mans de la policia, un fet que ha reactivat el moviment Black Lives Matter.

En totes dues competicions ha estat la mateixa iniciativa dels jugadors la que ha obligat a aturar l’activitat. Al boicot també s’hi han unit la WNBA de bàsquet, l’MLB de beisbol i l’MLS de futbol, entre d’altres. En el cas de l’NBA, que està disputant els seus play-off, els Milwaukee Bucks, un dels grans favorits al títol, es van negar a sortir a la pista per disputar el seu partit contra Orlando Magic.

“En els últims dies, a casa nostra, Wisconsin, hem vist l’horrible vídeo de Jacob Blake sent disparat set vegades per un oficial de policia a Kenosha i els tirotejos addicionals als manifestants. Malgrat les peticions aclaparadores de canvi, no hi ha hagut acció, així que el nostre enfocament no pot estar en el bàsquet“, ha explicat la plantilla en un comunicat llegit pel seu capità George Hill.

Els Bucks han demanat “justícia per a Jacob Blake i que els policies rendeixin comptes”. “Perquè això succeeixi és imperatiu que la Legislatura de l’Estat de Wisconsin es torni a reunir després de mesos d’inactivitat i prengui mesures significatives per abordar els problemes de responsabilitat policial, brutalitat i una reforma de justícia penal. Li demanem a tots els nostres ciutadans que s’eduquin, prenguin accions pacífiques i responsables i votin en la mateixa direcció el 3 de novembre“, han subratllat els jugadors de cara a les pròximes eleccions presidencials.

L’NBA i l’Associació de Jugadors han donat suport a la postura dels Bucks i la competició també ha ajornat els partits Houston Rockets-Oklahoma City Thunder i Los Angeles Lakers-Portland Trail Blazers, que seran reprogramats. Quant al Masters 1.000 de Cincinnati, que s’està disputat a Nova York a causa de la pandèmia, ha estat Naomi Osaka qui primer ha alçat la veu anunciant la seva renúncia a disputar les semifinals, per a les quals s’havia classificat.

“Abans que esportista sóc una dona negra. I com a dona negra, sento que hi ha assumptes molt més importants que necessiten atenció immediata en comptes de veure’m jugar tennis. No espero que succeeixi res dràstic si no jugo, però si puc iniciar un debat en un esport majoritàriament blanc, considero que és un pas en la direcció correcta. Veure el genocidi continu dels negres a les mans de la policia honestament m’està donant mals de panxa”, ha lamentat l’exnúmero un mundial.

En resposta a la reclamació d’Osaka, l’ATP i la WTA han anunciat la suspensió de la jornada a Cincinnati. “Com a esport, el tennis està adoptant col·lectivament una postura contra la desigualtat racial i la injustícia social que, una vegada més, ha passat a primer pla als Estats Units. La USTA, l’ATP Tour i la WTA han decidit reconèixer aquest moment en el temps aturant la competició el dijous 27 d’agost. El torneig es reprendrà el divendres 28 d’agost”, han anunciat els organitzadors en un comunicat.



Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa