Món Esport
Els treballadors del Mundial de Qatar 2022 continuen explotats
  • CA

El Mundial de Qatar 2022 segueix contra les cordes. La flama de la sospita en la compra-venda de vots segueix ben viva, sobretot des de l’informe del jutge Michel Garcia, encarregat i silenciat pel mateix organisme del futbol. Però hi ha un altre assumpte que incomoda, i molt, als organitzadors de l’esdeveniment: les condicions laborals.

Amnistia Internacional ha tornat a denunciar els ínfims drets dels quals disposen els treballadors immigrants de la construcció, la gran majoria nepalesos, que es veuen obligats a realitzar jornades laborals de durada injustificada i sense la protecció necessària per combatre les altes temperatures.

“El sistema de patrocini de Qatar deixa els treballadors indefensos i els obliga a viure amb por. No poden canviar de feina o abandonar el país sense el permís del seu cap”, diu Amnistia en el comunicat publicat aquest dijous. El sistema Kafala, que ha estat denunciat en diverses ocasions per les organitzacions en defensa dels treballadors, permet als empresaris retenir el passaport dels empleats immigrants fins que considerin oportú, amb la potestat de no permetre’ls la sortida del país.

“A pesar de la promesa de millorar la situació, Qatar no ha adoptat reformes adequades per protegir els treballadors migrants”, segueix el comunicat de l’organització, que demana la col·laboració de la FIFA i altres entitats com Coca-Cola i McDonald’s -patrocinadors del Mundial- per a que les condicions laborals puguin millorar.

“Els abusos contra els treballadors migrants són una taca en la consciència del futbol mundial. Per a jugadors i aficionats, un estadi on es disputarà la Copa del Món és un lloc per somniar. En canvi, per alguns dels treballadors pot arribar a ser un veritable malson. Quan es va adjudicar la seu a Qatar, la FIFA sabia o hauria d’haver sabut que la majoria de les feines de construcció a Qatar impliquen explotació laboral greu i sistemàtica dels treballadors migrants”, afegeix Amnistia Internacional, en la que s’ha convertit en la seva enèsima petició de canvi als organitzadors del Mundial.



Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa