Els tres apunts del Barça 4-0 Deportivo

El Barça ha recuperat les bones sensacions després de golejar el Deportivo de la Corunya al Camp Nou, en un partit sense brillantor, però amb novetats tàctiques d’anàlisi obligada. El retorn de Messi ha canviat per complet un enfronament plàcid pel conjunt blaugrana, però que es desenvolupava sense electricitat i lucidesa. Per a El Món, aquestes són les tres claus del Barça 4-0 Deportivo.

1. Tres defenses i dos carrilers

El Barça ha modificat l’habitual sistema de 4-3-3 en atac i 4-4-2 en defensa per un clar 3-5-2 en la fase ofensiva. Amb Mascherano, Piqué i Mathieu a l’eix, Luis Enrique ha decidit situar Arda Turan prop de la línia de banda dreta, com a carriler, i al francès Digne a l’esquerra. Al mig del camp, Sergio Busquets i Rakitic s’han situat per davant de la primera línia -amb el croat perfilat en una doble posició de migcentre i interior esquerre- i amb Neymar gaudint d’una enorme llibertat de moviments. Rafinha ha acompanyat Suárez en la zona més ofensiva del camp. En defensa, però, el dibuix ha canviat, almenys a la primera part: Mascherano s’obria a la dreta i Digne tancava per crear un 4-4-2, amb Arda per dins i Rafinha com a migcampista per la dreta. Tot i que Luis Enrique ha reiterat que “els sitemes no són la panacea, sinó que els fan bons els jugadors”, la modificació ha funcionat i el Barça ha tirat endavant un partit complicat. Rafinha, per cert, s’ha reivindicat com un futbolista plenament polivalent. La seva posició mai li impedeix rendir a un altíssim nivell i avui ho ha fet com a segon davanter i com a migcampista per la dreta.

2. Cap llacuna defensiva

Tot i el canvi de dibuix tàctic i la dificultat de la commutació de posicions en temps real, la defensa blaugrana no s’ha ressentit i no ha permès que el Deportivo creés ocasions de perill sobre la porteria de Ter Stegen. Amb un Piqué imperial, liderant la seva línia, els homes defensius no han patit gràcies a la bona situació sobre el camp i a la concentració individual per evitar la creació d’espais. Mascherano no ha sofert com va fer-ho a Leganés, sobretot gràcies als pocs errors en l’entrega que no han consentit cap contraatac del Deportivo amb una gran acumulació d’homes gallecs al voltant de l’àrea local. Davant les dificultats, el Barça s’ha fet gran defensivament i ha aconseguit mantenir la porteria a zero per sisena vegada en els dotze partits oficials que s’han disputat fins avui.

3. Amb Messi, un equip nou

L’equip que disposa del millor jugador del món és impossible que no el trobi a faltar quan no hi és, que no es vegi afectat per la seva baixa. Lionel Messi ha vist els primers cinquanta minuts des de la banqueta i ha pogut constatar que els seus companys tenen dificultats alhora de crear futbol, de generar espais en la defensa rival i de desequilibrar el conjunt rival a partir de jugades individuals i d’assistències inversemblants quan ell no és sobre la gespa. Dos minuts després d’entrar al camp, l’argentí ha fet el quart amb una difícil rematada, després d’una brillant passada entre línies de Neymar. El líder del trident ha transformat completament el joc del Barça des del moment de la seva aparició, i no només amb el gol. Messi ha substituït Busquets i s’ha col·locat en una posició indefinida, com duu fent des que va començar la temporada. Amb total llibertat, el ’10’ ha canviat la cara d’un equip gris i l’ha convertit en una agrupació difícil d’aturar, complexa d’assimilar pels rivals i enormement atractiva. Un Barça diferent.